10 previziuni scandaloase pentru 2013 - petrol mult mai ieftin sau franc elvetian peste euro

Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 08:23
6216 citiri
10 previziuni scandaloase pentru 2013 - petrol mult mai ieftin sau franc elvetian peste euro

In plin sezon al anticiparilor pentru anul ce vine, analistii de la Saxo Bank, institutie specializata in tranzactii online si investitii, au pregatit zece "previziuni scandaloase" care ar putea provoca un val de ingrijorare pe pietele financiare.

Astfel, in 2013, petrolul si aurul s-ar putea ieftini semnificativ, riscurile ca Spania sa intre in incapacitate de plata prezinta potential de crestere si exista probabilitatea ca francul elvetian sa se aprecieze puternic.

"Cele zece previziuni nu reprezinta prognozele oficiale ale Saxo Bank pentru anul 2013. Acestea ar putea fi, insa, mai relevante pentru investitori ca urmare a impactului urias pe care l-ar putea avea daca se vor materializa in noul an", a precizat Steen Jakobsen, economist sef al Saxo Bank, potrivit Market Watch.

10 previziuni scandaloase pentru 2013

1. Indicele bursier german DAX se va prabusi cu 33%, la 5.000, in contextul in care incetinirea cresterii economice in China va continua sa afecteze dezvoltarea industriala a Germaniei.

2. Marile companii japoneze de electronice vor fi nationalizate, industria de profil din Japonia fiind amenintata de rivalii din Coreea de Sud, care vor cauza pierderi de 30 de miliarde de dolari doar pentru companiile Sharp, Sony si Panasonic. Accesul acestora la creditare va scadea puternic, iar guvernul japonez ar putea fi obligat sa nationalizeze principalii jucatori din domeniu.

3. Pretul boabelor de soia va creste cu 50% din cauza recoltelor slabe determinate de conditiile meteorologice nefavorabile, dar si a avantului pe care il va cunoaste cererea pentru combustibilul bio.

4. Pretul aurului va scadea la 1.200 de dolari pe uncie, dupa ce revenirea economica puternica a Statelor Unite ale Americii va lua prin surprindere pietele si, in special, investitorii in aur, care vor renunta la metalul pretios ca active de refugiu. Alaturi de cererea scazuta de aur in forma fizica din partea Chinei si Indiei, aceasta situatie se va traduce printr-o lichidare masiva a stocurilor de aur.

5. Pretul titeiului va cobori la 50 de dolari/baril, deoarece productia americana de titei va continua sa creasca datorita tehnicilor avansate de productie. De asemenea, stocurile interne vor atinge un nivel record pentru ultimii 30 de ani, in timp ce optiunile de export vor fi limitate.

6. Yenul se va aprecia fata de dolarul american, raportul coborand la 60 yeni/dolar, avand in vedere faptul ca noul lider japonez, Shinzo Abe, a avertizat deja ca va recurge la masuri agresive de relaxare a politicii monetare.

7. Francul elvetian va castiga un avans semnificativ in fata monedei unice, fiind estimata o cotatie de 0,95 CHF/EUR, ca urmare a agravarii conditiilor din Uniunea Europeana, pe fondul alegerilor din Italia sau al unei eventuale iesiri a Greciei din zona euro, ceea ce va favoriza o reorientare a capitalului spre Elvetia.

8. Hong Kong isi va "desprinde" dolarul de dolarul american si il va lega la renminbi-ul chinezesc.

9. Spania va fi mai aproape de intrarea in incapacitate de plata, ratele de dobanda ale tarii urcand la 10%. In contextul tensiunilor sociale, sectorul public nu va mai reusi sa mentina politica de reducere a costurilor, iar ratingul de credit al Spaniei va fi retrogradat in categoria "junk".

10. Randamentul obligatiunilor americane pe 30 de ani se va dubla in 2013, aceasta fiind o consecinta a mentinerii ratei de dobanda de politica monetara la un nivel foarte scazut de catre FED, fortand investitorii sa renunte la activele fixe in favoarea obligatiunilor si actiunilor.

Citeste si:
USR anunţă un pachet de legi antiplagiat: „În 1990, 1.500 de români aveau doctorat. Din 2000 până în 2006 au fost acordate alte 30.000”
USR anunţă un pachet de legi antiplagiat: „În 1990, 1.500 de români aveau doctorat. Din 2000 până în 2006 au fost acordate alte 30.000”
Mai mulți parlamentari USR au anunțat joi, 20 ianuarie, că depun un pachet de legi antiplagiat în debutul noii sesiuni parlamentare prin care îşi propun să stopeze propagarea fenomenului de...
Aurescu, despre anunţul lui Macron, privind prezenţa NATO în România: „Rezultatul eforturilor preşedintelui Klaus Iohannis”
Aurescu, despre anunţul lui Macron, privind prezenţa NATO în România: „Rezultatul eforturilor preşedintelui Klaus Iohannis”
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a salutat joi, 20 ianuarie, anunţul preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, privind disponibilitatea ţării sale de a participa la prezenţa militară NATO...
Comentarii
MosGerila
rank 5
Nonpolitikon
rank 5
Saxo Bank, sau Sexo Banc? Şi ăştia ţin legătura cu Mama Omida?