Ziare.com

Un nou tip de agricultura ia avant in Romania: fara sapat sau arat

de Camelia Sisea
Marti, 20 Mai 2014, ora 07:50

   

Un nou tip de agricultura ia avant in Romania: fara sapat sau arat
Permacultura, termen inventat in anii '70 pe meleaguri australiene ce defineste, pe scurt, o forma de interactiune armonioasa cu mediul in care ne desfasuram activitatea, a trezit de cativa ani si interesul romanilor.

Printre altele, conceptul presupune crearea, prin diferite metode, a unui sistem care se autosustine, ceea ce inseamna mai putin efort din partea omului.

Sunt reduse pe cat posibil activitati pe care le asociem de obicei cu agricultura, ca aratul sau sapatul, fiind aduse in prim-plan notiuni precum "mulcirea" - procedura prin care acoperi pamantul cu paie sau frunze pentru a-i pastra umiditatea si pentru a impiedica cresterea buruienilor - sau "plante companion" - care se ajuta unele pe altele.

In permacultura, ferma este segmentata pe anumite zone, in functie de atentia de care are nevoie fiecare planta, astfel incat consumul de resurse sa fie minim, aceasta fiind un exemplu de logica dupa care este guvernat intregul sistem.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Desi in lume functioneaza ferme proiectate dupa principiile permaculturii, in tara noastra aplicarea informatiei se afla inca, in mare parte, "la stadiul de vis", a spus Gabriel Diaconu, unul dintre practicantii permaculturii in Romania, pentru Ziare.com.

Isi doreste insa sa lanseze anul viitor prima ferma comerciala din Romania care aplica principiile permaculturii.


Foto: Facebook/Permacultura Strambeni

Ce este permacultura?

"S-au oferit multe definitii pentru permacultura. Cred ca cea mai relevanta este urmatoarea: permacultura este un sistem de design, ca arhitectura, spre exemplu, care urmareste crearea habitatelor umane sustenabile intr-un mod benefic mediului inconjurator.

Prin sustenabil intelegem ceva ce persista la infinit. Asta e definitia 'tehnica'. Unii compara permacultura cu un dulap in care poti agata majoritatea stiintelor sau domeniilor lumii in relatie unele cu altele. Cred ca amandoua se potrivesc in diferite situatii", a explicat Gabriel Diaconu.

Potrivit acestuia, permacultura este, in mod esential, un sistem, o metodologie sau un cadru de lucru.

Principiile permaculturii

Permacultura ne ofera o metodologie pentru a proiecta sisteme agricole propice zonei in care ne aflam, insa cateva principii se aplica peste tot, a continuat Gabriel Diaconu.

Acestea sunt prezentate in continuare, in cuvintele sale:

  • Nutritia cuprinde elemente perene - mai ales pomi si arbusti. Recunoastem importanta pomilor in crearea de sol si refacerea circuitelor apei si a nutrientilor, crearea de habitat si, deci, biodiversitate.

  • Imbunatatim calitativ si cantitativ solul. Un sistem nu poate fi mentinut perioade lungi de timp daca in fiecare an pierdem sol prin eroziune.

  • Captam si stocam/infiltram apa, mai ales prin crearea de sol, care poate depozita cantitati masive de apa. Astfel, moderam si seceta si inundatia.


  • Evident, nu folosim substante care dauneaza mediului inconjurator, in cazul nostru pesticide.

  • Recunoastem natura ca un ecosistem extrem de complex si privim si sistemele agricole in acelasi fel. Astfel, realizam ca daca schimbam un element - inevitabil le afectam si pe celelalte. Deci, actionam cu grija si ne adaptam la "feedback"-ul sistemului.

  • Folosim resursele pe care le avem, ne adaptam si ne bazam deciziile in functie de ele. Nu aplicam retete standard - aplicam retete propice situatiei noastre.

Mai multe informatii sunt disponibile pe site-ul Permacultura in Romania.

Permacultura in Romania, de la stadiul de vis la incercari

Interesul pentru permacultura a inceput sa se manifeste in Romania in urma cu trei-patru ani, insa acest concept se afla in mare parte "la stadiul de vis", desi exista si oameni care aplica informatia, ne-a spus Gabriel Diaconu.

"In Bucuresti, Cluj si Brasov exista initiative locale, de gradinarit, schimburi de seminte etc., in zonele rurale sunt vreo cateva zeci de oameni care aplica principiile permaculturii, exista cateva site-uri dedicate constructiilor naturale, si, daca totul merge bine, la anul o sa existe si prima ferma comerciala", a adaugat el.


Foto: Facebook/Permacultura Strambeni

Cei interesati pot participa la diverse cursuri, gratuite sau contra-cost - cum este asa-numitul "Permaculture Design Certificate (PDC) Course", in urma caruia pot obtine o diploma de proiectant de permacultura.

Experimentele de la Strambeni

In ceea ce-l priveste, Gabriel Diaconu a aflat de acest termen in iarna anului 2011, cand se afla la studii in Marea Britanie, iar in martie 2012 a decis sa se mute la tara, in localitatea Strambeni din judetul Arges. Aici a cumparat o casa abandonata si a proiectat terenul dupa principiile permaculturii, "cu multe greseli si tampenii facute din lipsa de experienta si prea mult entuziasm".

