BM analizeaza activitatea unor ministere din Guvernul Boc

Luni, 16 August 2010, ora 20:06
1702 citiri
BM analizeaza activitatea unor ministere din Guvernul Boc
Foto: Arhiva

Banca Mondiala a anuntat luni ca realizeaza in prezent, impreuna cu mai multe ministere, o analiza functionala a activitatii acestora, pentru identificarea actiunilor care ar putea imbunatati calitatea si rentabilitatea serviciilor publice furnizate.

Analiza este efectuata de catre Banca Mondiala in baza acordului de servicii de consultanta incheiat cu Guvernul Romaniei si in colaborare cu Comisia Europeana.

Activitatea este structurata in doua etape. Astfel, in perioada martie - octombrie 2010, Banca Mondiala va analiza Centrul Guvernului, sectoarele Concurenta, Invatamant preuniversitar, Transporturi, Agricultura si Dezvoltare Rurala, precum si Finantele Publice.

In cea de-a doua etapa, din octombrie 2010 pana in martie 2011, o noua serie de sectoare, care va fi stabilita impreuna cu Comisia Europeana si cu Guvernul Romaniei, va fi inclusa in analiza.

Banca Mondiala sustine astfel Guvernul in abordarea provocarilor majore

"Prin intermediul acestei analize functionale a mai multor sectoare-cheie, Banca Mondiala examineaza calitatea procesului de elaborare a politicilor, barierele care impiedica punerea in aplicare a acestora cu maximum de eficienta, dar si aspecte orizontale, cu impact intersectorial, legate de performanta de ansamblu a sectorului public.

Banca Mondiala sustine astfel Guvernul in abordarea provocarilor majore cu care se confrunta in prezent administratia publica din Romania: satisfacerea nevoilor fiscale pe termen scurt, creand in acelasi timp o baza pentru o crestere economica durabila si echitabila in viitor", a comunicat banca.

Totodata, in communicat se mai arata ca Romania se situeaza in urma altor tari din Europa in ceea ce priveste calitatea si rentabilitatea serviciilor prestate si ca sectorul public din Romania este prea costisitor fata de capacitatea Guvernului de a colecta venituri, fapt care impune aplicarea unor masuri de austeritate in administratia publica, pentru a ajunge la niveluri accesibile.

Banca Mondiala sprijina reforma administratiei publice

"Banca Mondiala sprijina reforma administratiei publice, deoarece este importanta si urgenta. Aceasta este importanta nu doar pentru a realiza economii, ci si pentru a stimula cresterea economica pe termen mediu.

Este urgenta deoarece, din cauza crizei, tara nu isi poate permite sa iroseasca resurse prin procese ineficiente si inechitabile. Adesea, oamenii nu isi dau seama cat de grea este adoptarea unor decizii, acest lucru intensificand rezistenta la schimbare. Prin urmare, vom lucra impreuna cu Guvernul pentru a identifica modalitati de a explica reformele-cheie si pentru a constitui coalitii cat mai extinse" a declarat directorul de tara al Bancii Mondiale pentru Romania, Francois Rantrua.

Recomandarile generale ale Bancii Mondiale vor fi incluse intr-un Plan de Actiune care va fi pregatit de catre Guvern si care va fi aprobat de Comisia Europeana.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Banca Mondiala Guvernul Romaniei, #analiza imbunatatire serviciu public , #analiza economica