Ce aduce noua ordine mondiala?

Sambata, 16 Iulie 2011, ora 20:38
7953 citiri
Ce aduce noua ordine mondiala?

Marile cancelarii de pe mapamond sunt in unanimitate de acord ca potenta economica devine tot mai mult o miza care reclama atentie maxima. Actuala criza este, de fapt, declicul unui sistem de alarma sensibil la orice parametru dat peste cap. Sau, daca vreti, varful unui aisberg "impins" pribeag pe undele unui ocean, pentru a-i testa comportamentul.

La fel de bine poate fi o consecinta a schimbarilor nu intotdeauna inspirate ori, si mai grav, a unor decizii ascunse. Cuibul acestora din urma se afla in stratosfera financiar-bancara accesibila unui numar restrans de "zei ai banului".

In documentatia de specialitate circula o teorie conform careia un episod al evolutiei pietei mondiale, intins pe trei decenii, este pe cale sa ia sfarsit. Mai exact, cel cuprins intre 1980 si 2010, anul in curs fiind inertial. Economia mondiala isi schimba strategiile, dupa ce in intervalul de timp mentionat factura sa a urmat directia liberala, ma rog, neoliberala, in care scripetele de baza s-a numit oferta.

Apropo de modul de gandire al liberalismului economic. Unul dintre cei mai aprigi contestatari ai sai, germanul Friedrich List, sustinea in urma cu aproximativ 200 de ani ca acest tip de politica avantajeaza net statele dezvoltate in detrimentul celor ramase in urma. Principala sa trasatura este egoismul, cel care ignora fortele productive si natiunea in ansamblul ei. Neamtul cu pricina zicea in continuare ca profilul ii este dominat de trei caracteristici decisive: cosmopolitismul, individualismul si materialismul.

Acel economist era de parere ca adevarata putere economica a unei tari consta in forta ei productiva, capabila sa perpetueze crearea de bogatie in proportii tot mai consistente. Adica, putinta de construire a valorilor este infinit mai importanta decat bogatia insasi.

Revenind la trendul ce da sa se impuna pe viitor in economia lumii, el reclama ca o parghie are rol hotarator, mai cu seama in ceea ce priveste viitoarele generatii. Mai precis, resursele tot mai rare ale zestrei pamantului. Materiile prime devin, pe zi ce trece, un subiect menit sa reuneasca minti ascutite pentru asigurarea unui "maine", devenit tot mai incert.

Discrepanta fata de inceputul acelui ciclu de 30 de ani amintit este evidenta. In 1980, trei sferturi din consumul omenirii erau sustinute de un miliard de oameni. Pe atunci, resursele se aratau indestulatoare, iar materiile prime costau mai nimic. Boom-ul demografic incepe sa-si spuna cuvantul. Cele peste sase miliarde de locatari ai planetei cantaresc enorm intr-o balanta economica aflata in echilibru precar.

Daca mai adaugam pana la noua miliarde, cat se prognozeaza ca va totaliza intreaga populatie in anul 2050, se ingroasa gluma. Primele efecte sunt deja vizibile. Exista toate premisele aparitiei unui mediu instabil din punct de vedere economic si, prin ricoseu, politic. Dezvoltarea ofertei este nesigura, in pofida unei cereri aflate in plin avant.

Desigur, un deficit alarmant de crescut al resurselor este in masura sa determine noi reguli in cadrul comertului international. O serie de state au introdus restrictii in acest sens. Deci politicul se asaza la panoul cu butoane. Fireste, intentia declarata a guvernelor este aceea de a modera, daca nu elimina, disensiunile dintre piata de materii prime si diminuarea capitalurilor destinate.

Imperativul se numeste impunerea reglementarilor stabilite pe intregul sector economic si financiar. Asia si continentul negru vor alcatui noi oportunitati pentru iesirea din impas. Afirmatia este sustinuta, fie si daca abordam cazul referitor la cresterea colosala a numarului bratelor de munca (4,5 miliarde in 2010). Doua treimi din ele sunt din Asia, excluzand Japonia.

Alta consecinta a realei ingrijorari vizand evolutia avutiei mondiale poate fi intrarea in prim plan a inovatiei din latura de energie si tehnologie. Ei i se poate adauga o regionalizare masiva a comertului. In fine, protectionismul. Acea interventie a deciziei politice in sistemul economic propriu fiecarui stat. Ajungem din nou la List, omul care a militat candva cu ardoare pentru asemenea masura.

Daca a avut sau nu dreptate ramane de vazut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio, sub denumirea ULT, destinată iubitorilor de muzică care preferă un bas puternic. Linia include patru produse: ULT Field 1, ULT Field 7, ULT Tower 10...
#noua ordine mondiala, #economie Friedrich List , #analiza economica