UE a dat sanatatea oamenilor de pe batranul continent pe un tratat de comert cu SUA

Luni, 25 Mai 2015, ora 21:10
7850 citiri
UE a dat sanatatea oamenilor de pe batranul continent pe un tratat de comert cu SUA
Foto: Youtube/amo - Association for International Affairs

Planurile Uniunii Europene (UE) de a stabili norme mai stricte in ceea ce priveste substantele chimice regasite in pesticide au fost abandonate pentru moment, din cauza presiunilor facute de americani in timpul negocierilor legate de Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), scrie presa externa.

Guardian a obtinut un document care atesta faptul ca UE ar fi vrut sa interzica 31 de pesticide ce contin substante chimice cu efecte negative asupra sistemului endocrin, care au fost corelate cu aparitia cancerului testicular si cu infertilitatea la barbati.

Pe 13 iunie 2013, dupa initierea negocierilor referitoare la TTIP, o delegatie formata din oameni de afaceri americani s-a intalnit cu cativa oficiali europeni. Acestia au cerut ca interzicerea pesticidelor sa fie pusa pe bara pana la elaborarea unui nou studiu de impact.

Ulterior, pe 26 iunie 2013, UE a transmis ca isi doreste ca Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii sa fie un succes, insa nu vrea ca acest lucru sa conduca la scaderea nivelului de trai de pe batranul continent.

Totusi, Ars Technica mentioneaza ca UE a capitulat rapid in fata cererilor SUA pe aceasta tema, astfel ca nu si-a respectat promisiunea facuta in fata cetatenilor.

Interzicerea respectivelor pesticide a fost amanata pana cel mai devreme in 2016, cand ar trebui sa fie gata noul studiu de impact.

Insa sursa citata mentioneaza ca decizia UE nu are sens nici din punct de vedere economic. TTIP ar trebui sa aduca beneficii de 100 de miliarde de lire in 2027, insa costurile legate de bolile cauzate de substantele chimice din pesticide sunt estimate intre 113 si 195 de miliarde de lire anual.

"Daca UE ar fi abordat aceasta problema cu niste reguli mai stricte, probabil economia ar fi avut parte de un impuls mai mare decat i-ar putea aduce TTIP. Cu toate acestea, a preferat sa linisteasca SUA in loc sa isi protejeze cetatenii si sa castige niste bani la buget", arata sursa citata.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#UE pesticide SUA, #UE TTIP SUA, #UE substante interzise pesticide , #agricultura