Cand populatia e la limita supravietuirii - cele mai sarace tari din lume (Galerie foto)

Duminica, 24 Februarie 2013, ora 18:43
17865 citiri
Cand populatia e la limita supravietuirii - cele mai sarace tari din lume (Galerie foto)
Foto: Business Insider

Clasamentul anual al celor mai sarace tari lume, bazat pe datele raportului CIA World Factbook, arata ca exista state in care populatia este la limita supravietuirii.

Indicele saraciei, un instrument de masurare creat de economistul Arthur Orkum, evalueaza conditiile de trai dintr-o aumita zona prin insumarea ratei somajului si a inflatiei, explica Business Insider, care a calculat acest indice pentru 197 de state pentru a realiza "Indexul Saraciei 2013".

25. Mali

Indicele saraciei: 36,5

Rata inflatiei: 6,5%

Rata somajului: 30%

Una dintre cele mai sarace tari din lume, Mali se bazeaza pe extragerea aurului si exportul de produse agricole. Acesta este si motivul pentru care statutul fiscal al tarii depinde de preturile la aur si la alimente.

Aproximativ 10% din populatie este nomada si aproximativ 80% din forta de munca angajata este in agricultura si pescuit.

24. Mauritania

Indicele saraciei: 37

Rata inflatiei: 7%

Rata somajului: 30%

Jumatate din populatie este inca dependenta de agricultura si de cresterea animalelor pentru a-si castiga existenta, saracia este in floare. Economia locala depinde in mare masura de exporturile de marfuri, cea mai mare parte de minereu de fier.

Aceste exporturi sunt aproape singurul motiv pentru care economia Mauritaniei a crescut cu cinci procente anul trecut.

23. Iran

Indicele saraciei: 39,1

Rata inflatiei: 23,6%

Rata somajului: 15,5%

Cotrololul preturilor, dar si alte masuri prin care se incearca subminarea sectorului privat se dovedesc a fi un real obstacol pentru economie. Acest lucru duce la o coruptie larg raspandita.

Economia este, de asemenea, puternic dependenta de petrol si a suferit de pe urma sanctiunilor internationale. Somajul persista la nivelul de doua cifre.

22. Maldive

Indicele saraciei: 40,8

Rata inflatiei: 12,8%

Rata somajului: 28%

Este un loc minunat in care sa iti petreci vacanta. Tocmai de aceea 30% din PIB este reprezetat de incasari din turism. Cu toate acesea, cheltuielile guvernamentale au dat o lovitura dura economiei, provocand o inflatie ridicata si o rata a somajului foarte mare.

21. Fasia Gaza

Indicele saraciei: 43,5

Rata inflatiei: 3,5%

Rata somajului: 40%

Inca de cand Hamas a preluat controlul Fasiei Gaza in iunie 2007, israelienii le-au impus inchiderea frontierelor, lucru care a condus la deteriorarea unei economii deja slabite - rata de somaj mai ridicata, saracie si o contractie puternica a sectorului privat, care era bazat in principal pe exporturi.

20. Bosnia si Hertegovina

Indicele saraciei: 45,5

Rata inflatiei: 2,2%

Rata somajului: 43,3%

Razboiul interetnic din 1992-1992 a dus la cresterea somajului si la prabusirea cu 80% a productiei, iar tara nu si-a mai revenit de atunci. Moneda locala este legata la moneda euro, care tine inflatia sub control.

19. Yemen

Indicele saraciei: 46,4

Rata inflatiei: 11,4%

Rata somajului: 35%

Cu o dependenta ridicata de resursele de petrol, 25% din PIB-ul tarii vine din petrol, insa PIB-ul a scazut cu mai mult de 10% in 2011, iar acest declin a incetinit la 1,9% in 2012. Guvernul incearca sa diversifice economia, dar are de a face cu resursele de apa in scadere, somajul ridicat si o rata inalta de crestere a populatiei.

