Anul iepurelui debuteaza in forta (Opinii)

Joi, 03 Februarie 2011, ora 23:36
2679 citiri
Anul iepurelui debuteaza in forta (Opinii)

Lumea araba este zguduita de revoltele sociale, care in ultimele ore au capatat forme violente in Egipt, si de un ciclon de proportii biblice in Australia.

Sa speram ca, cel putin pentru o vreme, nu vom asista la noi "breaking news" in competitie pentru acelasi spatiu mediatic.

Cele mai vizibile evenimente sunt si cele mai mediatizate si comentate de public prin retelele de media sociale. Cu toate acestea, asistam la un razboi tacut in derulare de ceva vreme, asupra caruia se apleaca comentariul de astazi.

Bani de la China

Criza economica instalata in SUA dupa explozia balonului imobiliar a reluat competitia pentru influenta pe scena mondiala de la premise noi. China, o putere in plina ascensiune economica, se afla intr-o pozitie privilegiata pentru castigarea statutului de lider intre marile puteri ale lumii.

Se pune problema intelegerii retetei de succes a Chinei si eventual schimbarea strategiei fata de China, a tarilor care mizau pe suport financiar venit din UE sau SUA.

Pentru clasa politica din Romania, problema unui parteneriat cu China trebuie exclusa din capul locului, "a lua bani de la chinezi" fiind o chestiune de prestigiu.

La o analiza mai atenta, succesul Chinei de pana acum se bazeaza pe o politica expansionista urmarita cu rigurozitate, care nu este intotdeauna foarte prietenoasa cu tarile ce privesc pline de speranta la investitiile chineze.

Strategie pentru asigurarea dominatiei economice

Iata cateva elemente ale strategiei urmata de China, pentru a-si asigura dominatia economica si poate politica in urmatoarele decenii:

1. China combina modelul economiei de piata cu un regim autoritar in care libertatile cetatenesti sunt restrictionate si orice forma de protest impotriva regimului este foarte prompt sanctionata.

Doua exemple din actualitatea imediata ilustreaza afirmatia de mai devreme: arestarea la domiciliu a laureatului premiului Nobel pentru pace de anul trecut si de data recenta cenzura aplicata stirilor despre revolta din Egipt, de teama unei extinderi a protestelor si in China.

2. Performanta economica de exceptie a Chinei din ultimii 20 de ani, mentinuta si in ultimii ani de criza, constituie un bun paravan de protectie impotriva miscarilor democratice izbucnite in lumea araba. Cu alte cuvinte crestere economica, siguranta alimentara si locuri de munca la schimb cu lipsa democratiei si un internet cenzurat.

3. SUA au interese profunde in lumea araba, fapt ce impune o interventie directa pentru pastrarea unui echilibru de forte favorabil intereselor americane si ale statului Israel.

Exista opinii conform carora, actuala criza socio-politica araba ar de-concentra atentia autoritatilor americane de la problemele economice interne, lasand mai mult spatiu de manevra Chinei pentru a-si continua politica economica expansiva.

Alocarea de resurse financiare semnificative pentru stingerea tensiunilor sociale din tarile arabe aliate ale SUA ar diminua forta unui raspuns al american la politica de manipulare a ratei de schimb urmata de China, in scopul promovarii produselor sale pe pietele externe.

4. Dincolo de dorinta legitima a egiptenilor de a trai intr-o tara libera, cei mai multi analisti ai evenimentelor in derulare in lumea araba, sunt de parere ca scanteia revoltei este pretul ridicat al alimentelor. Se stie ca Egiptul in special a ajuns in pozitia umilitoare de dependenta de importurile de cereale, dupa ce in mod traditional avea productii agricole bogate.

Actuala crestere de preturi la alimente de pe pietele internationale are o dubla cauza: prima este legata de reducerea ofertei, cauzata de efectele climei nefavorabile din 2010 din multe zone importante din punct de vedere agricol: Rusia, Australia, SUA.

A doua este legata de cererea in crestere pentru produse agricole venita dinspre China si India, cu o putere de cumparare in crestere sustinuta de evolutia economica favorabila.

5. China se pregateste sa domine lumea si in domeniul inovatiei tehnologice, unde la nivelul perceptiei publicului, se situeaza mai degraba de partea imitatorilor tehnologiilor dezvoltate in europa occidentala si america de nord.

In esenta, autoritatile au promovat masuri legislative prin care investitorii straini vor fi obligati sa transfere tehnologie catre China. Guvernul chinez discuta explicit despre asimilarea altor tehnologii in planul pe urmatorii 15 ani de dezvoltare a stiintei si tehnologiei. Subiectul este foarte fierbinte si a fost abordat de catre presedintele Barack Obama in discursul sau despre starea natiunii.

Anul iepurelui are sanse sa aduca schimbari pe scena internationala cu efecte pe termen lung. Mi-ar place sa cred ca Romania va reusi sa-si creeze oportunitati de crestere economica printr-o pozitionare corecta in noua realitate ce se contureaza din ce in ce mai clar.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#an iepure economie, #strategii economice China , #analiza economica
Comentarii
Poza khachaturian
khachaturian
rank 1
mai nene,daca intr-adevar esti economist si ai scris cele de mai sus,fie esti economist facut la apelul de seara precum prostanacul fie ai scris aceste aberatii sa fi in ton cu moda,ceva de genul "daca 10 prosti sar in balta sari si tu ca daca nu esti ...
Poza omuldinpekin
omuldinpekin
rank 3
In mod sigur 2011 va fi un an prietenos pentru Romania.