Ziare.com

Calcule exclusive privind sumele din Pilonul II. Varsta de pensionare vine cu zeci de mii de euro in cont pentru fiecare roman

Advertorial
Luni, 20 Mai 2019, ora 09:05

   

Calcule exclusive privind sumele din Pilonul II. Varsta de pensionare vine cu zeci de mii de euro in cont pentru fiecare roman
Cateva zeci de mii de euro va strange fiecare roman la Pilonul II pana va ajunge la varsta de pensionare. Calcule exclusive arata ca, un angajat care in 2008, atunci cand a fost infiintat Pilonul II, avea 35 de ani a carui venit nu a depasit niciodata salariului mediu brut pe economie, ajunge, la 65 de ani (respectiv 30 de ani de cotizare), sa stranga in cont circa 26 de mii de euro. Daca stagiul de cotizare creste cu inca zece ani, suma acumulata depaseste 50 de mii de euro.

Pensia acumulata la Pilonul II este cea mai sigura resursa la batranete, in conditiile in care Pilonul I (cel administrat de stat) este extrem de subred iar previziunile pentru urmatorii ani nu sunt deloc bune.

"Prin virarea unei parti a contributiilor la pensie catre fondurile de pensii administrate privat (Pilon II), romanii depind in mai mica masura de statul roman, atunci cand se vor pensiona.

In plus, pe perioada cat contribuie la fondul de pensii administrat privat, ei au confortul ca pot vedea in orice moment sumele pe care le au pe contul personal la fondul de pensii private, adica stiu cati bani au si sunt siguri ca acei bani sunt ai lor (chiar daca in conditii normale, au acces la acesti bani numai in momentul in care se pensioneaza).

In plus, prin legile de functionare ale fondurilor de pensii, beneficiarii sunt siguri ca vor primi in perioada de pensionare cel putin sumele cu care au contribuit la sistemul de pensii private", puncteaza analistul Dragos Cabat.

Adrian Codirlasu, presedintele CFA, atrage atentia ca, din cauza trendurilor demografice (spor negativ al populatiei si migratie) sunt semne mari de intrebare cu privire la sustenabilitatea sistemului public de pensii chiar pe termen mediu.

"Prin urmare, pentru o persoana apartinand generatiilor X (cei nascuti in perioada 1966-1976), Y (nascuti intre 19767-1995, supranumiti Millenials), sau Z (cei nascuti in perioada 1995-2012), in planificarea economiilor pentru varsta pensionarii, prudent este ca aceasta sa considere Pilonul I (pensia de stat) ca fiind o sursa inexistenta. Probabil, datorita nesustenabilitatii acestuia, varsta de pensionare va creste substantial (aceasta evolutie se observa si la nivel international) ", a explicat presedintele CFA.

Analistii mai spun ca, din totalul contributiilor virate la stat, doar jumatate se regasesc in calculul pensiei.

Un al avantaj al Pilonului II, explica expertii, este ca, banii din contul de Pilon II, fiind proprietatea contributorului, in caz de deces al acestuia sunt transmisi automat mostenitorilor. Aceasta varianta nu exista la stat. "La Pilonul I (pensii publica), in caz de deces al contributorului banii raman statului (acesta neavand nicio obligatie fata de mostenitori) - inca o dovada ca Pilonul I este, de fapt, o taxa pe munca", a mai atras atentia presedintele CFA.

Cum se fac calculele

Revenind la buzunarul angajatilor de azi, pensionarii de maine, certitudinea veniturilor vine exclusiv din sumele acumulate la Pilonul II. Astfel, in anul 2008, un roman de 35 de ani, platit cu salariul mediu brut pe economie (care era de aproximativ 1.623 de lei pe luna, iar contributia la Pilonul II era de 32,5 lei pe luna) castiga circa 21.132 de lei pe an brut. Contributia virata in 2008 a fost de 412 lei, iar suma acumulata, dupa investitii (facute de fondul de pensii care administra contul), ajungea la 436 de lei.