18. Haiti

Indicele saraciei: 46,5

Rata inflatiei: 5,9%

Rata somajului: 40,6%

Chiar inainte de cutremurul din 2010, 80% din populatia haitiana a trait sub pragul saraciei, iar 14% intr-o saracie lucie. O mare parte din populatie are acces limitat la educatie. Tara este inca in recuperarea de la efectele cutremurului si, de asemenea, trebuie sa se ocupe de coruptia larg raspandita.

17. Regatul Swaziland

Indicele saraciei: 46,5

Rata inflatiei: 5,9%

Rata somajului: 40,6%

Swaziland este puternic dependent de Africa de Sud - 60% din exporturile sale se duc in Africa de Sud si 90% din importurile sale provin din Africa de Sud. Criza economica globala a lovit exporturile si Swaziland, iar veniturile in scadere au impins tara intr-o criza fiscala.

16. Afganistan

Indicele saraciei: 48,8

Rata inflatiei: 13,8%

Rata somajului: 35%

Afganistanul este inca in convalescenta dupa zeci de ani de conflict si trebuie sa se ocupe de un nivel ridicat de coruptie, un guvern slab si infrastructura proasta. Ajutorul extern, agricultura, precum si o crestere a sectorului industrial ajuta tara sa se recupereze, dar inca sufera de inflatie ridicata si rata mare a somajului.

15. Insulele Marshall

Indicele saraciei: 48,9

Rata inflatiei: 12,9%

Rata somajului: 36%

Partea buna este ca economia locala cere asistenta din partea guvernului Statelor Unite. Turismul este cea mai buna speranta pentru cresterea economica, dar in prezent Insulele Marshall au doar 10% forta de munca. Seceta, o scadere in constructii precum si declinul turismului au fost o piedica asupra economiei.

14. Senegal

Indicele saraciei: 49,5

Rata inflatiei: 1,5%

Rata somajului: 48%

In ciuda faptului ca primit o multime de ajutor extern, puterea nedemna de incredere din Senegal a dus la proteste publice si este, in parte, o cauza a ratei ridicate a somajului.

13. Kenya

Indicele saraciei: 50,1

Rata inflatiei: 10,1%

Rata somajului: 40%

Economia este blocata de coruptie si dependenta tarii de putine bunuri ale caror preturi au ramas scazute. Somajul a fost in trecut foarte ridicat si inca se mentine la o rata foarte mare. Cu toate acestea, in martie 2012 a fost descoperit petrol in Kenya, ceea ce ar putea contribui la revigorarea economiei.

12. Lesoto

Indicele saraciei: 51,1

Rata inflatiei: 6,1%

Rata somajului: 45%

In regatul din sudul Africii se inregistreaza o inegalitate a veniturilor deosebit de mare. Se asteaptca ca economica sa creasca datorita proiectelor majore de infrastructura, dar productia scazuta este o piedica. Somajul agresiv este de asemenea o mare problema.

11. Sudan

Indicele saraciei: 51,5

Rata inflatiei: 31,5%

Rata somajului: 20%

Sciziunea Sudanului de Sud - regiune a tarii care a fost responsabila pentru aproximativ trei sferturi din productia de ulei a fost o lovitura uriasa pentru economia Sudanului. Tara incearca in prezent sa gaseasca noi modalitati de a genera venituri, desi nu cu foarte mare succes. Sudanul a introdus o noua moneda, numita lira sudaneza, dar valoarea monedei a fost in scadere inca de la introducerea sa. Cresterea inflatiei este, de asemenea, o problema uriasa.

10. Siria

Indicele saraciei: 51,7

Rata inflatiei: 33,7%

Rata somajului: 18%

Aici, econimia este grav afectata din cauza razboiului civil. In 2012, PIB-ul tarii, contractat in special din cauza sanctiunilor impuse de autoritatile internationale, a redus serios consumul intern si productia. In plus, pe langa inflatia in crestere, tara se confrunta si cu o depreciere a lirei siriene.

9. Kosovo

Indicele saraciei: 53,6

Rata inflatiei: 8,3%

Rata somajului: 45,3%

In cea mai saraca tara din Europa, Kosovo, venitul mediu anual pe cap de locuitor este de doar 7.400 de dolari. Remitentele din alte tari europene - in primul rand, Elvetia, Germania, si in tarile nordice - se ridica la 18% din PIB. Desi economia Kosovo a inregistrat progrese semnificative la trecerea la sisteult pietelor libere, somajul ramane o problema larg raspandita.

