Modelul economic universal

Duminica, 15 August 2010, ora 14:54
5131 citiri
Modelul economic universal

Schita modelului economic universal logic consta dintr-un triunghi isoscel, cu o latura orizontala, ca baza, in timp ce celelalte doua formeaza "varful" schemei, in locul unde se ating.

O portiune, la varf, formata de o linie orizontala, paralela cu baza, delimiteaza sectorul de cercetari si dezvoltare, fiind cea mai putin costisitoare componenta a sistemului.

Cheltuielile principale constau in salariile cercetatorilor si inginerilor ce dau viata noilor produse. Sectiunea urmatoare, cea de fabricare, e extrem de intensiva, in capital si ore de munca. Aici se nasc toate produsele desenate si proiectate in faza de cercetare si dezvoltare.

Sectiunea urmatoare, imediat mai jos, e faza de vanzari. Aici se amortizeaza toate investtiile, find faza producatoare de venituri. Organizarea retelei de desfacere, reclamele, distribuirea produselor, toate fac parte din aceasta subdiviziune a modelului economic.

Ultimul segment, la baza triunghiului, e cel mai mare, si are de a face cu suportul intregii operatii. Aici se administreaza lucrarile de garantie, piesele de schimb, manualele de reparatii etc.

In general, acest segment din sistemul economic e numit, dupa tipul american, service, fiind un punct principal de contact cu clientul, unde se cimenteaza sau se distrug relatiile de afaceri.

Modelul lui Marx, echivalent cu o superstitie savanta

Comparati schema asta simpla cu modelul intortocheat al lui Marx, in "Capitalul" lui, unde elementele principale sunt doar capitalul fix, capitalul variabil si fortele de munca. Marx n-a creat niciodata, in intreaga lui viata, un stat de plata de salarii, sau ar fi lucrat undeva. A trait din ce a putut cersi de la amicii lui.

De aceea modelul sau e echivalent cu o superstitie savanta. De aici vine diferenta enorma intre economiile de piata, din tarile capitaliste, si economiile de stat din tarile comuniste si postcomuniste.

Un lucru, insa, trebuie inteles. O activitate economica viabila nu trebuie, neaparat, sa cuprinda toti segmentii enumerati anterior. Orice companie sau individ poate prospera frumos fiind angrenat si specializat numai in unul dintre nivelele din model.

Ca exemplu, un fabricant isi poate folosi utilajele sa produca ceva care a fost desenat de alta companie, fara sa cheltuiasca nimic pentru cercetari.

Formule de vanzare a produselor

Procesul de vanzare al produsului poate fi efectuat de insusi producator sau participanti secundari, cum ar fi companiile care se specializeaza numai in vanzari sau indivizi care actioneaza ca agenti de vanzare. Exista fel de fel de formule pentru a se vinde un produs: mentinand un inventar sau nementinandu-l. In ultima forma, vanzatorul, ca agent al fabricantului, prezinta mostre, ia comanda de la client si transmite tranzactia producatorului, care expediaza comanda de produse vandute cumparatorului.

Sectorul de suport este paiul care poate rupe spinarea camilei. Daca nu ai un sistem de suport pus la punct, toata operatia se naruieste. Lumea nu mai are incredere in produs, vestea se duce ca produsul e inferior si fabricantul e neglijent. Asta duce la faliment.

Ca alt exemplu, vedeti ca si institutiile financiare, bancile, functioneaza uzand acelasi model. In departamentul de cercetari se "inventeaza" sau se gasesc instrumente financiare si de investitii pe care le ofera publicului. In faza de "fabricare" pun la punct toate detaliile privind aceste "produse" noi. In faza de vanzari le ofera publicului, bazati pe reclama menita sa atraga noi clienti. In faza de suport se ocupa cu mentinerea conturilor, transmiterea sumelor reprezentand dobanzi si comunicarea cu clientii.

Acest model e aplicat la fel, indiferent de operatie, fie "en gros" or "en detail" ("wholesale" si "retail")

Piata ii penalizeaza sever pe cei care se abat de la modelul logic al activitatilor economice.

Indiferent in ce industrie sau in ce operatie iti faci cariera, avand notiunea de baza a modelului clasic, esti avantajat.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#modelul economic universal, #triunghi isoscel ipotenuza orizontala , #analiza economica