De curand, dupa doi ani de experimente, a decis sa plece intr-o noua aventura.


Foto: Facebook/Permacultura Strambeni

"Am stat la Strambeni doi ani, timp in care am dobandit diverse cunostinte, am participat si am predat cateva cursuri. Acum sunt parte din 'staff' la o ferma bazata pe principiile permaculturii in Suedia, unde voi sta sase luni.

Sunt aici ca voluntar, pentru a dobandi experienta la scara mai mare, pentru a cunoaste oameni noi, pentru a participa la cursuri teoretice si pentru a participa la stabilirea primei ferme regenerative din Scandinavia", a precizat el.

In casa de la Strambeni va locui intre timp un cuplu, care va avea grija de teren. "Sunt interesati de mancare sanatoasa, de un trai linistit si le-a convenit pretul chiriei, asa ca toata lumea are de castigat. Chiria nu e mare, de 300 lei/luna", a precizat Gabriel Diaconu.


Foto: Facebook/Permacultura Strambeni

El ne-a vorbit si despre stadiul in care se afla in prezent permacultura in lume.

"Termenul a fost inventat in 1974 in Australia, iar de atunci s-a extins in aproape toate statele de pe planeta. In prezent, permacultura este folosita la nivel social, ecologic, agricol, financiar etc. Exista ferme proiectate dupa principiile permaculturii, comunitati (cea mai veche avand 38 de ani), 'cluburi' de pasionati de permacultura si diverse initiative locale.

Mare parte in SUA si Australia, dar si in cam toate tarile vest-europene, alta mare parte (de care nu prea se aude) in tarile din lumea a treia din Africa si Asia. De America Latina nu stiu prea multe, dar am auzit de cateva proiecte mari acolo", a incheiat Gabriel Diaconu.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 19855 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Traiasca permacultura, nu mai sapi, nu mai prasesti,

Dai cu flit la buruiana si pe urma reusesti!!

 

Foarte interesant !

Deci lasi pamantul acoperit cu paie si alte alea
si zici ca e un alt fel de agricultura - de ii faci pe tarani sa se cruceasca .
Norocul lui e ca a gasit pe unii care sa-i aiba grija de casa si-i mai dau bani si de chirie ...

Pun pariu ca in astea 6 luni de kibutz din Suedia se orienteaza ce si cum si daca are noroc sa gaseasca ceva de lucru uita si de casa si de agricultura si de tot .
Inclusiv de alegeri , guverne si mandria ca ......

 

Interesant si pentru mine

Din fericire tin sa va informez ca m-am intors in Romania si continuu activitatea in agricultura.

De ce? Pentru ca daca eu n-o sa generez o schimbare pozitiva, nici nu pot emite pretentii de la altii - fie ei organizatii politice sau alte forme de autoritate.
Nu ma atrage ideea de a ma plange ca "politicianul X nu face ce-i bine pentru mine", cand nu am depus eforturi pentru a-mi schimba SINGUR situatia.

Cu privire la acoperirea solului cu paie, daca ati fi la curent cu tehnologiile moderne, in special folosirea culturilor verzi si a sistemului no-till, tehnologie care se implementeaza inclusiv in insula mare a Brailei la momentul actual, ati realiza beneficile acestor "simple paie".

Va sugerez sa va documentati, informatia n-a omorat pe nimeni.

Cu stima
Gabriel Diaconu
www.permacultura-romania.com

Orice idee

care sustine o relatie reciproc avantajoasă intre om si natură, este foarte bună.

 

publicitate mascata!

Nu stiu cine este "Gabriel Diaconu - unul dintre practicantii permaculturii in Romania" care a descoperit mulcirea si permacultura in 2011, la studii in Marea Britanie, dar daca ar fi studiat in Romania, la Agronomie si ASE/ Fac. de economie si gestiune agroalimentara, ar fi aflat de acesti termeni (si chiar de experimente) de dinainte de '89. ...................................................... Nu-i asa ca articolul are cu totul alt scop?.......................................... "Cei interesati pot participa la diverse cursuri, gratuite sau contra-cost - cum este asa-numitul "Permaculture Design Certificate (PDC) Course", in urma caruia pot obtine o diploma de proiectant de permacultura".

Va invit la urmatorul curs de permacultura

Buna ziua

Domnule, va invit gratuit la urmatorul curs de permacultura. Va avea loc in martie la Bacau

Cu stima
Gabriel Diaconu
www.permacultura-romania.com

In memoriam prof. dr. doc. Matei Berindei 16.X.1922 -15.XII.2009

La 15 decembrie 2009 s-a stins fulgerător din viata cel care a fost prof. dr.doc. Matei Berindei, membru titular al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice. (...) Inca din perioada 1953-1962 cand a lucrat in Centrala ICAR (Institutul de Cercetari Agronomice din Romania) se desprind ca realizări originale rezultatele privind caracteristicile ontogenetice si ecologice ale cartofului in Romania, agrotehnica diferentiată si metodele noi culturale (plantarea de vară, preincoltirea, mulcirea) destinate culturii cartofului (...etc...).

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor