Ziare.com

Andreea Paul Vass: Divortul de realitatea economica ne arunca intr-o lamentare perpetua

Luni, 25 Octombrie 2010, ora 15:44

   

Andreea Paul Vass: Divortul de realitatea economica ne arunca intr-o lamentare perpetua
Ne merge rau si suntem mahniti, pe drept cuvant. Nici europenilor nu le merge prea bine. Va vine sa credeti ca pierderile de venit si de bunastare sunt chiar mai severe in unele tari europene decat in Romania?

O astfel de constatare nu ne va tine in mod cert de cald. Insa divortul de realitatea economica europeana ne arunca intr-un etnocentrism vicios si o lamentare interna perpetua.

Intreaga Europa este incercata de masuri de austeritate de o duritate crancena. De curand, Marea Britanie a luat o decizie drastica, fara precedent: 500.000 de disponibilizari in sectorul bugetar - echivalentul unei economii de circa 83 miliarde lire sterline la bugetul public. Dar nu despre aceste masuri doresc sa scriu acum, ci despre plasarea Romaniei in tabloul general al dinamicii socio-economice europene.

Avem cele mai mici salarii, cu exceptia Bulgariei, dar dinamica costurilor salariale ale fortei de munca, de +4,9%, ne plaseaza pe locul al doilea intre cele 24 de state europene pentru care exista date disponibile, in trimestrul doi al acestui an fata de acelasi trimestru din anul trecut. Salariile s-au miscat in medie cu doar +1,5% in cele 24 de state europene. Dinamica costurilor salariale cu forta de munca a fost negativa in tari precum Estonia (-1.7%), Grecia si Slovacia(-1.2%), Cipru (-2.1%), Letonia (-4.6%), Lituania (-5.5%), potrivit Eurostat.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Preturile la paine si la cereale sunt cele mai mici in UE (61% din media europeana in anul 2009), cu exceptia doar a Poloniei (58%) si a Bulgariei (52%). La carne, preturile noastre se ridica la 58% din media europeana si doar Polonia are preturi mai mici decat noi in intreaga Uniune. Preturile la lapte, branza si oua se apropie mult de media europeana (93%) si ne plaseaza pe locul 16 in cele 27 de state membre. In urma noastra gasim tari precum Olanda (93%), Bulgaria, Slovacia si Germania(92%), Suedia (90%), Letonia si Ungaria (89%), Estonia (86%), Cehia (82%), Lituania (77%), Polonia (63%), potrivit Eurostat.

Pretul mediu la energie electrica pentru gospodarii se ridica la 9,79 euro/100 KWh, in al doilea semestru al anului 2009, fata de media europeana de 16,45 euro/100 KWh. Ne plasam pe locul 23 din cele 26 de state membre pentru care exista date disponibile. Preturi mai mici decat la noi gasim in Lituania (9.26), Estonia (9.20), Bulgaria (8.18). Sursa: Eurostat.

Romania continua sa inregistreze in luna septembrie 2010 cea mai ridicata rata anuala a inflatiei in UE, de 7,7%, apropiat de cel inregistrat in Grecia (5,7%), dar departe de media de 2,2% in UE-27 sau 1,8% in zona euro.

Gradul de ocupare a scazut in Romania cu 2,2%, mai sever decat media europeana de -0,6%, in aceeasi perioada, plansandu-ne pe locul 16 in acelasi grup de 24 de state membre pentru care exista date disponibile. In urma noastra se plaseaza tari precum: Letonia si Lituania (-6.7%), Bulgaria (-6.4%), Estonia (-5.6%), Spania (-2.4%), Grecia si Slovacia (-2.3%), Danemarca (-2.2%), potrivit Eurostat.

Rata somajului ne asaza pe locul 8 in UE-27 in luna august 2010, cu 7,1% fata de 9,6% media europeana. Un somaj mai ridicat gasim in Cipru (7.2%), Slovenia (7.3%), UK (7.8%), Suedia si Italia (8.2%), Finlanda (8.5%), Belgia (8.7%), Polonia (9.4%), Bulgaria si Franta (10.1%), Portugalia (10.7%), Ungaria (10.9%), Grecia (12.2%), Irlanda (13.9%), Slovacia (14.6%), Lituania (18.2%), Estonia (18.6%), Letonia (19.5%), Spania (20.5%). Sursa: Eurostat.

