Cat de tare va fi afectata Romania de razboiul comercial UE-Rusia sau de falimentul Ucrainiei

Luni, 10 Martie 2014, ora 22:50
4642 citiri
Cat de tare va fi afectata Romania de razboiul comercial UE-Rusia sau de falimentul Ucrainiei

Romania va resimti efecte minore in cazul in care se Ucraina va intra in incapacitate de plata sau vor fi aplicate sanctiuni economice la adresa Rusiei, se arata itr-o analiza realizata de BCR.

"Pentru perioada urmatoare vedem un impact limitat asupra Romaniei in urma unei posibile intrari in incapacitate de plata a Ucrainei, dar o retorica beligeranta din partea Rusiei va determina o reactie prompta din partea investitorilor", se arata intr-un raport al BCR.

"Am asistat pana in prezent la un fenomen de contagiune limitata in special in cursul zilei de luni (3 martie - n.red.), cand Vladimir Putin a emis un ultimatum catre fortele ucrainene ca acestea sa se retraga din Crimeea. Leul si zlotul polonez au reactionat rapid, dar s-au intors pe un trend de apreciere dupa ce presedintele rus a revenit asupra declaratiei belicoase", arata analistii bancii.

Oficial din Ucraina: Nu vom da faliment si nu avem nevoie de ajutorul Rusiei

BCR aminteste ca Romania este membru UE si NATO, avand o economie stabila, fara dezechilibre macro-economice (deficite de cont curent si bugetar reduse, un nivel al datoriei publice in linie cu cerinta Maastricht), avem un acrod cu FMI, un deficit bugetar redus si un rating investitional din partea agentiilor Moody's si Fitch.

In plus, relatiile comerciale si de investitii dintre Romania si Ucraina sunt slabe.

"Cu exceptia unor declaratii beligerante sau o escaladare a conflictului intre Rusia si Ucraina, care este destul de putin probabila data fiind diferenta de forte, nu vedem riscuri semnificative la adresa preturilor activelor romanesti. Leul ar putea suferi un usor recul de 1-2%, daca intr-adevar lucrurile iau o intorsatura urata. Iesirea investitorilor straini din plasamentele in obligatiuni locale ar putea pune presiune pe cursul de schimb, dar banca centrala va apara leul punand gratie regimului de flotare controlata daca se constata o crestere mare a volatilitatii.

Pretul obligatiunilor romanesti ar putea fi afectate pe termen scurt, insa miscarea

nu ar trebui sa fie mai mare de 20-30 puncte de baza. Pana in prezent nu a fost observata o asemenea miscare. Faptul ca Romania a devenit o piata emergenta dintr-una periferica pentru investitiile in titluri cu venit fix si pozitia macroeconomica solida ar trebui sa ofere suficiente motive de incredere", se arata in raport.

Cine pierde cel mai mult daca Rusia declara razboi comercial Europei si SUA

Impactul asupra Romaniei al unui eventual embargo economic al Uniunii Europene asupra Rusiei

Intr-un scenariu negativ, Romania se va confrunta cu un numar de riscuri in urma posibilelor restrictii economice impuse Rusiei de UE, transmise atat direct cat si indirect, prin intermediul unor canale:

a) Reducerea exporturilor

b) Intreruperea furnizarilor de gaze naturale

c) Impactul asupra pietei globale a marfurilor (pretul petrolului).

Analistii BCR arata ca ponderea exporturilor romanesti catre Rusia este in prezent de 2,8% in total exporturi (locul 9), in timp ce ponderea importurilor este de 4,1% (locul 6). Comertul cu Rusia genereaza un deficit de 700 milioane euro pe an.

Principalele produse exportate sunt echipamentele de transport (34%), echipamente electrice (21%) si produse chimice (14%). Pe partea de importuri, gazele naturale domina clasamentul de departe avand o pondere de 88% in importurile Romaniei din Rusia, se arata in anliza citata.

Impactul asupra securitatii energetice a Romaniei ar trebui judecat in urmatorul context:

- Consumul anual de gaze naturale a Romaniei este de 145 TWh, din care 80% este acoperit de productia locala.

- Romania este pe locul trei in UE in topul tarilor cele mai putin dependente energetic.

- Consumul de gaze naturale are un profil sezonier ridicat, iar Romania se poate baza in totalitate pe resursele interne pentru acoperirea cererii de consum.

Daca lucrurile se inrautatesc, pacura si carbunele pot substitui gazele naturale la productia locala de electricitate, sustin analistii BCR.

Vor creste preturile la combustibili?

O analiza a impactului asupra pretului global al marfurilor pleaca de la faptul ca Rusia este al doilea exportator mondial dupa Arabia Saudita. De aceea, un embargo asupra livrarilor de petrol va impacta pretul international si implicit preturile de import ale Romaniei. Pretul combustibililor s-ar putea ajusta, iar presiunile inflationiste vor creste de la un nivel foarte redus al inflatiei.

"In concluzie, impactul asupra Romaniei va fi destul de limitat datorita relatiilor comerciale slab dezvoltate dintre Romania pe de o parte si Rusia si Ucraina de cealalta parte. Industria auto ar putea fi afectata pana intr-un anumit punct (5% din exporturile acestei ramuri merg in Rusia), la fel si industria echipamentelor electrice (care livreaza in Rusia 6% din totalul exporturilor sale), dar nu in mod semnificativ.

Securitatea energetica a Romaniei ar putea fi afectata destul de putin pe termen scurt. Pana la venirea iernii viitoare ar putea fi gasite solutii alternative, de tipul acumularii de noi rezerve, folosirii resurselor alternative sau gasirea de noi furnizori. Totodata, Romania fiind perceputa ca jucand intr-o liga economica diferita de cea a Ucrainei, o eventuala incetare de plati a Ucrainei ar putea avea un efect limitat asupra Romaniei. Bineinteles, un razboi deschis intre Rusia si Ucraina ar schimba in mod dramatic intreaga situatie", conchid analistii BCR.

C.P.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#efecte criza Ucraina Romania, #efecte Romania razboi comercial Rusia, #razboi comercial UE Rusia, #razboi comercial Rusia , #analiza economica