UE a dat sanatatea oamenilor de pe batranul continent pe un tratat de comert cu SUA

Luni, 25 Mai 2015, ora 21:10
7878 citiri
UE a dat sanatatea oamenilor de pe batranul continent pe un tratat de comert cu SUA
Foto: Youtube/amo - Association for International Affairs

Planurile Uniunii Europene (UE) de a stabili norme mai stricte in ceea ce priveste substantele chimice regasite in pesticide au fost abandonate pentru moment, din cauza presiunilor facute de americani in timpul negocierilor legate de Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), scrie presa externa.

Guardian a obtinut un document care atesta faptul ca UE ar fi vrut sa interzica 31 de pesticide ce contin substante chimice cu efecte negative asupra sistemului endocrin, care au fost corelate cu aparitia cancerului testicular si cu infertilitatea la barbati.

Pe 13 iunie 2013, dupa initierea negocierilor referitoare la TTIP, o delegatie formata din oameni de afaceri americani s-a intalnit cu cativa oficiali europeni. Acestia au cerut ca interzicerea pesticidelor sa fie pusa pe bara pana la elaborarea unui nou studiu de impact.

Ulterior, pe 26 iunie 2013, UE a transmis ca isi doreste ca Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii sa fie un succes, insa nu vrea ca acest lucru sa conduca la scaderea nivelului de trai de pe batranul continent.

Totusi, Ars Technica mentioneaza ca UE a capitulat rapid in fata cererilor SUA pe aceasta tema, astfel ca nu si-a respectat promisiunea facuta in fata cetatenilor.

Interzicerea respectivelor pesticide a fost amanata pana cel mai devreme in 2016, cand ar trebui sa fie gata noul studiu de impact.

Insa sursa citata mentioneaza ca decizia UE nu are sens nici din punct de vedere economic. TTIP ar trebui sa aduca beneficii de 100 de miliarde de lire in 2027, insa costurile legate de bolile cauzate de substantele chimice din pesticide sunt estimate intre 113 si 195 de miliarde de lire anual.

"Daca UE ar fi abordat aceasta problema cu niste reguli mai stricte, probabil economia ar fi avut parte de un impuls mai mare decat i-ar putea aduce TTIP. Cu toate acestea, a preferat sa linisteasca SUA in loc sa isi protejeze cetatenii si sa castige niste bani la buget", arata sursa citata.

Guvernul va continua plafonarea adaosurilor la alimentele de bază, promite premierul Ciolacu. Ce alte măsuri vor fi luate pentru sezonul rece
Guvernul va continua plafonarea adaosurilor la alimentele de bază, promite premierul Ciolacu. Ce alte măsuri vor fi luate pentru sezonul rece
Guvernul României va continua plafonarea adaosurilor la produsele alimentare de bază, a anunțat premierul Marcel Ciolacu, în ziua de 11 octombrie 2024, într-un mesaj postat pe Facebook....
Strategia României și Bulgariei pentru atragerea turiștilor. Rute comune pentru vizitarea celor țări
Strategia României și Bulgariei pentru atragerea turiștilor. Rute comune pentru vizitarea celor țări
Pentru turiștii din zonele îndepărtate, cum ar fi cei din America sau din Asia, va fi pusă la punct o strategie comună, a României și a Bulgariei, pentru a-și crește numărul de...
#UE pesticide SUA, #UE TTIP SUA, #UE substante interzise pesticide , #agricultura
  1. Guvernul va continua plafonarea adaosurilor la alimentele de bază, promite premierul Ciolacu. Ce alte măsuri vor fi luate pentru sezonul rece
  2. Cat de rapid si sigur se poate accesa si rambursa un împrumut pentru persoanele cu istoric negativ?
  3. Strategia României și Bulgariei pentru atragerea turiștilor. Rute comune pentru vizitarea celor țări
  4. Erste Bank: Prețurile petrolului, gazelor naturale și ale combustibililor vor împinge în sus inflația pe final de an
  5. Pragul de impozitare al microîntreprinderilor ar trebui să scadă masiv pentru a nu pierde bani din PNRR. Ciolacu: „Dacă am fi avut niște miniștri mai implicați, nu eram azi aici”
  6. Voiculescu, despre scandalul imobiliar Nordis: "O nouă familie din ramura PSD a partidului stat a nenorocit oameni"
  7. Țara europeană din care bogații se pregătesc să fugă. De la „președintele bogaților” la „stigma față de cei cu bani”
  8. Industria în care se câștigă cel mai bine în România. Salariul mediu net sare de 11.000 de lei
  9. Probleme pe piața muncii. Oferta de joburi, la cel mai mic nivel din Europa, deși șomajul este peste 5%
  10. Gestionezi un hotel? Adaugă în pachetul turistic soluția eSIM sendSMS