Economia Romaniei in 2012: Ne revenim din criza, dar am ratat multe tinte

Luni, 04 Februarie 2013, ora 13:33
5384 citiri
Economia Romaniei in 2012: Ne revenim din criza, dar am ratat multe tinte

Economia Romaniei a reusit sa isi revina din loviturile primite in timpul apogeului crizei, in perioada 2009-2011, insa a ratat tintele impuse de autoritati si convenite cu creditorii internationali.

Ziare.com a realizat o analiza comparativa a principalilor indicatori economici, intre evolutia lor in 2012 si in timpul anilor de criza.

Somaj

Rata somajului in Romania, la finalul anului trecut, a fost una din cele mai mici la nivelul Uniunii Europene, in luna decembrie, a fost estimata la 6,5%, aflandu-se in scadere cu 0,2 puncte procentuale fata de luna anterioara si cu 1,0 puncte procentuale fata de nivelul inregistrat in luna decembrie 2011, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS).

Numarul somerilor (in varsta de 15-74 ani), estimat pentru luna decembrie din anul

curent este de 661.000 persoane, in scadere atat fata de luna precedenta (674.000),

cat si fata de aceeasi luna din anul precedent (751.000).

Astfel, nivelul somajului a atins cote similare cu cele inregistrate in aprilie 2009, dupa izbucnirea crizei. In plus, incepand cu a doua jumatate a anului 2012, acest indice a coborat sub pragul psihologic de 7%, pentru prima data in trei ani, astfel ca, in ultimele 12 luni, nu s-a depasit pragul de 725.000 de someri.

De mentionat este si faptul ca, in cursul lunii decembrie 2012, au iesit din somaj 13.080 persoane prin incadrare in munca.

Inflatia

Inflatia de la finalul anului 2012 a depasit cu mult tinta initiala a Bancii Nationale Romane. Astfel, rata anuala a inflatiei a fost de 4,95%, in decembrie, fata de estimarea facuta la inceputul anului de banca centrala, de 3%.

Insa Mugur Isarescu, guvernatorul institutiei, a declarat ca se astepta la un nivel mult mai ridicat, de 5,1%. Potrivit acestuia, cel mai important impact negativ il au preturile pentru legume si fructe, al caror pret s-a majorat semnificativ din cauza secetei. Pentru 2013, estimarea oficiala a BNR este de 3,5%.

Cu toate acestea, cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (ianuarie 2012 - decembrie 2012) fata de precedentele 12 luni (ianuarie 2011 - decembrie 2011) determinata pe baza IPC este de 3,3%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 3,4%.

Analistii BCR reliefeaza, intr-o analiza remisa Ziare.com, dilema in care se afla BNR.

"Cu ocazia lansarii celui mai recent raport privind inflatia, banca centrala a recunoscut ca se afla in fata unei alegeri destul de dificile din punct de vedere al politicii monetare: sa ajute economia, care se confrunta cu un deficit important al cererii agregate, sau sa mareasca dobanda de politica monetara, in conditiile reizbucnirii presiunilor inflationiste.

Dilema este cu atat mai mare cu cat o crestere a dobanzilor ar putea amana, cel putin pentru o vreme, planul de trecere la creditarea in lei de la cea in valuta", au precizat analistii bancii.

Deficitul bugetar

O alta tinta ratata este cea de deficit bugetar. Romania a avut de suferit din cauza blocarii fondurilor Uniunii Europene, dar si din cauza unei slabe colectari a veniturilor. Aceasta situatie a fost "alimentata" si de vacanta prelungita de Sarbatori, in unele intreprinderi private.

In consecinta, deficitul bugetar a facut un salt urias, de 4 miliarde de lei, in decembrie, pana la 14,8 miliarde de lei, adica 2,5% din PIB, depasind tinta agreata de autoritatile romane cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, de 2,2% din PIB.

In plus, incasarile din impozitul pe profit au scazut cu 20% fata de decembrie 2011, cele din TVA cu 11%, cele din impozitul pe venit (salarii) cu 6% si contributiile sociale s-au redus cu 8%.

Derapajul a fost brusc, in conditiile in care deficitul bugetar a fost tinut in frau in celelalte luni.

Astfel, in perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie, executia bugetului general consolidat s-a incheiat cu un deficit de 10,8 miliarde de lei, respectiv 1,7% din PIB, fata de un nivel de 2,8% din PIB in aceeasi perioada din 2011 si de 1,2% la finalul lunii octombrie.

Insa Finantele se asteptau, pe intreg anul 2012, la incasari de 11,1 miliarde de lei de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate si cofinantare, dar sumele primite au fost de doar 8 miliarde de lei.

Nici la veniturile fiscale nu a fost respectat planul. Nivelul programat era de 116,2 miliarde de lei, dar incasarile efective din venituri fiscale au fost de 114 miliarde de lei, iar pe partea de cheltuieli totale s-a inregistrat anul trecut o crestere cu 1% fata de 2011.

"Au fost inregistrate influente negative suplimentare asupra deficitului bugetar din cauza blocarii temporare a rambursarilor fondurilor europene ca urmare a deficientelor constatate in anii anteriori (0,2% din PIB) si din cauza revizuirii descrescatoare a PIB-ului nominal (0,1% din PIB)", a explicat ministerul Finantelor, Daniel Chitoiu.

De altfel, el a aratat ca, pe parcursul unui an, deficitul bugetar s-a diminuat cu peste 40%, de la 4,3% din PIB, in 2011, la 2,5%.

De remarcat este si faptul ca acest indice, in 2009, a fost de 8,3% din PIB, iar in 2008, de 5,4% din PIB.

Crestere economica

Economia Romaniei a reusit sa se mentina pe linia de plutire, dupa o recesiune crunta resimtita in urma cu patru ani.

Pentru 2012, Guvernul prognozeaza o crestere economica de 0,2%, la un PIB estimat de 585,23 miliarde lei, nivel agreat de Fondul Monetar International.

Inainte de alegerile din decembrie, estimarea autoritatilor era de 0,7%.

Dupa doi ani de recorduri de crestere in spatiul UE pana in 2008, Romania a suferit o corectie severa a PIB in 2009, cand a inregistrat o contractie masiva, de 6,6%, urmata in 2010 de o noua scadere, cu 1,6%.

Potrivit ultimelor date revizuite de Institutul National de Statistica, PIB a urcat in 2011 cu 2,2% in termeni reali, la o valoare de 556,7 miliarde lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#economie Romania 2012, #performante economie Romania 2012, #somaj Romania 2012, #deficit bugetar Romania 2012, #crestere economica Romania 2012 , #analiza economica