Ce are in portofel 2012 (Opinii)

Sambata, 24 Decembrie 2011, ora 20:00
7263 citiri
Ce are in portofel 2012 (Opinii)

La discutarea bugetului pe anul viitor, Emil Boc a sustinut in fata parlamentarilor aceeasi pledoarie de la sfarsitul lui 2010: incurajarea investitiilor, crearea de locuri de munca, accesarea sporita a fondurilor europene etc. Raman in vigoare cota unica de 16% si TVA-ul de 24.

Teoretic, primul argument pare atractiv pentru cei dispusi sa vina cu bani de peste granite. Acestia raman insa rezervati din cauza sistemului birocratic complex al legislatiei fisurate si des schimbata, impredictibilitatii, precum si retelei coruptiei omniprezente. Deci, un deziderat volatil.

Insisi specialistii confederatiei helvete de la Credit Suisse plaseaza Romania pe locul 10 intr-un top 50 al celor mai riscante tari din lume la capitolul investitional. Datoria publica este evaluata la 38% din PIB, in vreme ce ratingul are trei "B"-uri cu minus in coada.

E drept ca sub noi se afla Egiptul, Letonia, Italia, Spania, Ungaria (73% din PIB). Primele nefericite pozitii sunt detinute net de Portugalia si Grecia, ultima cu un impovarator 157% din Produsul Intern Brut.

Cum a venit si vremea bilanturilor, Camera de Comert Americana - Am Cham, a dat de curand publicitatii un studiu despre competitivitatea tarii noastre, dupa ce a analizat 100 de indicatori de performanta. La 53 din ei suntem sub media Uniunii Europene, la 25 peste, restul fiind in concordanta.

Stam bine la costurile mici ale convorbirilor telefonice si la economisire. Cel mai rau, nici nu se putea altfel, la cotatiile privind infrastructura, veniturile populatiei, productivitate si controlul coruptiei.

Fiindca veni vorba de banii populari, un expert financiar strain spunea ca masurile excesive de austeritate risca sa impinga cu grabire o tara spre recesiune. Din simplul motiv ca inabusa consumul. Adica, tocmai principalul mijloc de colectare a lichiditatilor la buget. Cine o fi avut urechi sa-l auda? Ma refer la Bucuresti, desigur.

Atunci, de unde atata elan si optimism in zicerile Andreei Vass, conform carora, mentinerea pe 2012 a TVA-ului de 5% pentru constructii sociale si 9% la medicamente, manuale scolare, carti, reviste, ziare, cazare hoteliera si alte servicii poate aduce mari beneficii? Sunt in stare aceste cifre sa suplineasca scurgerile dirijate ale fondurilor banesti catre directii de partid, grupuri interesate comun ori magnati ce-si vor intoarce recunoscator serviciile prin finantari electorale? Aproape imposibil.

Cu atat mai mult cu cat harta mondiala va avea anul viitor parte de culori cenusiu-dezamagitoare. De pilda, economia din zona Asia-Pacific releva o pierdere de viteza din ce in ce mai vizibila, fapt care poate determina ca alte state sa intre pe toboganul recesiunii.

Unul din ele este Australia, direct influentata de China, pentru ca e dependenta de minerit si resurse naturale. Cum cererea marii tari asiatice s-a diminuat, piata va inregistra schimbari negative evidente. Astfel, criza isi va arata coltii si intr-un areal ferit pana acum de cei cinci ani framantati ai lumii civilizate.

"Mafalda" Roubini vede in globul sau de cristal, pe care scrie 2012, ca zona euro va intra tot mai mult in recesiune din pricina unora din membrii sai. Acestia sufera de o acuta insolventa. Cresterea economica a Statelor Unite va avea un ritm de melc, iar ametitoarea suma de 15.100 de miliarde de dolari da mari batai de cap Casei Albe.

Apropo de chiriasul edificiului cu Birou Oval. Dupa trei ani, erodarea increderii populatiei in cetateanul number one continua. De altfel, sentimentul deziluziei fata de intreg sistemul politic american a crescut exponential. Cam asa a fost posibil sa apara un candidat-surpriza la presedintie in persoana lui Ross Perot, la inceputul anilor '90.

Scenariul s-ar putea repeta cu existenta unui al treilea competitor pentru functia suprema, in noiembrie viitor, in ceea ce s-ar numi cele mai importante alegeri din istoria Statelor Unite.

Presiunile pe cursurile de schimb se vor accentua in 2012, cauza principala fiind constrangerile politice si presiunile pietei, acolo unde s-au acumulat tensiuni foarte mari. Asadar, Roubini considera ca pana in 2013, dar si anul viitor, poate aparea un "ciclon perfect" format dintr-o dubla recesiune in SUA, dezordine economica in zona euro si un declin al pietei chinezesti.

Acestor elemente de decor suficient de sumbre li se poate adauga o criza a graului, cereala ce-si va dubla pretul anul viitor, pe fondul slabei recolte mondiale din 2011. Aproximativ sapte miliarde de oameni trebuie hraniti intr-un context in care "rotativele" scot bancnote pe banda rulanta. De foarte multe ori fara acoperire de valoare. Aproape sigur, investitiile speculative vor impinge pretul graului spre cea mai ridicata pozitie, bifata in 2008.

Si banul isi poate schimba polii de referinta. Proverbialul paradis bancar numit Elvetia se afla pe cale de schimbare a domiciliului spre nord, in Suedia si Norvegia. Cei din Tara Cantoanelor isi devalorizeaza acut francul, astfel incat administratorii fondurilor sunt in cautarea altor adaposturi mult mai sigure.

Sa fie "Cartea Universala a Fericirii", avandu-l ca autor pe belgianul Leo Bormans, un plasture de alinare aplicat pe rana crizei? Un imbold educativ inmanat de presedintele Consilului Europei, Herman Van Rompuy, celor 27 de lideri ai UE prin care le cere ca prosperitatea popoarelor lor sa le fie prioritatea numarul unu a anului 2012.

Cati dintre ei vor pune acest World Book of Happiness ca pretios trofeu in biblioteca tomurilor necitite? Exista timp de vazut si de gandit. Cam 366 de zile.

Citeste si:
Ședința pentru noile restricții, convocată de Iohannis la ora 17.30. Cine sunt miniștrii și specialiștii care participă
Ședința pentru noile restricții, convocată de Iohannis la ora 17.30. Cine sunt miniștrii și specialiștii care participă
Președintele Klaus Iohannis a convocat miercuri, 20 octombrie, de la ora 17.30, o ședință de lucru privind gestionarea pandemiei de Covid-19. La întâlnire vor participa mai mulți membri ai...
LIVETEXT Guvernul USR în fața Parlamentului. Cioloș: „Acest guvern poate fi ieșirea din criză”. Kelemen Hunor:„Stimați colegi, ați rămas cam singuri”
LIVETEXT Guvernul USR în fața Parlamentului. Cioloș: „Acest guvern poate fi ieșirea din criză”. Kelemen Hunor:„Stimați colegi, ați rămas cam singuri”
Dacian Cioloş merge miercuri în Parlament, sperând să obţină votul de încredere pentru echipa sa şi pentru programul de guvernare. Cioloş ajunge în faţa Camerelor reunite, în termenul...
Sursa: Ziare.com