Alegeri in Polonia: Incepe un nou capitol in istoria celei mai mari economii din Europa de Est?

Luni, 25 Mai 2015, ora 18:28
6312 citiri
Alegeri in Polonia: Incepe un nou capitol in istoria celei mai mari economii din Europa de Est?
Foto: Twitter/Andrzej Duda

Viitorul presedinte al Poloniei ar putea scrie un nou capitol al celei mai mari economii din Europa de Est, scrie Reuters.

Andrzej Duda, candidatul partidului Lege si Justitie, condus de Jaroslaw Kaczynski, a iesit castigator in scrutinul prezidential, organizat duminica, cu 53% din sufragii, conform sondajelor efectuate la iesirea de la urne.

Victoria sa este una surprinzatoare, avand in vedere ca actualul presedinte, Bronislaw Komorowski, in varsta de 62 de ani, era cotat cu prima sansa inaintea campaniei electorale, aminteste agentia de presa Reuters, potrivit Yahoo News.

Ca sef al statului, Duda va conduce fortele armate, se va ocupa de coordonarea politicilor externe alaturi de ministrul de resort, va promulga sau respinge legi si va numi seful bancii centrale.

Polonia are un nou presedinte - un eurosceptic care vrea ca statul sa sprijine defavorizatii

Astfel, partidul sau, Lege si Justitie, va avea ocazia sa schimbe relatia cu Uniunea Europeana. Pana acum, Polonia avea legaturi stranse cu Germania si cu alti jucatori importanti ai batranului continent. Formatiunea politica nu este prea entuziasmata de relatia cu Bruxelles-ul, ci mai degraba vrea sa se axeze pe interesele poporului polonez.

Mai mult, Duda a sugerat ca tara sa ar trebui sa reduca prezenta strainilor in sectorul bancar, in conditiile in care doua treimi sunt detinute de companii din afara granitelor.

El a mai sustinut si conversia creditelor in franci elvetieni in moneda locala la cursul contractarii imprumutului, o miscare care ar aduce pierderi uriase institutiilor financiare si a facut apel la impunerea unei noi taxe pe activele bancare.

Duda considera ca polonezii trebuie sa simta prosperitatea pe pielea lor, avand in vedere ca aceasta exista mai mult pe hartie.

Succes major pentru partidul sau

Victoria lui Duda, in varsta de 43 de ani, marcheaza primul succes electoral major in decurs de aproape un deceniu pentru partidul sau, Lege si Justitie.

Acesta este apropiat de Biserica Catolica, conservator din punct de vedere social si pietele il vad ca fiind mai putin prietenos pentru afaceri decat Platforma Civica aflata la guvernare.

Duda a fost consilier juridic al fostului presedinte conservator Lech Kaczinski, a fost adjunctul ministrului de Justitie, membru al Parlamentului polonez, iar in prezent este membru al Parlamentului European.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#economie Polonia alegeri presedinte, #efecte Polonia alegeri presedinte , #analiza economica