Semnal de alarma! Romania risca sa piarda definitiv peste 600.000.000 de euro, bani europeni

Joi, 30 August 2018, ora 22:11
9169 citiri
Semnal de alarma! Romania risca sa piarda definitiv peste 600.000.000 de euro, bani europeni
Foto: Facebook / Blocul National Sindical

Blocul National Sindical, al doilea cel mai important sindicat din Romania, cu peste 375.000 de membri, acuza Guvernul ca nu a reusit sa foloseasca fondurile europene si nu a stiut sau nu a vrut sa finanteze mai multe programe de stanga, pentru care existau bani si pe care ar fi trebuit sa le sustina, avand in vedere majoritatea social-democrata aflata la conducere.

"Absorbtia fondurilor europene dedicate pietei muncii, sistemului educational, sprijinirii persoanelor defavorizate, cat si pentru reducerea saraciei, nu constituie o preocupare pentru stanga romaneasca aflata la guvernare", se arata intr-un comunicat remis joi de Blocul National Sindical.

"Recent, un raport elaborat de Comisia Europeana arata ca Romania avea la 31 mai 2018 o rata de absorbtie de doar 0,64% din fondurile dedicate dinamizarii si relansarii pietei muncii din Romania. Aceasta rata de absorbtie, scandalos de mica, ne situeaza pe penultimul loc in Uniunea Europeana, dupa Irlanda. Situatia este semnificativ diferita in cazul altor state membre, exemplificand cu situatia Bulgariei care a inregistrat o rata de absorbtie de 11,41%, a Poloniei de 12,33% si a Greciei de 21,72%.

In ceea ce priveste Garantia pentru tineri, un program emblematic pentru stanga europeana, program extrem de important pentru tranzitia de la scoala la viata activa, dar si pentru reorientarea, recalificarea si insertia profesionala a tinerilor aflati in categoria NEETS, aceasta inregistra la sfarsitul lunii mai o rata de absorbtie 'record' de 0%. Desi POCU a facut obiectul unor dispute spumoase intre guvernul technocrat din 2016 si reprezentantii de marca ai PSD-ului (la acel moment partid de opozitie) dispute derulate sub cupola Parlamentului, constatam cu amaraciune ca la jumatatea anului 2018, dupa un an si jumatate de guvernare PSD, Romania continua sa se afle in coada clasamentului european la capitolul absorbtiei fondurilor nerambursabile dedicate pietei muncii.

Declaratiile pompoase cu privire la evolutia senzationala a absorbtiei fondurilor dedicate pietei muncii nationale si in special tinerilor, sunt contrazise de recentul raport dat publicitatii de Comisia Europeana. Performantele in ceea ce priveste absorbtia de resurse financiare din cadrul Fondului Social European, in perioada de programare 2014-2020, sunt net inferioare perioadei anterioare de programare. Spre exemplu, la 31 mai 2011 rata de absorbtie inregistrata in Romania era de 12,8 %, in timp ce la 31 mai a.c. aceasta nu depasea 1%. La toate acestea se adauga riscul de dezangajare bugetara, adica de pierdere definitiva a resurselor financiare de catre Romania. Mai nimic! E vorba doar de 628.516.067,89 euro!

Modul in care a fost gestionat Programul Operational Capital Uman reprezinta o expresie a neputintei guvernelor aflate la putere in intervalul 2013-2018, incapabile sa utilizeze instrumentele aflate la dispoztia Romaniei, in calitate de stat membru al comunitatii europene.

Un exemplu elocvent in acest sens este modul in care Romania a utilizat prefinantare acordata de Comisia Europeana in valoare de 276.718.364 euro. La data de 3 august 2018 'reusise' sa faca plati catre beneficiari la concurenta sumei de 123.249.903 euro, din care Comisia Europeana rambursase doar 18.073.462 euro.

Aceste cifre probeaza faptul ca Romania a avut si are la dispozitie resurse financiare disponibile imediat, aflate in conturile Ministerului de Finante, pe care este incapabila sau pe care nu doreste sa le investeasca in diverse programe in beneficiul salariatilor, a somerilor, a persoanelor defavorizate sau a sistemului educational national.

Toate aceste nerealizari se intampla intr-un context in care deficitul de forta de munca atinge cote alarmante, tensiunile intre actorii relevanti ai pietei muncii sunt in crestere, politicile salariale 'ciudate' adancesc decalajele intre sectorul public si cel privat, rastimp in care piata muncii din Romania este invadata de lucratori din state terte (non UE) . Regretul nostru este cu atat mai mare intrucat constatam ca Romania nu foloseste sute de milioane de euro pe care ii are la dispozitie si care ar fi trebuit sa fie utilizati cu dedicatie mult hulitilor cetateni romani in varsta de munca, 'puturosi', 'necalificati' si care continua sa ingroase randurile asistatilor sociali", se arata in comunicatul BNS.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#BNS programe sociale Guvern , #analiza economica