Sumele au crescut odata cu majorarea salariului mediu brut, dar si odata cu majorarea contributiei virate la Pilonul II prin cresterea procentului. In anul 2018, salariul mediu brut pe economie a crescut la 4.502 lei. Suma anuala a ajuns la 54.024 lei. Contributia virata in 2018 catre Pilonul II a fost de 1.975 de lei. Sumele totale acumulate, in zece ani, dupa scaderea comisionului de administrare perceput de fond, au ajuns la 13.091 de lei (2.773 de euro).

Daca evolutia salariului mediu brut isi pastreaza in acelasi ritm, iar contributia la Pilonul II ramane aceeasi, respectiv 3,75% din venitul brut, atunci, pana in 2037, la varsta de pensionare (65 de ani), suma acumulata ajunge la 124.291 lei (26.000 de euro).

Potrivit calculelor, salariul mediu brut va ajunge, in 2037, la 9.908 lei pe luna. Daca acelasi beneficiar continua sa lucreze inca zece ani, ajunge sa acumuleze la Pilonul II aproximativ 247.205 lei (51.000 euro).

Potrivit legii, oamenii au posibilitatea sa isi incaseze banii de la Pilonul II in doua moduri. Mai exact, pot primi toata suma din cont intr-o singura transa, dupa pensionare. Sau - in baza unei norme a Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) - pot cere sa primeasca suma din contul de Pilon II esalonat, pe durata a 5 ani.

Pilonul II are nevoie de predictibilitate si stabilitate. O campanie realizata cu sprijinul Romanian Business Leaders, Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei si Camera de Comert Americana in Romania pentru sustinerea Pilonului II.
Detalii pe: www.pilonuldoi.ro.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre calcul pilonul 2 pilonul doi pensie
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 86016 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
18 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Clar!!!

Este foarte clar faptul ca Pilonul II este o investitie facuta pentru a avea batranetea asigurata.
Problema e ca Partidul pierde votanti!
Alta problema e ca Partidul poate nationaliza acest Pilon II si pentru recuperare trebuie procese care sigur vor fi castigate dar se pierde timp si bani.
Cati pensionari de azi dispun de zeci de mii de euro?
Cei cu pensii speciale !!!
Cred ca mai dispun si cativa care au fost prevazatori sau au avut ceva afaceri.
Partidul te vrea sarac!!!
Hai la vot sa scapam de Partid!

 

O analiza corecta ar trebui sa expuna avantajele si dezavantajele...

...ambelor sisteme (pensia de stat - pilonul 1 si pensia privata - pilonul 2).
Totul ar fi bine si frumos daca optiunea de a contribui la pilonul 2 (din CAS-ul colectat de stat prin legea salarizarii si codul fiscal) nu ar afecta pensia de stat. Nimeni nu vorbeste de acest lucru, in schimb sunt speriati pensionarii ca va veni o vreme cand pensiile de stat, bazate pe contributiile platite de-a lungul timpului la bugetul de asigurari sociale de stat, nu vor mai putea fi platite. Ceea ce este un lucru fals. Pensiile de stat sunt garantate de stat si ele vor fi platite indiferent de organizarea sociala sau situatia economica la un moment dat. Statul este obligat sa gaseasca surse alternative in caz ca bugetele de asigurari ar fi insuficiente.
Este destul de dificil de aflat informatia, dar, din cate am inteles, punctajul pensiei de stat este diminuat proportional cu partea de CAS care nu ajunge la bugetul de asigurari sociale de stat si este depusa in fondul privat al salariatului. Asa ar fi corect. Daca nu s-ar proceda asa, s-ar crea o discriminare si ar fi dezavantajati toti pensionarii care nu au optat sau nu au putut sa opteze pentru pensia privata pilonul 2.
Daca punctajul pensiei de stat este diminuat in urma participarii la pilonul 2, corect ar fi ca salariatul sa fie in cunostinta de cauza si sa opteze intre a ramane cu tot CAS-ul la stat sau a participa la pilonul 2 sacrificand o parte din punctajul pensiei de stat. Pentru a putea face o astfel de alegere, salariatul ar trebui sa stie, pentru un anumit numar de ani si considerand salariul mediu pe economie, in care dintre situatii ar fi in avantaj (luand in considerare cresterea punctului de pensie cel putin cu inflatia si jumatate din diferenta de salariu mediu intre ani, conform legii). Cu alte cuvinte, suma fixa economisita in pilonul 2 este mai mica sau mai mare decat suma corespunzatoare diferentei de punctaj din pensia de stat, avand in vedere ca omul primeste pensia de stat pana la deces. Se pot face niste calcule statistice luandu-se in considerare o perioada medie de primire a pensiei de stat, pentru barbati si pentru femei.
Avantajul pensiei private este ca, in cazul decesului prematur al salariatului, suma colectata nu se pierde, ramane mostenitorilor. Avantajul pensiei de stat (care este garantata de stat, nu se poate altfel atat timp cat salariatii au contribuit in viata lor activa) este ca pensionarul o primeste regulat, in fiecare luna, pana la deces. Nu depinde de cuantumul depunerilor la pilonul 2 si nici de riscul unor investitii.
20, 30 sau 40 de mii de euro pare o suma mare, dar daca este impartita la numarul de luni ai anilor in care un om spera sa aiba calitatea de pensionar, s-ar putea sa nu mai fie atat de mare, in comparatie cu diferenta primita luna de luna prin pensia de stat. Daca se aplica majorarile pentru punctul de pensie prevazute in programul de guvernare si in noua lege a pensiilor, cred ca a ramane cu tot CAS-ul la stat este optiunea cea mai buna.

