WikiLeaks: Romania, calul troian al SUA in privinta organismelor modificate genetic

Joi, 31 Martie 2011, ora 10:03
2672 citiri
WikiLeaks: Romania, calul troian al SUA in privinta organismelor modificate genetic
Foto:rodulpamantului.ro

O serie de telegrame ale ambasadei americane, publicate de WikiLeaks, arata ca SUA faceau un lobby intens in Romania pentru dezvoltarea organismelor modificate genetic si, dupa aderare, pentru schimbarea regulilor UE in aceasta privinta.

"Caz unic in regiune, Romania este pionier in biotehnologie, cultiva si promoveaza soia modificata genetic interzisa de la comercializare in UE. Obiectivul ambasadei este sa ajute Romania sa intre in UE cu o industrie biotehnologica puternic dezvoltata, precum si cu o populatie educata care sa inteleaga meritele biotehnologiei. Intensificandu-si acum eforturile in Romania, SUA vor avea un aliat european solid, cu interese si convingeri comune cu ale Americii, care sa combata in anii ce vin pozitia anti-OMG a UE", se spune intr-o telegrama trimisa la 18 ianuarie 2005, semnata de Thomas Delare, adjunctul ambasadorului Jack Dyer Crouch, conform Adevarul.

Americanii au depus o intensa activitate de lobby in favoarea organismelor modificate genetic, mai ales soia, iar in acest scop s-au folosit de mass media, dar si de mai multe asociatii profesionale infiintate in acest scop.

"Pana la sfarsitul campaniei, ambasada estimeaza ca vor fi publicate cel putin 40 de articole de presa, precum si spoturi de televiziune si radio. Este de asteptat ca cel putin 70% din populatie sa fie expusa la mesajele pozitive referitoare la OMG-uri, ca urmare a acestei campanii", mai spune Thomas Delare.

Ambasada americana a organizat foarte profesionist aceasta campanie, care curpindea studii si chiar si un desfasurator al costurilor. Ei beneficiau de faptul ca fermierii romani erau mari sustinatori ai cultivarii de organisme modificate genetic si nu aveau de gand sa renunte la ele nici cand le-o cerea UE.

Ulterior, americanii au devenit ingrijorati dupa ce guvernul a impus o serie de restrictii dure organismelor modificate genetic, din cauza regulilor UE, la care Romania tocmai adera.

Una dintre cablogramele americane mai arata si ca Marian Zlotea, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare, era foarte interesat de aducerea in Romania a "EnviroPig", un porc modificat genetic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#Romania organisme modificate genetic, #WikiLeaks organisme modificate genetic , #agricultura