Ce inseamna Tinutul Secuiesc pentru economia Romaniei

Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 14:10
7908 citiri
Ce inseamna Tinutul Secuiesc pentru economia Romaniei

Populatia maghiara din Transilvania a incercat, de-a lungul anilor, sa faca apeluri repetate la obtinerea unei anumite independente fata de restul tarii, bazandu-se pe aspecte socio-culturale. Acest lucru a reintrat in atentia publica odata cu proiectul de regionalizare avansat de guvernarea USL.

Regiunea istorica cunoscuta sub numele de Tinutul Secuiesc se intinde pe teritoriul actualelor judete Harghita, Covasna si partea din centru a Muresului, situate in centrul tarii.

In septembrie 2012, Plenul Senatului a respins proiectul legislativ privind statutul de autonomie al Tinutului Secuiesc, initiat inca din 2005 de senatorii UDMR de atunci Sogor Csaba si Becsek-Garda Dezso.

Initiativa legislativa a fost respinsa inca din acel an de Camera Deputatilor, iar la Senat proiectul s-a taraganat mai multi ani, primind, in iunie 2009, un raport negativ de la comisiile juridica si pentru administratie publica. Din decembrie 2009, proiectul a mai fost introdus de alte zece ori pe ordinea de zi a sedintelor de plen ale Senatului, insa nu s-a reusit niciodata votarea lui.

Cei doi initiatori sustineau in expunerea de motive ca "secuimea, populatia autohtona cu identitate nationala maghiara, majoritara in Tinutul Secuiesc, revendica autonomia teritoriala a acestei regiuni in conformitate cu prevederile documentelor internationale si cu practica in acest domeniu din statele Uniunii Europene".

Autonomia, in administratia publica, inseamna dreptul (unui stat, al unei regiuni, al unei nationalitati sau al unei minoritati nationale etc.) de a se administra sau autoguverna singur, in cadrul unui stat condus de o putere centrala. In sens etimologic, prin termenul de autonomie se intelege dreptul unei entitati de a se guverna prin propriile sale legi.

Astfel, dupa esecul incercarii de obtinere a autonomiei, comunitatea maghiara a incercat sa faca demersuri pe langa Guvernul USL, condus de Victor Ponta, pentru ca cele trei judete sa formeze o regiune, dupa proiectul de reorganizare administrativ-teritoriala.

Insa ministrul de resort, Liviu Dragnea, a reiterat ca acest lucru este imposibil si ca minoritatea maghiara nu a fost si nici nu va fi niciodata neglijata.

Economia si evolutia Tinutului Secuiesc

Cele trei judete aveau, in 2011, o economie in valoare de 24,273 miliarde de lei, adica 4,19% din PIB-ul total al tarii noastre, de 578,552 miliarde de lei, potrivit Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).

De asemenea, conform recensamantului din acelasi an, populatia regiunii depaseste un milion de persoane, iar in jur de jumatate este de origine maghiara.

PIB-ul pe cap de locuitor a fost sub media pe tara: 4.627 euro in judetul Covasna, 4.840 euro in Harghita si 5.418 euro in Mures, in conditiile in care, per total, acesta a fost de 7.184 euro.

Pentru judetul Mures am luat in considerare intreg teritoriul, nu doar partea din centru, corespondenta regiunii istorice, in conditiile in care in municipiul Targu Mures se afla cea mai mare comunitate de maghiari din Romania.

Astfel, acest judet este pe departe campionul Tinutului Secuiesc si nu doar din prisma faptului ca este cat celelalte doua judete la un loc in privinta suprafetei, a numarului de locuitori si a contributiei in PIB. El pare sa aiba cea mai buna situatie economica, avand in vedere rata scazuta a somajului (5,9%) si a castigului salarial mediu net lunar de 1.294 lei, in 2011.

In plus, judetul Mures a fost una dintre destinatiile preferate pentru afacerile noi, clasandu-se pe locul al doilea in topul judetelor cu cele mai mari valori ale investitiilor, romanesti si straine, in 2011, (156,4 milioane de euro), aflandu-se in spatele Clujului (178,7 milioane de euro), potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

De asemenea, aici se afla unii dintre cei mai mari angajatori ai tarii, E.ON Gaz Distributie (peste 3.7000 de angajati) si producatorul de ingrasaminte Azomures (peste 2.600 de angajati), asa cum arata informatiile de la Ministerul Finantelor.

O ramura traditionala in economia Tinutului Secuiesc reprezinta agricultura. Terenul agricol al judetului Harghita cuprinde 406,4 mii hectare, din care 92,7 mii ha teren arabil, revenind in medie circa 1,15 ha pe cap de locuitor. Pajistile naturale ocupa 312,3 mii ha, asigurand conditii deosebit de favorabile cresterii animalelor, sector preponderent in formarea veniturilor populatiei.

Apa minerala este un factor important al economiei din cele trei judete. In Romania, 40% din apa minerala imbuteliata provine din Tinutul Secuiesc, in special de la firma Romaqua Group, care are sediul in judetul Harghita si aproximativ 2.000 de angajati.

Cel mai prost din punct de vedere economic pare sa stea judetul Covasna, cu o rata a somajului de peste 8%.

Potrivit Comisiei de Prognoza, ca si in cazul intregii tari, situatia economica a celor trei judete s-ar putea imbunatati usor, avand in vedere scderea usoara a somajului in 2013, cresterea salariului mediu net si a numarului mediu de salariati. Cu toate acestea, indicatorii economici vor ramane sub media regiunii de centru a tarii.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#economie Tinutul Secuiesc, #bani Tinutul ecuiesc, #investitii Tinutul Secuiesc, #regionalizare Tinutul Secuiesc, #autonomie Tinutul Secuiesc , #analiza economica