 

TONE de publicitate si fake NEWS !

Din ce se plateste aceasta publicitate imensa facuta de administratorii Pilonului 2 ?
Din cei 2,5% din sumele atrase, pe care au dreptul conform Legii, sume care acum au ajuns la nivelul miliardelor de euro !
PERSONAL voi crede in corectitudinea acestor administratori cand vor binevoi sa RESTITUIE motenitorilor celor ce au cotizat la al Pilon II si care nu mai sunt printre noi !
Sunt MII de cazuri in care mostenitorii celor decedati dar care ani de-a randul au cotizat la Pilonul II, carora li se refuza sa li se restituie banul decedatilor, pe motiv ca LEGEA nu prevede acest lucru !
Poi daca nu prevede, asta presupune ca ai administratori sa-si insuseasca contributiile decedatilor !
Ia ne zi la raTon sau alde info, cum vedeti voi refuzul administratorilor fondurilor Pilonului II de a restitui mostenitorilor, contributiile defunctilor ????
Este un caz de evidenta frauda cu banul oamenilor, de care ASF, refuza sa se sesizeze, desii are mii de sezizari in acest sens.
Altfel spus furt cu stiinta organismelor statului de DREPTZI, caci cum poate fi o lege ce te obliga sa contribui dar refuza dreptul de a restitui contributia celor ce nu mai sunt printre noi ?

 

Nu prea te pricepi, coane

2,5 % perceputi de administratorii fondurilor private de pensii dinn Romania se inscriu in marja normala la nivel international.
Nu poti sa-i critici, ca asa vrei tu! Apropo, sistemul de stat de pensii comunica comisionul pe care-l incaseaza ? Care este nivelul cheltuielilor Casei nationale de pensii?
Eu nu am gasit informatiile acestea; am avut o discutie cu o economista de la ei si care mi-a zis (acum cativa ani) ca toate cheltuielile se ridica la 8%, inclusiv comisioanele platite postei si bancilor!!

DoruLETZ, poate ca eu nu ma pricep, sa invart

ADEVARUL, ca tini, dara ai putea TU sa-mi zici a tara democrata din lumea asta, incepand cu US si terminand cu cine vrei tu, in care sa mai existe pensii privat OBLIGATORII ???
Caci asta e deferentza intre pensiile din Vest, si OBLIGATORIILE noastre pensii din Pilonul II.
Desigur ca si la noi is pensii private ca in vest, adicalea Pilonul III, dara nu asta e subectul harticolului !
Statul nostru, a facut o greseala, ce nu apare in nici un alt sistem privat: se acorda 2,5% din sumele atrase... Adica daca in sistemul vestic de acorda un procent din sumele atrase anual in fondul de pensii, la noi se acorda 2,5% din sumele atrase... adica suma atrasa an de an la care se aplica 2,5%... ca sa imprumuti apoi statul ... cu banul decedatzilor care nu au dreptul sa fie mosteniti !
Daca voua nu vi se pare FURT la drumul mare, EU sunt convis sa mai mare insusire fara just temei nici ca se poate !
Dati banii contribuabililor decedati si apoi ne demonstrati ca sunteti corecti !Dati pensiile privat obligatorii la care au dreptul oamenii ce au intrat in pensie de stat !
Nu ne mai FURATI !

