Un membru al Guvernului confirma ca Tuta absoluta face ravagii: Trebuie sa fim foarte atenti

Miercuri, 29 August 2018, ora 19:41
32059 citiri
Un membru al Guvernului confirma ca Tuta absoluta face ravagii: Trebuie sa fim foarte atenti
Foto: Guvernul Romaniei

Anul 2018 a fost unul problematic pentru legumicultura, cel mai greu din ultimele trei decenii, cu extinderea la nivel national a unui daunator imun la toate insecticidele, denumit "Tuta absoluta" sau molia tomatelor, sustine cercetatorul Costel Vanatoru de la Statiunea de cercetari legumicole Buzau.

Informatia a fost confirmata si de secretarul de stat din Ministarul Agriculturii Daniel Botanoiu, care avertizeaza ca exista riscul ca daunatorul sa se extinda la nivelul intregii tari.

"Trebuie sa fim foarte atenti, exista masurile de preventie care se aplica, de asemenea exista masurile de combatere cu eficienta respectiva, pentru ca nu au eficienta suta la suta si, sigur, cel mai bine este sa avem masurile curative si procedura curativa foarte bine pusa la punct. Am indicat producatorilor astazi ca in momentul aparitiei daunatorului toate acele plante sa fie introduse in sac de plastic, legat la gura, dus in locurile indicate de catre specialistii de la Fitosanitar, pentru ca altfel riscam sa intindem acest daunator sau bolile respective peste tot, in toate culturile", a explicat secretarul de stat.

Membru corespondent al Academiei de stiinte agricole si silvice, Costel Vanatoru a declarat, pentru AGERPRES, ca dupa o iarna blanda, cand s-au conservat bine daunatorii si bolile pe sol si pe resturile vegetale, a urmat o primavara cu temperaturi scazute, culturile au fost infiintate tarziu, dupa care a venit un val puternic de seceta, urmat de val de ploi care nu a facut decat maneze majoritatea culturilor din camp.

Potrivit cercetatorului, in acest an legumicol s-au intalnit daunatori precum paianjenul, tripsul, omida, gandacul de Colorado si, mai recent, Tuta absoluta, ultimul fiind un daunator foarte agresiv.

"Tuta absoluta este o molie minuscula, un daunator imun la toate insecticidele, care anul acesta a fost a intalnit in toate bazinele legumicole principale: Buzau, Vidra, Targoviste, Matca. Primele semnale cu Tuta absoluta au aparut in 2010 la Satu Mare si usor-usor acesta s-a extins in intreaga tara, fiind adus probabil cu produsele importante", a precizat cercetatorul.

Costel Vanatoru sustine ca "Tuta absoluta este un fel de pesta porcina la nivel vegetal, atacurile puternice sunt prezente mai ales in spatiile protejate si conduce la compromiterea totala a culturilor, in conditiile in care substantele chimice nu au capacitatea sa-l eradicheze".

Ministrul Petre Daea si-a prezentat marti realizarile primelor 6 luni petrecute la conducerea Ministerului Agriculturii, dar nu a spus o vorba despre epidemia de pesta porcina care face ravagii in tara noastra si nici despre Tuta absoluta, care ameninta sa distruga productia de fructe si legume, in conditiile in care productia livezilor abia isi revenea dupa o scadere de peste 25% inregistrata anul trecut.

Tuta absoluta este cunoscuta in Romania ca molia tomatelor. Tuta provine din America de Sud. Este un daunator relativ nou in tara noastra, prezenta fiindu-i observata incepand cu anul 2009 si de atunci, s-a raspandit cu repeziciune. Isi incepe activitatea timpuriu si are un potential reproductiv foarte mare. Adultii sunt nocturni. Atunci cand se observa atac, deja presiunea de infectie din sol este mult mai mare decat se poate observa la suprafata. Se poate vorbi in cazul Tutei despre o infectie in sistem piramidal, in care baza este cea mai afectata.

In plina criza de pesta, Daea si-a facut "bilantul realizarilor": Presa sa nu atace procedura ca se va crea haos in tara

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#tuta absoluta daunator legume fructe , #agricultura