8. Nepal

Indicele saraciei: 54,3

Rata inflatiei: 8,3%

Rata somajului: 46%

Este una din cele mai slab dezvoltate tari din lumea, unde peste un sfert din populatie traieste sub limita saraciei. Agricultura mai tine in viata economia, veniturile din acest domeniu reprezentand peste o treime din PIB.

Conflictele civile, grevele, pozitionarea geografica si expunerea la dezastre naturale au condus, de asemenea, la deteriorarea enomiei.

7. Namibia

Indicele saraciei: 57

Rata inflatiei: 5,8%

Rata somajului: 51,2%

6. Djibouti

Indicele saraciei: 63.3

Rata inflatiei: 4,3%

Rata somajului: 59%

Rata somajului este foarte mare, indeosebi din cauza lipsei de resurse naturale si a industriei aproape inexistente. Unicul motiv pentru care rata inflatiei reuseste sa se mentina la un nivel redus se datoreaza francului djiboutian, strans legat de dolar. Insa moneda locala are o valoare mentinuta artificial, ceea ce face mai geru pentru Djibouti sa isi achite datoriile.

5. Turkmenistan

Indicele saraciei: 70,5

Rata inflatiei: 10,5%

Rata somajului: 60%

Agricultura furnizeaza numai 8% din venituri, insa reuseste totusi sa ofere locuri de munca pentru aproape jumatate din locuitorii tari.Turkmenistan are, insa, de suferit din cauza nivelului ridicat al coruptiei si a guvernului autoritar, iar starea natiunii nu da semne ca se va imbunatatii.

4. Belarus

Indicele saraciei: 71

Rata inflatiei: 70%

Rata somajului: 1%

In 2011 s-a declansat o criza economica drastica, legata indeosebi de cresterea salariale nesustinuta de productivitatea statului. In ciuda banilor pe care ii primeste din partea rusiei si a sumei obtinute din vanzarea recenta a companiei Beltranzgas catre Gazprom, pentru 2,5 milioane de dolari, moneda statului Belarus s-a depreciat cu peste 60% in 2012 si este in continua scadere.

Belarus sta bine, totusi, la capitolul angajati, pentru ca rata somajului este foarte scazuta. In aceasta tara, 50% din populatie lucreaza la stat.

3. Burkina Faso

Indicele saraciei: 81,5

Rata inflatiei: 4,5%

Rata somajului: 77%

Tara are o populatie foarte numeroasa, insa resurse limitate. Economia depinde de agricultura, bumbac si aur, iar tara inca sufera din cauza marii secete din 2011. Totusi, lucrurile au sanse sa se imbunatateasca.

2. Liberia

Indicele saraciei: 90,5

Rata inflatiei: 5,5%

Rata somajului: 85%

Liberia este o tara cu venituri foarte mici, bazadu-se indeosebi pe ajutorul strain. Problemele majore ale tarii sunt razboiul civil si guvernul incapabil. In 2011, tara ajuns la un nivel atat de ridicat al saraciei, incat datoriile sale straine care insumau 5 miliarde de dolari au fost sterse definitiv.

Economia a inregistrat o crestere timida in ultimii ani datorita resurselor naturale si a preturilor ridicate a materiilor prime.

1. Zimbabwe

Indicele saraciei: 103,3

Rata inflatiei: 8,3%

Rata somajului: 95%

Multe ONG-uri acuza guvernul din Zimbabwe de incalcari grave ale drepturilor omului. Violenta si amenintarile sunt practici frecvente ale politicienilor, iar liderii nu reusesc nicicum sa ajunga la un consens. Economia este grava afectata si de recolta slaba si de sumele mici pe care ii primeste tara pentru diaemente. O alta problema a statului este infrastructura subdezvoltata. Toate aceste lucruri au dus la acumularea unor datorii externe uriase.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#cele mai sarace tari, #tari sarace economie , #analiza economica