de ce nu-l intrebi tariceanu,slugoiul lui dragnea ?

el era pm cind s-a introdus acest sistem.
desigur,nu-ti da mina sa-l deranjezi,
te da afara din psd si adio ajutor social :)

daca un asigurat la stat inscris doar la pilonul 1,
o ia din loc spre alte zari,statul roman da inapoi
mostenitorilor banii depusi de raposat ?
daca da,atunci fondurile de pensii sint ticaloase.
daca nu,statul e la fel de ticalos.

de fapt,2 bande de escroci nenorociti,se bat pe banii
amaritilor de romani.
atit statul cit si fondurile fac tot ce e posibil
ca sa diminueze sumele cuvenite pensionarilor.
in plus,statul are si puterea de partea lui,
indiferent ce fel de guvern e la putere.

inca o data te intre,de ce n-ai curaj sa-l interpelezi
pe *** aia de tariceanu,pierzi ajutorul social ?
el a introdus aceste fonduri,a avut interese personale
foarte mari si a sustinut cu fervoare sistemul privat
obligatoriu,ciudata varianta.
e clar ca ticalosul asta a primit o mita fabuloasa
din afacerea asta...

daca in 2008 avea 50 ani

si doreste sa iasa la pensie anticipat la 60 ani, va primi de la pilonul doi, acum, 4600 lei, adica 1000 euro. pe cine pacaliti. deci miza calculelor voastre este majorarile salariale facute de psd, pe care il huliti in fiecare zi. dar daca vine iar reprezenrtantii dreptei si taie venitruile cu 25% cum a facut-o basescu in 2010, ce calcule mai faceti si cata pensie vor mai lua romanii.

 

...mai mufa..

...mai mufa cefalopodica...daca eu personal am sa consider ca banii mei voi dori sa-i bag in jocul piramidal al lui Teodorovici voi face asta fara doar si poate ! pana atunci, jos labele voastre comuniste de pe banii privati ai oamenilor ! Nu aveti nici un drept sa atingeti 1 centima din banii aia. Fiecare va face cum crede de cuviinta, nu avem nevoie de indicatii de partid...HOTILOR !!!

si pensie primesti de la

Bruxelles, din cate inteleg. caci ei te platesc. sau vrei pensie de stat din contributia mea. hai, mars la.....

Crect spui andrei, "jos labele de pe banii

PRIVATI ai oamenilor !
Te referi si la cei ce administreaza banii privati ai oamenilor (deponentilor) ?
Esti tot atat de categoric si pentru banii oamenilor ce nu mai sunt printre noi, bani refuzati sa fie returnati mostenitorilor decedatilor contributori, de catre administratorii fondurilor Pilonul II, pe motiv ca nu exista in LEGE, stipulatie in acest sens ?
Si sunt mii de situatii de acest gen...
Ai administratori au dreptul sa sii insuseasca, pe motiv ca nu e stipulatie in LEGE ?
Cum vezi chestia asta andrei ???
Jos *** de pe banii oamnilor ce au decedat !!!

Calcule paralele

In 2008 punctul de pensie a crescut cu peste 19 procente si profitul la pilonul 2 cu 6 procente (24 lei la 420 ).Oare unde este mai corect să păstrezi banii?

 

...raspuns amicului medgid...

