2017 va fi un an complicat: Capcanele din economie pe care trebuie sa le evite viitorul guvern

Marti, 13 Decembrie 2016, ora 08:22
7999 citiri
2017 va fi un an complicat: Capcanele din economie pe care trebuie sa le evite viitorul guvern
Foto: Arhiva Ziare.com

Social-democratii au obtinut o victorie clara la alegerile de duminica, asa ca exista toate sansele ca viitorul guvern sa fie unul majoritar PSD. Cu toate ca partidul condus de Liviu Dragnea nu a avansat inca nominalizarea pentru functia de premier, oricine va ajunge in fruntea Executivului va intra direct in paine, caci trebuie sa faca bugetul pe anul viitor, care se anunta a fi unul complicat.

Reamintim ca PSD a inclus in programul de guvernare, printre altele, infiintarea Ministerului pentru IMM-uri, TVA zero la achizitia de locuinte, construirea unor noi autostrazi si a unui terminal nou pentru pasageri la Aeroportul Henri Coanda din Otopeni.

De asemenea, TVA ar urma sa scada, potrivit documentului, incepand cu 1 ianuarie 2018 de la 20% la 18%, iar impozitul pe dividende de la 5% la 0%. Social-democratii mai promit sa elimine contributiile pentru somaj, concedii, creante salariale si risc de accidente. Si multe altele.

Afla care sunt marile semne de intrebare la care socail-democratii nu au raspuns in timpul campaniei electorale

"2017 e un an complicat. Eu ma gandesc ca aceasta schita de buget pe care domnul Dragnea a aratat-o poate sa fie scheletul unui nou buget. Dar oricum el trebuie sa fie regandit si reajustat, caci a fost prea optimist prezentat in campania electorala, ni s-a spus ca e facil de pus in practica, insa pentru unele masuri e nevoie sa se depuna mai mult efort", a explicat analistul Mircea Cosea pentru Ziare.com.

El a avertizat, insa, ca daca in 2017 vor fi aplicate multe masuri de relaxare fiscala, atunci balanta trebuie echilibrata cumva. Mai exact, ar putea creste taxele si impozitele locale. Mai ales ca am vazut cateva cazuri si in acest an.

"S-ar putea ca anul viitor sa avem niste probleme care sa duca la revizuiri de concept. Cum ar fi, de exemplu, niste reajustari ale taxelor si impozitelor, pe la local, ca acolo e un spatiu de manevra mai mare", a punctat Mircea Cosea.

El a aratat ca PSD a plecat de la o gandire mai solida ca in alte dati, dar exista multe semne de intrebare. "Abordarea pentru bugetul pentru anul viitor trebuie sa fie una de o mare precautie", a aratat analistul.

Care sunt cele mai importante deficiente ale programului de guvernare al PSD

Anul 2017 nu are cum sa fie exact asa cum l-a imaginat PSD, asa ca Mircea Cosea a trecut in revista principalele modificari pe care trebuie sa le faca social-democratii dupa ce vor prelua guvernarea.

In primul rand, se pleaca de la o rata de crestere a economiei de 5,5%, insa analistul nu crede ca se va depasi 4%, caci contextul local si international nu permite o expansiune atat de mare a produsului intern brut.

In al doilea rand, cursul valutar inclus in programul PSD e prea optimist, in viziunea lui Mircea Cosea. Asta pentru ca exista doua mari incertitudini pe plan extern. Nimeni nu poate prezice acum ce masuri va lua Donald Trump, care ar putea afecta intreaga economie globala. In plus, Italia si Grecia reprezinta bombele cu ceas din Uniunea Europeana.

"E imposibil ca aceste lucruri sa nu afecteze cursul de schimb", arata analistul.

De asemenea, mai e vorba si de niste chestiuni de secventialitate economica, asa cum le-a numit Mircea Cosea. Asta presupune ca, in teorie, reducerea fiscalitatii ar trebui sa duca la scaderea economiei nete si sa creasca gradul de colectare a veniturilor la bugetul de stat.

"Dar chiar daca va fi asa, exista un timp intre luarea masurii si efectele ei. Timpul nu poate fi foarte scurt, ci e de 60, 90 la 180 de zile, deci e mai complicat ca sa ai la fiecare moment veniturile la buget asa cum sunt planificate" in proiect, arata Cosea.

Si sa nu uitam de scaderile de taxe si cresterile de salariale convenite deja, care vor fi aplicate anul viitor.

Leul rezista la schimbare

Si analistii bancari sustin ca, dupa victoria PSD la alegeri, atentia investitorilor se va indrepta catre planul viitorului guvern pentru 2017 si daca vor fi luate masuri pentru a impedica depasirea pragului de 3% pentru deficit, stabilit prin regulile europene, transmite Reuters.

"Pietele financiare ar putea da un ragaz noului Executiv pentru a vedea daca va adopta contramasuri fiscale in 2017. Caci fara ele exista un risc foarte mare ca deficitul sa depaseasca pragul de 3%", scriu analistii Erste Bank, grup care detine BCR in Romania.

In programul de guvernare, insa, social-democratii sunt optimisti: prognoza lor pentru deficitul bugetar e de 2,7% din PIB pentru anul viitor.

Si sa nu uitam ca PSD a promovat cu surle si trambite cresterea salariilor in sistemul bugetar si o taiare de taxe si impozite in timpul campaniei electorale, ale caror efecte trebuie echilibrate cumva.

Analistii vad si partea plina a paharului: cum victoria PSD e una clara, nu ar trebui sa existe probleme pentru a forma Guvernul. Incertitudinea pe scena politica nu e niciodata bine vazuta de investitori. Insa cum nu ar trebui sa fie cazul acum, analistii Raiffeisen sustin ca social-democratii nu vor intampina piedici in a forma o majoritate parlamentara.

Totusi, toate masurile ce au legatura cu reducerea fiscalitatii si cu cresterea salariilor vor conduce la cresterea dobanzii cu care ne imprumutam pe plan extern.

Leul, insa, va rezista transferului de putere pe plan politic.

Un sondaj realizat de Reuters in randul mai multor analisti indica faptul ca e putin probabil ca banca centrala sa reactioneze rapid la schimbarile fiscale, asa ca abia spre finalul anului viitor e posibil sa creasca dobanda-cheie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#probleme buget 2017, #probleme masuri PSD, #masuri program guvernare PSD , #analiza economica