Cand va conduce China lumea economica mondiala?

Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 20:12
3758 citiri
Cand va conduce China lumea economica mondiala?
Foto: Time

Clasa politica americana este obsedata de ascensiunea Chinei si de "competitia economica" dintre Statele Unite si cea mai populate tara din lume. Cresterea economica din ultimii ani, i-au facut pe analisti sa prevada faptul ca in viitor economia Chinei va depasi pe cea a Statelor Unite.

Cea mai recenta prognoza a fost facuta de Centrul pentru cercetare economica si de afaceri din Statele Unite, care arata ca economia chineza va intrece pe cea americana in anul 2028, potrivit Time.

Presedintele Barack Obama foloseste adesea cuvantul competitie pentru a descrie motivele propunerilor sale politice, precum initiativele din educatie care vor ajuta America sa tina pasul cu China si India.

Alte previziuni, precum cea a OECD, anunta ca economia Chinei va fi mai mare decat a Americii, chiar din 2016. Alte organizatii, precum Institutul Peterson pentru economie internationala, afirma ca deja economia chineza a depasit-o pe cea americana.

De ce exista asa mari diferente intre aceste estimari? Principalul motiv este faptul ca este dificil de a compara economiile celor doua tari, atunci cand ele utilizeaza valute diferite si cand cetatenii din aceste tari au o putere de cumparare mult variata.

De exemplu, un dolar valoreaza 6,05 yuani. Facand un calcul simplist pentru compararea celor doua PIB-uri ale SUA si Chinei, ar trebui impartit PIB-ul Chinei la 6,05. Dar, in realitate, preturile din SUA sunt ceva mai mari fata de cele din China, si deci cu 6,05 yuani nu poti cumpara aceeasi cantitate de bunuri in Statele Unite.

Acesta este motivul pentru care economistii incearca sa estimeze ratele de schimb, ajustand puterea de cumparare. De aceea, procesul de estimare al acesteia duce la prognoze diferite ale PIB-ului celor doua tari.

Quarterly Report - Editia 4

ASUS dezvăluie specificațiile pentru ROG Ally X, noul PC Handheld de gaming
ASUS dezvăluie specificațiile pentru ROG Ally X, noul PC Handheld de gaming
ASUS nu a oferit încă detalii oficiale despre ROG Ally X, noua revizie a PC-ului handheld de gaming lansat anul trecut. Cu toate acestea, specificațiile au ajuns deja online, sugerând...
Urgențele sectorului agricol românesc în anul electoral 2024. „Trăim pe 18 cm de scoarță și la mila apei”
Urgențele sectorului agricol românesc în anul electoral 2024. „Trăim pe 18 cm de scoarță și la mila apei”
Deși România se situează pe primele locuri din Uniunea Europeană la exportul de grâu și porumb, importurile de alimente și materii prime agricole rămân o problemă majoră, ajungând la 3...
#prognoza crestere economica China, #economia Chinei depaseste SUA, #previziuni cresterea economica China , #analiza economica
Comentarii