Performanta Romaniei este remarcabila la capitolul cresterea exporturilor: locul trei in UE, cu +25% in primele sapte luni ale anului curent, si pozitia a cincea dupa avansul importurilor (+20%) (Eurostat, octombrie 2010).

In schimb, Romania ocupa locul trei in Europa Centrala, de Est si de Sud-Est la ponderea creditelor neperformante, ceea ce indica inrautatirea situatiei sistemului bancar romanesc. In patru state din regiune apar semnale pozitive. Nivelul creditelor neperformante de 17,5% in sistemul bancar romanesc este depasit doar de cel din Lituania (19,2%), Letonia (17,9%). La polul opus se asaza Turcia si Cehia, ambele cu cate 4,9% (Capital Economics, octombrie 2010).

Gradul de indatorare publica in anul 2010 a crescut in Romania la 30,5% din PIB, fata de 23,7% din PIB in anul 2009, dar constinua sa se mentina sub jumatatea mediei europene (79,6% din PIB in UE-27). Sursa: aici.

In final, dinamica Produsului Intern Brut ne asaza in UE-27 pe:
- locul 20 daca raportam trimestrul doi din anul 2010 la primul trimestru al aceluiasi an (+0,3%) - peste nivelul inregistrat in Irlanda (-1.2%), Grecia (-1.8%), Luxemburg (-0.3%), Ungaria (0.0%), Malta (+0.1%), Spania (+0.2%) sau Portugalia (0.3%);
- pe locul 24 daca raportam trimestrul doi din anul 2010 la acelasi trimestru din anul 2009 (-1,5%) - peste dinamica economica din Irlanda (-1.8%), Letonia (-2.9%) sau Grecia (-3.7%).

Andreea Paul Vass, consilier al prim-ministrului Emil Boc

Citeste mai multe despre Andreea Paul Vass analiza economica
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2007 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
20 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Salariul minim in UE in 2008

Luxemburg 1610 €
Irlanda 1462 €
Olanda1357 €
Belgia 1336 €
Franta 1321 €
Marea Britanie 1148 €(transformati)
Grecia 681 €
Spania 633 €
Portugalia 497 €
Polonia 334 €
Romania 137 €
Bulgaria 112 €

 

De asta trebuie sa federalizam Romania

Ardealul nu isi mai permite sa tina mitici in spinare

 

Voi ungurii

va ridicati singuri mingea la fileu, unul altuia... Dar fiti atenti sa nu va vina vreo minge in plina figura.

O mostra de dezinformare

Sunt date cifre si procente la toate capitolele, cu O SINGURA EXCEPTIE !

Nu se spune care este SALARIUL MEDIU in Romania si care este costul vietii in Romania.
Aa cum ne-a obisnuit, individa Vass bate campiile portocalii iar ziare.com ii posteaza imediat elucubratiile

FELICITARI DOAMNA VASS!

SUNTETI CEA MAI INTELIGENTA DOAMNA CARE SE OCUPA DE VIZIUNEA ECONOMICA A ROMANIEI!
O DULCE,REALISTA SI BINEINTENTIONATA!
SARUT MANA DOAMNA!

@adevar

cata catifelare...

@adevar - "SUNTETI CEA MAI INTELIGENTA DOAMNA CARE SE OCUPA DE VIZIUNEA ECONOMICA A ROMANIEI!"

si Elena Udrea ?

REAMINTESC ISCOADELOR DE PE FORUM,CA DOAMNA UDREA SE OCUPA

DE MINISTERUL TURISMULUI!

In Germania nu exista salariu minim

Va las o pagina sa va uitati:
http://www.justlanded.com/

http://www.tjobs.ro/articole/salariile-minime-ue-statistica-februarie-2010

.

VASS, CINE ESTE ACEASTA PARAPANTA?

