Cat costa aventura politica (Opinii)

Joi, 28 Martie 2013, ora 11:30
2926 citiri
Cat costa aventura politica (Opinii)

De aproape un an de zile Romania se afla pe un drum spinos. A avut loc un atac asupra institutiilor democratice ale statului si asupra Justitiei. Romania a intrat in conflict fatis cu actori principali din Uniunea Europeana.

Toate aceste actiuni intra in categoria aventuri politice hazardate si peste tot in lume exista un pret economic de platit, care inca nu a fost evaluat pentru Romania.

Singurul lucru pe care l-am auzit concret au fost analizele despre costurile politice internationale ale aventurilor USL, insa niciun analist nu a scos o vorba despre pretul platit de economia romana pentru deciziile politice gresite.

Exista in Romania autoritati competente (BNR printre altele), care sunt in stare sa evalueze efectul unor legi economice asupra Romaniei. Insa efectul unor decizii politice controversate asupra economiei a fost mai putin studiat.

Poate pare surprinzator, insa peste ocean exista institute de cercetare economice (think-tankuri) care se ocupa exact cu asta. Ele iau o decizie politica si o diseca prin prisma efectelor economice.

Exista puternica Congressional Budget Office, care este o comisie ne-partizana. Ea este specializata in determinarea efectului asupra economiei dat de legile fiscale trecute prin congresul american.

Nimeni nu prea trece cu usurinta asupra analizelor CBO, insa in diferite ocazii partidele politice au contestat datele oferite, desi comisia este bipartizana.

La nivelul federal mai exista institutele de analize economice ale partidelor. La toate acestea se mai adauga departamentele economice ale universitatilor, care furnizeaza analize economice atat la nivel de stat, local cat si federal.

Pentru decizii politice, evaluarea efectului asupra economiei se face prin sondaje de opinie aprofundate asupra categoriilor sociale afectate de lege sau organizatiilor economice, dupa ce acestea au fost identificate.

Cineva ar gandi ca un lucru cum ar fi suspendarea unui presedinte al Romaniei sau decizii aberante ale Parlamentului roman nu au un cost economic. Nimic mai gresit si se poate vedea cu ochiul liber evolutia cursului euro-leu in perioada de instabilitate politica ce a urmat suspendarii presedintelui roman anul trecut.

Dintr-o data creditele platite au fost mai scumpe si multe produse de import s-au scumpit. Investitorii straini au fost multe luni in asteptare cu ochii la soarta referendumului romanesc.

Vecina Ungarie poarta din greu costul deciziilor politice aberante luate in ultimii ani. FMI abia daca discuta cu ei, datoria publica a Ungariei creste vazand cu ochii si au o valoare a TVA cea mai ridicata din Uniunea Europeana (27%).

Nu mai vorbesc de Grecia. Un lant de politici publice aberante a adus tara pe buza dezastrului economic.

In lipsa unor date specifice pentru Romania, pot sa vin pentru edificarea cititorilor romani cu niste exemple nord-americane despre decizii politice gresite si costurile lor economice.

O sa iau ca exemplu cateva decizii aberante luate de congresul arizonian de-a lungul timpului.

Sunt constient de doua decizii aberante, una fiind mai bine de zece ani in urma, alta recent.

Atunci cand autoritatile federale americane au decis sa faca ziua de nastere a lui Martin Luther King sarbatoare nationala si zi libera, Arizona a zis pas, cand majoritatea statelor deja o adoptasera cu entuziasm.

Decizia Arizonei de a nega noua sarbatoare a determinat un protest extrem de puternic in SUA, pentru ca a fost considerat un gest de intoleranta, ba chiar o decizie rasista. La nivelul national s-a instituit un boicot la adresa Arizonei.

Multe asociatii si-au anulat conventiile din Arizona (majoritatea venitului statului venind din turism si organizarea de conventii), iar autoritatile multor state au recomandat rezidentilor lor sa ocoleasca Arizona. Autoritatile publice din mai multe state au refuzat sa mai comande bunuri si servicii din Arizona si economia Arizonei a inceput sa o ia la vale.

Efectul asupra economiei Arizonei a fost devastator. Statul a inceput sa piarda sute de milioane de dolari in venituri si pana la urma a trebuit sa revina asupra deciziei si sa declare ziua lui Martin Luther King sarbatoare oficiala a statului. I-au trebuit ani dupa aceea sa stearga efectele boicotului economic.

Lectia asta nu a tinut prea mult. Memoria Arizonei a fost scurta. In 2010 Arizona a trecut o lege foarte controversata, lovind atat in imigratia ilegala, cat si pe cea legala. Conform noii legi, chiar si cetatenii americani care par imigranti ilegali pentru ca nu au acte de identificare asupra lor puteau ajunge in arest pana cand situatia lor se clarifica.

Scandalul a fost urias asupra legii respective si efectele nu au disparut nici azi. Curtea Suprema a SUA a luat spre judecare cazul si a lasat legea fara dinti. Insa boicotul asupra Arizonei continua si astazi, statul pierzand cam 300 milioane de dolari pana acum numai din conventii anulate.

Nimeni nu a putut determina cati bani a pierdut Arizona prin turistii interni si straini care au ales alte locuri de vacanta considerate mai prietenoase. Totalul estimat al acestei decizii gresite conform unor analisti economici depaseste un miliard de dolari.

Prin crearea unui mediu neprietenos pentru imigranti populatia Arizonei a scazut, nivelul taxelor incasate de stat s-a dus in jos, nivelul consumului intern a scazut si asta intr-un an de criza economica, atunci cand Arizona ar fi avut nevoie de orice fel de dolar, avand un deficit bugetar imens.

Concluzia acestui articol este ca deciziile politice controversate costa economia unui stat.

In cazul specific al Romaniei, aventurile politice ale Puterii actuale costa investitori straini mutandu-si afacerile in alte parti care respecta statul de drept, costa turisti straini care aleg sa mearga in alta parte unde sunt serviti mai bine si se simt mai apropiati ca valori morale de tara de destinatie, organizatii politice mutandu-si congresele in alta parte (socialistii europeni anul trecut), curs valutar foarte imprevizibil si alte efecte economice care nu sunt evaluate cum trebuie.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#suspendare Basescu efecte economice, #efecte economice USL, #guvern USL economie , #analiza economica