Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

China - o oportunitate permanenta, pentru cine stie sa profite

Duminica, 20 Ianuarie 2013, ora 09:10
3798 citiri
China - o oportunitate permanenta, pentru cine stie sa profite
Foto: Arhiva

China ramane, in continuare, tara surprizelor, care stie sa-si urmareasca si sa-si sustina interesele. Astfel, desi investitiile straine din tara au scazut, anul trecut, cu 3,7%, tara a ramas foarte dinamica in ce priveste exportul, asigurandu-si excedentele in balantele valutare.

Aproape par de necrezut informatiile conform carora, in acest an de criza generala, exportul chinez a putut inregistra o crestere spectaculoasa de 27%, capabil sa acopere fara probleme efectele retragerii unor investitori straini.

Chiar si asa, investitiile straine existente asigura un echilibru al balantei mai mult decat confortabil. In timp ce valoarea acestora este de 111,72 de miliarde de dolari, tranzactiile efectuate s-au limitat la 77,22 de miliarde de dolari.

Se pare ca oficialii chinezi stiu sa nu amestece interesele economice cu optiunile politice externe, atunci cand nu este cazul. Aceasta a facut ca, in ciuda neintelegerilor cu Japonia vecina si chiar deteriorarii relatiilor bilaterale, comertul sa nu aiba de suferit.

Astfel, investitiile de capital japonez in China au crescut, in anul 2012, cu 16% fata de cele din anul anterior, ajungand la 7,38 de miliarde de dolari, relateaza La Tribune.

Statele Unite sunt si ele prezente in investitiile de capital, cu o crestere de 4,5% fata de anul precedent si un nivel valoric peste 3,6 miliarde de dolari.

Ramanand, in continuare, ferma in problemele de politica externa, China reuseste sa duca o politica economica inteleapta, care sa-i fie permanent avantajoasa, an de an, asigurandu-si atat o buna balanta valutara, cat si un execedent in permanenta crestere - cel mai mare din lume.

Fireste, partenerii n-au motive sa refuze acest mod de a lucra, intrucat tensiunile politice oricum nu le pot diminua, iar cresterea volumului de tranzactii comerciale este intotdeauna in interesul ambelor parti.

Din pacate, Uniunea Europeana, prea framantata de propria criza, nu stie sa profite de oportunitatea unui partener cum este China, iar investitiile sale in aceasta tara au scazut, in 2012, cu 4%.

Pentru Europa, este de cel mai mare important nu numai sa revina la nivelul initial, dar sa inregistreze o crestere suplimentara macar de proportia celei americane, oportunitatea chineza fiind un important colac de salvare care i se intinde, dar pe care ea nu da dovada ca stie sa-l apuce.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
Google a anunțat recent o actualizare a termenilor de utilizare pentru platforma YouTube, care interzice explicit folosirea aplicațiilor terțe ce facilitează blocarea reclamelor. Această...
#investitii straine China, #excedent valutar China , #analiza economica