Un tractor pentru Dorel

Autor: Mircea Cosea - profesor universitar
Miercuri, 03 Februarie 2016, ora 07:29
6456 citiri

Acum cateva zile, domnul ministru tehnocrat al Agriculturii ne-a anuntat ca va dezvolta un program numit "Primul tractor".

Domnia sa spunea: "Am avut o discutie pe cateva subiecte cu ministrul Finantelor, Anca Dragu, iar unul dintre ele, propus chiar de doamna ministru, a fost extinderea programului "Primul tractor" catre utilaje mari, scumpe si costisitoare, pe care sa le dam asociatiilor, ca sa incurajam asocierea.

A fost ideea ministrului de Finante si noi sustinem in totalitate acest demers. Aceasta a dispus efectuarea unei analize la Ministerul Agriculturii pentru a agrea ce trebuie facut pe acest program.

Banii vor proveni din bugetul national, de la MFP, care se va ocupa efectiv de partea de finantare si de detaliile derularii acestui program. Nu stim exact despre ce sume este vorba in prezent, insa din evaluarea noastra va rezulta ceea ce ar trebui sa luam. De exemplu, un utilaj de recoltat sfecla costa in jur de 500.000 de euro, sunt cele mai costisitoare, dar mai sunt si combine sau diverse alte utilaje specializate pe diverse domenii si sectoare din agricultura si care, repet, se vor adresa doar asociatiilor. Vrem astfel sa incurajam asocierea producatorilor agricoli".

Am introdus in text un citat atat de lung, deoarece are caracter antologic. Rar, sau poate chiar niciodata, un program guvernamental nu a fost prezentat atat de neprofesionist si atat de aiurea incat ma face sa cred ca domnul ministru ne considera pe toti niste clone ale celebrului Dorel.

Sa facem o analiza punctuala:

1. Unde oare s-a pomenit ca declansarea unui program si apoi extinderea sa la valori superioare sa aiba loc inaintea etapei de studiu, analiza si evaluare? Cum poti sa arunci pe piata business-ului un proiect cu ambitii de previzibilitate spunand ca "nu stim exact despre ce sume este vorba, insa din evaluarea noastra va rezulta ceea ce ar trebui sa luam?".

Oare cei doi minstri nu stiu ca un astfel de anunt oficial/guvernamental determina aparitia pe piata a unui interes de import, de finantare/creditare, de contractari si logistica etc. ce ar trebui la nivelul operatorilor economici sa fie imediat cuprinse in business planuri?

2. Din ce surse bugetare se vor acoperi cheltuieile? Comunicatul spune "din bugetul national de la MEP". Exista o astfel de alocare in actualul buget? Daca exista, la cat se cifreaza, daca inca "nu stim exact despre ce sume este vorba"? A calculat doamna ministru daca bugetul suporta o astfel de cheltuiala in conditiile in care suntem la limita atingerii deficitului admis?

3. A avut loc o consultare cu viitorii beneficiari ai utilajelor pentru a intocmi o lista de necesitate privind sortimentul si tipodimensiunile utilajelor utile? In caz contrar, cum se va determina marimea sumei necesare bugetarii?

4. Pe baza carei analize (chiar de la Bruxelles) s-a ajuns la concluzia ca principala forma de exploatare a terenului in Romania este asocierea? Poate ca doamna si domnul ministru sunt prea influentati de ceea ce au vazut in tarile in care isi au locul de munca de baza, dar nici macar in acele tari, asocierea nu este o regula.

Specificitatea reliefului si a geodiversitatii pedoclimatice nu creeaza posibilitatea generalizarii asocierii in Romania, ca forma de productie si organizare, existand insa posibilitatea extinderii marilor exploatatii (deja existente) si a fermelor familiale. Acordand facilitati de inzestrare tehnica doar asociatiilor se creeaza o discriminare cu efecte nefaste din punctul de vedere al concurentei pe piata.

5. In proportie de cel putin 90%, tractoarele si celelalte masini si utilaje vor fi importate. Au luat in calcul doamna si domnul ministru efectul acestui import asupra deficitului de cont curent? De ce domniile lor nu au prevazut in programul prezentat si o suma aferenta sprijinirii extrem de modestei industrii de tractoare si utilaje ce a mai ramas in Romania?

De fapt, aceasta ultima intrebare este cheia problemei. Programul este artizanal si in mare masura utopic, dar ar putea avea un scop precis, acela de a face lobby in favoarea marilor companii straine producatoare de tractoare, combine etc, care si-ar putea extinde enorm piata in Romania pe banii statului roman.

Nu se poate nega necesitatea accelerarii ritmului de mecanizare a agriculturii romanesti, dar nu prin programe care, in cele din urma, favorizeza importul. Romania este o tara care are o traditie buna si indelungata in productia de tractoare si utilaj agricol.

Repornirea acestei industrii este momentul zero, vital pentru implementarea oricarui tip de program menit sa modernizeze agricultura. Nu exista nicio tara cu potential agricol ridicat care sa nu aiba si o industrie dezvoltata de tractoare si utilaj agricol.

Ar trebui ca programul "Primul tractor" sa devina "Primul tractor romanesc".

Mircea Cosea este doctor in stiinte economice, profesor universitar la ASE Bucuresti.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#primul tractor, #bani primul tractor, #agricultura primul tractor, #fonduri primul tractor , #agricultura