A lucrat undeva pana acum?
A condus macar o echipa de 2 femei de serviciu?
A spalat macar o data rufe?
E nepoata cumva a Geselei VASS, polituca ceausista?
O sa mai auzim vreodata de ea dupa ce ciuma portocalie o sa fie eradicata in Romania?
MARINARE, E BUNA VASS?
MIAUUUUUUUUUUU

si ce ne explici noua asta...?

suntem satui de "experte" cu posete Vuitton.....lamentabili sunteti....ca de tupeu nu duceti lipsa...tara trece prin asta ca angajeaza toate fufele in Administratie, pe considerente de servit stapanul pe birou. Care invata foarte repede sa faca ca el si sa se infrupte din contracte cu statul.....Toate bune....P.S-nu e nevoie sa fiu expert guvernamental ca sa-ti dau solutia: a)statul roman trebuie injumatatit , b)-simplitate, atat in licitatii cat si in legi....punct

 

Femeia asta cu 10 facultati facute prin Ungaria si aiurea, plina ochi de ifose,

nu stie oare ca nu mai exista nicaieri in Europa pensii de 100 euro/luna? Ca nimeni nu a taiat ajutoarele acordate handicapatilor? Ca ne-au intrecut pana si bulgaroii la puterea de cumparare? Ca occidentalii au salarii si pensii de mii de euro pe luna si, daca li se taie vreo suta, ies cu sutele de mii in strada? Ca in Romania costul kilometrului de astfalt este de cateva ori mai scump ca in orice alta tara europeana? Ca suntem pe ultimul loc la atragerea fondurilor europene? Ca suntem pe primul loc la evaziune fiscala? Isi inchipuie ca insirand multa cifraraie ii va convinge pe romani ca guvernarea Boc-Basescu este competenta si nu fura... Ca in felul asta va continua si dansa sa ne paraziteze cu sute de milioane de lei pe luna din punga publica...

 

nu iau apararea guvernului, dar

nu stiu cine trebuie acuzat mai intai pentru scaderea de venit a persoanelor cu handicap real. Guvernul are o responsabilitate dar cand vezi sate intregi populate de "handicapati" plecati la munca prin Spania te gandesti ca la noi in tara s-au instalat de mai multa vreme niste obiceiuri destul de proaste. Intr-un fel, cei care trisaza (se declara in mod fals handicapati, fac evaziune fiscala etc.) iau de la gura adevaratilor handicapati. In legatura cu pensiile, avem o problema destul de dura daca ne gandim ca sunt mai multe judete in tara asta unde pentru o persoana activa sunt 2 pensionari (iti dai seama ce reprezinta asta intr-un sistem de pensii ca al nostru, prin repartitie).
Oricum cand comparam cifre trebuie sa comparam contextul global, asa am putea sa spunem ca bucurestenii sunt mult mai bogati decat parizienii, de exemplu, proportia de proprietari pe propria locuinta fiind mult mai mare la noi.

a uitat esentialul !

salariul mediu !
costul vietii !
pretul ma benzina si motorina !
oamenii care nu mai primesc ajutor de somaj si nici nu au servici !
asa sunt Pdl-ISTII , mint prin omisiune !

 

Doamna Andreea Paul Vass

Ardeti gazul de pomana. Cei care comenteaza articole pe teme economice pe forumul acesta sunt in proportie de peste 90 o combinatie de agramatism economic si idiotenie acuta.

Daca ati face un test, ati descoperi ca nimeni din ei nu a retinut niciuna din cifrele avansate, in ipoteza improbabila ca au citit articolul pe care il comenteaza.

Daca i-ati intreba ce inseamna "rata anuala a inflatiei", v-ati lua cu mainile de par. Daca v-ar trece prin cap sa le explicati chiar dumneavoastra acest lucru si i-ati intreba pe urma ce au inteles, ati avea nevoie de o peruca.

 

Cu rata anuală a inflatiei,sigur ne-am lua de păr!

De părul lui Băse...
Rata anuala e... in relatie cu Teoria celei mai bune a
aproximări a lui Markov A.A.

De ce...

...neaparat cu mainile de parul din cap?
In cazul ei ar putea sa-si smulga parul si din alta parte a corpului.
Eu nu zic ca este toan.ta, dar partinitoare da.Cum esti si tu.
Asta ne omoara pe noi;simtul analizei si franchetea!

@LIBERALUL & Banu_Maracine

Dragii mei, imi aratati si mie un singur comentariu inteligent de pe pagina asta ? Ma refer la unul care analizeaza in cunostinta de cauza informatiile publicate in articol.

(Lasati comentariile mele si ale voastre in pace).

Ce experientă ai avut dta,

Cand ai fost numită consiliera primului sinistru?
Ce efec benefic a avut asupra
De la un timp,Boc o lasă pe postul purtăretei de vorbe.O fi obosit Boculet?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor