Analiza: 2015, anul in care iesim cu adevarat din criza? In ce capcane poate cadea Romania (Grafic)

Joi, 08 Ianuarie 2015, ora 12:03
3363 citiri
Analiza: 2015, anul in care iesim cu adevarat din criza? In ce capcane poate cadea Romania (Grafic)

Desi in 2014 cuvantul de ordine a fost supravietuirea, iata ca anul 2015 incepe cu semnale pozitive, spun investitorii.

Oamenii de afaceri invoca drept argumente principale posibila stabilitate de pe scena politica, generata de incheierea alegerilor prezidentiale si de perceptia pozitiva fata de politica anuntata de noul presedinte Klaus Iohannis, dar si scaderea preturilor la carburanti, fapt care, daca se va mentine pe aceleasi coordonate, va influenta in sens pozitiv costurile de productie si transport.

Astfel ca peste 53% dintre managerii chestionati de KeysFin, o firma de servicii de business information si credit risk management, se asteapta ca in anul 2015 evolutia economica sa fie una pozitiva, in timp ce numai 34% vad o continuarea a crizei, sub toate formele sale, se arata in analiza remisa Ziare.com.

Pe de alta parte, 13% dintre participantii la studiu au evitat sa caracterizeze evolutia economica din 2015, considerand ca sunt prea multe necunoscute la mijloc ca sa isi poata face o parere din start.

Evolutie pozitiva inseamna, in opinia celor chestionati, o dezghetare a relatiilor de business, a investitiilor de stat si private, in general o deblocare a banilor din economie.

Intrebati fiind care sunt principalele provocari ale anului 2015, cei mai multi manageri (70%) le-au identificat pe cele de ordin fiscal (posibila majorare a taxelor si impozitelor).

Pe lista riscurilor din acest an s-au mai incadrat evolutia economica mondiala, remarcata de 23% dintre investitorii chestionati, evolutia principalelor valute (27%), blocajul financiar (45%) si situatia de pe scena politica (34%).

Romania se va confrunta in 2015 cu probleme structurale mai vechi, dar si cu provocari noi - analiza

O alta intrebare adresata mediului de afaceri a vizat perceptia economica a Romaniei in ochii investitorilor straini. La intrebarea "Cum este vazuta Romania din afara, din punct de vedere al atractivitatii economice, in comparatie cu tarile din regiune?", majoritatea celor intervievati au fost rezervati (42%), enumerand drept principala problema lipsa de predictibilitate a mediului fiscal.

Pe lista bilelor negre au mai fost incluse, la loc de cinste, rata TVA mai mare decat in Bulgaria, blocajul financiar, birocratia si absenta unei infrastructuri de transport la standarde occidentale.

In privinta atuurilor, Romania se remarca, in ochii investitorilor chestionati de KeysFin, mai ales prin costurile reduse ale fortei de munca si calitatea acesteia, prin oportunitatile de business in principal in segmentul agricol si prin pozitia geostrategica din regiune (membra UE, port la Marea Neagra, transport ieftin pe Dunare etc.).

Leul, tinut in frau de BNR

Potrivit barometrului privind perceptia investitorilor asupra mediului de afaceri, realizat de KeysFin, leul va urma in 2015 o evolutie destul de linistita. Euro va evolua in limitele a 4,45-4,50 lei, cu mici fluctuatii in primavara si in toamna.

Majoritatea investitorilor s-au declarat convinsi ca BNR va reusi sa tina moneda nationala in frau, avand in vedere intentia de a trece la euro, si ca, din punct de vedere al riscului valutar, acesta va ramane la un cost controlabil, bineinteles daca evolutia externa si cea interna, mai ales cea politica, se vor afla pe o linie constanta.

Intrebati fiind ce masuri le-ar solicita guvernantilor in 2015, menite a asigura stabilitatea economica si a impulsiona business-ul autohton, oamenii de afaceri au vorbit in primul rand despre predictibilitate, un cuvant care a lipsit din vocabularul autoritatilor in ultimii ani. Sa avem un Cod Fiscal batut in cuie, care sa nu mai sufere modificari saptamanale, este principala cerinta a investitorilor.

Acestia au mai invocat necesitatea reducerii birocratiei in aparatul de stat si eliminarea controalelor cu "dedicatie". Potrivit celor intervievati, ar fi ideal ca Fiscul si celelalte institutii cu atributii de control din Romania sa elaboreze un plan transparent de activitati si sa fie evitate inspectiile inopinate, care incurca activitatea firmelor.

De asemenea, investitorii au invocat, in discutiile purtate, si necesitatea simplificarii documentatiei pentru accesul la fondurile UE, insistand pe gasirea unor mecanisme de stimulare eficiente, dar si de control al modului in care sunt acordati banii de la Uniunea Europeana.

Fara zgomot pe scena politica

Potrivit investitorilor chestionati de KeysFin, instalarea noului presedinte Iohannis la Palatul Cotroceni poate aduce un plus de interes din punct de vedere investitional pentru Romania.

Perceptia pozitiva lasata de acesta in marile cancelarii straine si in mediul de business reprezinta un argument care ar trebui exploatat la maxim de autoritatile romane.

Marea provocare, in 2015, este ca, dincolo de stabilitatea la nivel prezidential, sa reusim sa avem un guvern eficient care sa stimuleze activitatea economica prin investitii, mai ales in infrastructura.

Potrivit acestora, constructia de stadioane si sali de sport nu reprezinta o solutie care sa aduca plus valoare in economie, fiind necesare investitii care sa genereze profit si care sa stimuleze relatiile de afaceri - unul dintre exemple fiind refacerea si dezvoltarea retelei de cai ferate, in special de transport marfa.

Investitorii chestionati de KeysFin spun, pe de alta parte, ca este necesar ca Guvernul, oricare ar fi acesta, sa continue relatia de asistenta cu FMI si sa isi asume, mai ales, stabilitatea mediului fiscal.

Intrebati fiind care ar fi riscurile politice care ar putea afecta mediul de afaceri, 73% dintre investitori au mentionat posibila organizare a alegerilor anticipate, 59% ruperea relatiei cu FMI si 34% indepartarea de la putere a presedintelui ales, Klaus Iohannis.

Barometrul KeysFin privind perceptia investitorilor asupra economiei romanesti a fost realizat in perioada 1-31 decembrie 2015, pe un esantion reprezentativ de 150 de oameni de afaceri, actionari, directori executivi si financiari din firme din diverse domenii de activitate, de la comert, la servicii financiare, agricultura, energie, confectii, IT etc.

Citeste si:
Ludovic Orban anunță că va candida la funcția de președinte al României: ”Mi-e foarte greu să mai sprijin pe cineva”
Ludovic Orban anunță că va candida la funcția de președinte al României: ”Mi-e foarte greu să mai sprijin pe cineva”
Liderul partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a anunţat marţi, la lansarea organizaţiei judeţene de Ilfov, că a hotărât să candideze la preşedinţia României, afirmând că îi este...
Ciolacu, un ultim apel către colegii din Coaliţie: ”Pensiile speciale care ne costă 2 miliarde de euro anual trebuie supraimpozitate”
Ciolacu, un ultim apel către colegii din Coaliţie: ”Pensiile speciale care ne costă 2 miliarde de euro anual trebuie supraimpozitate”
Marcel Ciolacu a scris, marţi pe Facebook, că face un ultim apel către colegii din Coaliţie, înainte de şedinţa de miercuri. El spune că pensiile speciale care ne costă peste 2 miliarde de...
Comentarii