Analiză: Dezastru pe sfârșit de an? Creșterea economică prognozată, tot mai departe

Joi, 07 Decembrie 2023, ora 15:04
2160 citiri
Analiză: Dezastru pe sfârșit de an? Creșterea economică prognozată, tot mai departe

Prognozele oficiale și declarațiile reprezentanților statului român, în frunte cu președintele Klaus Iohannis, continuă să estimeze pentru România o creștere anuală de peste 2% în 2023.

Avans pe care motorul gripat al economiei, consumul domestic, nu îl lasă deloc să se întrevadă.

În lipsa altor măsuri, un avans PIB cu aproape 1% sub cel inițial prognozat (+2,8%) poate avea consecințe foarte neplăcute, legate de dimensiunea deficitului bugetar și a datoriei publice, care se pot concretiza în noi măsuri de austeritate, înghețarea fondurilor europene, probleme reale legate de plata datoriei externe și nevoia de a apela la intervenția Fondului Monetar Internațional.

Economia, în suferință

România a înregistrat în prima parte a lui 2023 o creștere economică ce 1,7%, raportată la primul semestru al lui 2022, ca urmare a unui avans PIB anual de 2,4% în primul trimestru, urmat de o creștere anuală de numai 1%, în perioada aprilie – iunie anul curent (trimestrul doi).

Pentru trimestrul trei, Institutul Național de Statistică – INS anunță un avans anual al PIB (raportat la același trimestru al anului trecut) de 1,1%.

Or, în condițiile în care creșterea economică a fost de 1,7% în prima jumătate a anului, pentru ca la finalul lui 2023 România să consemneze un avans PIB de peste 2% ar fi nevoie de o majorare mai mare în ultimele șase luni, decât cea înregistrată în ianuarie – iunie.

Mai concret, ultimul trimestru al anului în curs ar trebui să aducă o creștere economică anuală de peste 3%, extrem de improbabilă, în condițiile în care comsumul domestic în puternică suferință nu anticipează o frenezie a cheltuielilor cu ocazia Sărbătorilor de iarnă, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani.

Prăbușirea consumului domestic

Haosul de la nivelul factorilor de decizie, explozia prețurilor, măsurile de austeritate ori lipsa de sprijin real pentru puterea de cumpărare a populației reprezintă factori care au transformat România din ”regina consumului” în Uniunea Europeană într-o mediu înghețat pentru comerțul cu amănuntul.

Potrivit Eurostat, evoluția comerțului cu amănuntul, în raport cu lunile similare din 2022, a fost pe teritoriu negativ, minus 0,1% în septembrie 2023, după două luni precedente cu evoluții pe plus, dar neconvingătoare: 0,4% în august și 1,1% în iulie.

În octombrie comerțul cu amănuntul a revenit pe plus, dar cu același avans anemic cu care ne-a obișnuit în ultimele luni: +1%.

Trebuie precizat că evoluția pozitivă remarcabilă a economiei românești din anii anteriori a fost susținută de una formidabilă a volumului comerțului cu amănuntul, în speță a consumului domestic, care s-a majorat lună de lună cu procente cuprinse între 5% și 7%, în comparație cu lunile similare din anii precedenți.

Până în 2023, țara noastră a fost campioana absolută în ultimii șapte ani în UE a comerțului cu amănuntul, asimilat consumului domestic.

România a înregistrat în această perioadă o creștere de trei ori mai mare decât media UE a volumului pentru comerțul cu amănuntul.

Articol realizat in colaborare cu Risco.ro

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

România, cea mai mare inflație din UE în ianuarie. Activitatea Guvernului sau lipsa acesteia sunt printre principalele cauze
România, cea mai mare inflație din UE în ianuarie. Activitatea Guvernului sau lipsa acesteia sunt printre principalele cauze
Rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana a scazut in luna ianuarie pana la 3,1%, de la 3,4% in decembrie, insa in Romania rata anuala a inflatiei a fost de doua ori mai mare decat media din...
Fără bateriile chinezești, producția de automobile electrice se află în mare impas în SUA
Fără bateriile chinezești, producția de automobile electrice se află în mare impas în SUA
Administrația Biden dorește prin Inflation Reduction Act să întrerupă lanțurile de aprovizionare ale producătorilor americani de automobile electrice cu relația China, de unde provine cea...
#economie , #economie politica