....nu amice..nu am nevoie de nici un cent de la tine si din contributia ta...tine-o pt tine si rasa ta. dar nu te atinge tu de banii mei !! capisci ???? ma multumesc cu banii mei din contul meu privat, nu am nevoie de Teodorovici...HOTULE !!!

andrei pretine, am inteles: TU esti UNUL

dintre aceeia care vad doar ce le perimit ochelarii de cai !
Pt. ca te-ai aratat ff cunoscator in problematica OBLIGATOARELOR pensii PRIVATE, sustinand pe buna dreptate ca acolo is banii PRIVATI ai oamenlor, ti-am pus doua intrebari:
Una privitoare la refuzul administratorilor banilor oamenilor de a restitui mostenitorilor contribuabililor decedati, a banilor acestora, a banilor oamenilor si pe de alta parte de ce nu primesc contribuabilii pensie privata din moment ce nu mai lucreaza, deci nu mai contribuie, fiind pensionati pe sistemul de stat, pt ca au lucrat in grupa I de munca, la varste mult sub 65 de ani ! Aia nu sunt tot banii oamenilor !
Cat despre afirmatia ta ca sistemul de pensii privat OBLIGATORII sunt "de aia se cheama facultativa", ma face sa crez ca esti doar un copil neinstruit, ca altfel ai intelege ca ceva ce este obligatoriu nu are cum sa fie facultativ...
Si nu in ultima instanta, draga andrei, EU nu am nimic impotriva ca fiecare sa-si dea banul si in cazul nostru batranetile acolo unde il duce pe el capul...
Eu am pornit la aste comentrii de la afirmatia ta, repet absolut corecta ca ai bani sunt banii oamenilor, sustinand acest lucru dar manifestandu-mi aceeasi nemultzumire si pentru ai administratori care refuca sa le dea mostenitorilor decedatilor contributori, banii acestora care sunt la Pilonul II, pe motiv ca nu exita stipulatie in LEGE.
Dar in lege nici nu este stipulatie ca ai administratori sa se imbogateasca cu depunerile contributorilor decedati !
Acestea sunt niste nemultumiri personale care pleaca de la sustinerea ta corecta !!!

@tacora...

...nu stiu cu ce cifre lucrezi tu in privinta pensiilor private. iti spun eu realitatea : Valoarea unitatii de fond in nov.2015=21.65ron. In apr.2019=24.47. Asadar 13.02% in numai 4 ani...din 2008 incoace nici nu vreau sa ma gandesc. Cred ca bate piramida lui Teodorovici cu 200% :))) asadar mergeti la stat baieti...s-o tineti din saracie in saracie !!!

 

andrei, ca vaz ca esti tare informat, de al pilon II

Cunosti ca deja sunt "oameni" ce au contribuit la Pilonul II de pensii si care au iesit la pensie (de stat) dar nu primesc inca banii de pensie privat OBLIGATORIE pe motiv ca nu au 65 de ani ???
Ai idee de ce ?
Astept punctul tau de vedere in legatura cu contributiile celor ce au decedat si care nu sunt returnate mostenitorilor decedatilor...
Acest refuz, ce se constituie in insusirea a banilor oamenilor nu este tot un FURT, dar unul PRIVAT obligatoriu ?

...gurgui...

...nu am aceasta informatie, iar daca nu este din surse sigure nici nu o iau in considerare. exista mii de manipulari marca Teodorovici in piata si nu trebuiesc crezute. ca idee, toate site-urile participantilor mari din piata de la P2 au sectiune de restituire contributie catre mostenitori. nu vad de ce nu ar da banii, ei oricum isi iau comisionul. eu cred ca esti prost informat.

cat priveste cei 65 de ani...CITESTE contractul. sunt intr-adevar furnizori care nu dau banii inainte de 65. dar sunt si care dau - de aia se cheama facultativa. te duci acolo unde iti convine. dar daca romanu' nu stie a citi :)))

...prietene Gurgui...

...este opinia ta si nu ai decat sa-ti duci banii acolo unde crezi de cuviinta. lasa-ma pe MINE sa decid ce se intampla cu banii MEI ! nu am nevoie de ministri si partide sa imi spuna ce sa fac cu ei, mai ales cand este dovedit ca astia mint de ingheata apele. mersi de sfat !

 

Nu cred ca pilonul vostru II scapa de Nicolae Dragnea si Valcov :)))

De altfel, cred ca nici macar nu-l mai aveti, majoritatea dintre voi.
Ma refer la bugetari, care sunt la mana ciumei rosii.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor