Am inchis usa recesiunii pentru a cadea in groapa crizei - analiza bursiera

Autor: Paul Barbu - Redactor
Luni, 22 August 2011, ora 12:49
2417 citiri
Am inchis usa recesiunii pentru a cadea in groapa crizei - analiza bursiera
Foto: Bloombiz.ro

Piata bursiera din Romania a avut o evolutie sub asteptarile analistilor, de cand Romania a lasat in urma criza economica, si mai ales de cand a iesit, tehnic, din recesiune, anunt care era facut cu surle si trambite de seful Executivului, Emil Boc.

De atunci, principalul indice bursier al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), BET-C, a pierdut 20%, fapt care arata ca investitorii care sunt cu ochii pe Romania inca nu si-au recapatat increderea totala in companiile noastre, asta chiar si dupa ce tara a reintrat in categoria "investment grade".

Iesirea din recesiune anuntata de Institutul National de Statistica (INS) a mai dat o bruma de speranta, atat scenei politice, dar si economistilor si investitorilor. Dupa aproape trei ani de travaliu economic, PIB-ul Romaniei crescuse cu 60 de puncte de baza fata de ultimul trimestru din 2010.

Desi cadrul intern devenea unul relativ stabil, evenimentele de pe plan extern au atarnat balanta economica spre negativ. Evenimentele din Grecia, apoi cele din SUA si caderea burselor pe fondul nesigurantei investitorilor si-au facut simtita prezenta si pe o piata financiara asa mica precum cea a Romaniei.

Bursa, un MIG Lancer 21 cu tinta in pamant

Daca in data de 13 mai, ziua cand INS anunta iesirea din recesiune, indicele bursier BET-C incheia la o valoare de 3.397,81 de lei, sesiune terminata pe plus datorita vestilor bune, pana la finele saptamanii trecute, acesta a pierdut 19,64% din cota.

Vineri, BET-C isi incheia sedinta de tranzactionare la o valoare de 2.730,20 de lei, fiind pe rosu, in acea zi, cu 2,37%. In 89 de zile de vanzari si cumparari, indicele bursier in cauza a incheiat 41 din sesiuni pe plus, dar net inferioare scaderilor cu care a facut un veritabil "montagne russe". Cum previziunile nu sunt tocmai unele stralucite pentru pietele bursiere din intreaga lume, ne putem astepta la scaderi si mai mari.

Bancile straine isi vor tine banii pentru ele

In conditiile in care bancile straine, care au expunere si la noi in tara, au probleme cu scaderile pe care le inregistreaza pe bursele internationale, acestea vor tinde sa-si consolideze pozitiile. Asa ca Romania, fiind o tara emergenta, nu va mai avea parte de acelasi flux de bani ca pana acum, deci finantarea catre sucursalele de la noi va scadea. Printre bancile care s-au confruntat cu scaderi serioase in aceasta perioada se numara RBS, Societe Generale si UniCredit.

Un alt efect al perioadei prin care trecem se va vedea si la Ministerul de Finante, care va trebui sa se imprumute mult mai scump decat este in piata. Daca in licitatia de joi a obtinut o dobanda de peste 7,30% (titluri O/N), luni, Finantele vor incerca sa emita certificate de trezorerie cu scadenta la un an in valoare de aproape un miliard de lei.

"Asa cum s-a intamplat si in ultimele trei licitatii din aceasta luna, MF va continua sa plateasca randamente mai ridicate pentru a emite suma intentionata. Titluri cu maturitate de un an emise inainte sunt cotate pe piata secundara la 6,75%, nivel apropiat de randamentul maxim platit la cea mai recenta licitatie similara. Atunci, randamentul mediu a fost de 6,64%", anunta luni, ING Bank. Astfel ca randamentul mediu s-ar putea situa undeva in jurul la 6,80%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio, sub denumirea ULT, destinată iubitorilor de muzică care preferă un bas puternic. Linia include patru produse: ULT Field 1, ULT Field 7, ULT Tower 10...
#crestere economica, #recesiune bursa valori, #imprumuturi scumpe , #analiza economica