Economia da rateu dupa rateu. Mai avem sperante pentru 2013?

Luni, 13 August 2012, ora 07:14
3167 citiri
Economia da rateu dupa rateu. Mai avem sperante pentru 2013?

Majoritatea indicatorilor economici de la jumatatea lui 2012 ne-au surprins, dar, din pacate, intr-un sens negativ. Astfel, ramane de vazut daca, anul viitor, Romania va reusi sa isi indeplineasca tintele propuse.

Guvernul a redus prognoza de crestere economica pentru acest an, de la 1,5% la 1,2% din PIB, potrivit proiectului de rectificare bugetara. Insa acelasi lucru se poate intampla si cu cea pentru 2013, de 3,1%, care este mult prea ambitioasa, potrivit analistilor chestionati de Ziare.com.

Guvernul reduce prognoza de crestere economica, pentru acest an, de la 1,5% la 1,2% din PIB

"Cifra este optimista, avand in vedere criza din plan european si de aceea cred ca va fi necesar sa fie revizuita, undeva prin toamna", a mentionat Aurelian Dochia.

Situatia delicata din zona euro poate transmite tensiuni pe piata valutara, dar si o diminuare a pietelor noastre de export.

"De asemenea, va fi o provocare atingerea tintei de deficit. Prudenta in cheltuielile publice este recomandata, ca si o coerenta a mesajului politic intern si extern", ne-a explicat Claudiu Cazacu, de la X-Trade Brokers.

Romania va incearca sa aiba un deficit aproape de 0%, anul viitor.

ING considera ca tara noastra va avea o crestere economica de 2,5%, la fel ca expertii FMI.

"Mentiunea noastra este ca riscurile de ajustare in jos sunt semnificative. Principalele amenintari ar veni din mediul extern si incertitudinile din mediul politic, acestea din urma fiind cel mai mare risc", a aratat Vlad Muscalu, economist senior al ING.

Ce trebuie sa invatam din greselile anului 2012

Una dintre marile probleme este seceta, care a compromis deja o mare parte din recolta. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anuntat cateva masuri menite sa-i ajute pe fermieri, printre care se numara un ajutor financiar de minimis, in valoare de 7.500 de euro pe exploatatie.

"Finantarea unor proiecte mari de irigatii care sa faca macar o parte din agricutura sa nu mai depinda de conditiile meteo, insa ideile sunt tratate cu prea mult optimism, deoarece fara ploaie, culturile nu se pot dezvolta normal, chiar daca exista irigatii. In plus, aceste proiecte de amploare au niste costuri ridicate, care fac ca pretul produselor agricole sa creasca. Trebuie facute eforturi in aceasta directie, insa trebuie sa fim constienti ca nimic nu vine gratuit", ne-a spus analistul Aurelian Dochia.

Daca la scumpirile cauzate de seceta mai adaugam si efectul deprecierii leului, de circa 5% de la inceputul anului, aproape ca se estompeaza efectul recuperarii a 8% din salariul taiat.

Politica dauneaza grav economiei

In plus, analistii sunt de parere ca, daca tensiunile politice vor continua, cursul ar putea ajunge la 5,5 lei/euro.

Aurelian Dochia considera ca Romania ar trebui sa dea dovada de mai multa seriozitate, pentru a reduce presiunea de pe pietele externe si pentru ca investitorii sa isi recapete increderea in noi.

"Ar trebui sa nu ne mai dam in spectacol cu disputele politicie sterile, din punct de vedere al economiei. Guvernul si fortele politice ar trebui sa vina cu un program clar, macar pe termen scurt", a mentionat acesta.

In plus, ca sa evitam riscul dezangajarii de fonduri, trebuie sa absorbim, anul viitor, 7,5 miliarde de euro. O sarcina dificila, avand in vedere ca, in iulie, rata de absorbtie a fost de doar 10%.

"Am inteles ca se discuta intregul mecanism de absorbtie a fondurilor europene, poate ca se va face ceva, ceea ce va duce la sporirea sumelor atrase. In plus, intervine si faptul ca s-a trecut pentru multe proiecte prin fazele preliminare si ar trebui ca ele sa fie finalizate. Per total, exista conditii favorabile ca, la anul, sa creasca gradul de absorbtie, dar mi-e teama ca, pana in 2015, tot vom pierde multi bani", a subliniat Dochia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#prognoze economie 2013, #crestere economica 2013, #probleme economie Romania , #analiza economica