Problema Greciei paleste cand apar problemele Europei

Vineri, 14 Octombrie 2011, ora 18:27
3883 citiri
Problema Greciei paleste cand apar problemele Europei

De la o vreme, factorii europeni par din ce in ce mai convinsi ca nu exista o problema a Greciei. Exista numai o problema a zonei euro.

Grecia ar putea fi lasata in cadere libera, daca n-ar pluti in aer pericolul ca ea, cazand, sa-i acroseze cumva si pe altii.

Europa este activa, dar prudenta

De aceea, factorii decisivi ai UE, fara sa fi concretizat decat partial ajutorarea Greciei, vorbesc acum de ajutorarea bancilor europene. Intr-un discurs tinut miercuri, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barrosso, a reiterat necesitatea consolidarii capitalurilor proprii ale bancilor, pentru a stavili contagiunea datoriilor.

Formula este destul de generala, si, atata timp cat nu spune nimic despre reformele majore ale bancilor, care sunt asteptate, ea nu este mai mult deat o gura de oxigen, pentru linistirea pietelor.

Efectul s-a si produs de altfel. Bursele, foarte sensibile in asemenea momente, si-au incetinit brusc scaderile iar, in cursul zilei de joi, au reintrat chiar pe un trend usor pozitiv.

Totusi, asa cum subliniaza La Tribune, Barrosso a evitat sa explice cum va proceda Europa pentru a consolida capitalurile bancilor. Nu s-a referit, de exemplu, la modelul american sau cel britanic, care au in vedere separarea partiala intre serviciile bancare pentru investitii si cele pentru consum.

Germania a simtit-o pe pielea proprie

Prudenta este justificata. Asa cum arata pe buna dreptate un articol publicat de Project Syndicate si semnat de profesorul Raghuram Rajan, de la "Chicago's Booth School", principalul factor capabil sa contribuie cu propriile sale fonduri la salvarea Europei este Germania, cea care are deja experienta salvarii altora, din vremea cand absorbea economia fostei RDG.

La timpul sau, Germania a oprit cresterile salariale, si-a franat evolutia economica, a pompat mijloacele sale spre dezastrul preluat din Est, a suferit.

Dar si Germania de Est a suferit, recladindu-si propria tara, din propria cenusa comunista. Este firesc ca Germania sa-si puna, in intimitatea ei, o intrebare pertinenta: sunt dispuse tarile amenintate de la periferia Europei sa sufere pentru ca sa se salveze?

Raspunsul ar trebuie sa fie da. Insa el este nu. Bogatii Greciei nici nu se gandesc sa plateasca impozite mai grele, parlamentarii italieni nu renunta in ruptul capului la numeroasele bonusuri pe care singuri si le-au aprobat.

Mai exista un pai, de care sa se agate inecatul

Ca urmare, chiar daca, pe temen lung, Germania este foarte interesata in echilibrul Europei, conditie pentru propria ei soliditate, pe termen scurt are destule motive sa fie reticienta.

O speranta reala pentru Europa este Fondul European de Stabilitate Financiara (FESF), creat in 2010 anume pentru sustinerea sigurantei financiare in Europa si pentru asistenta acordata tarilor aflate in dificultate.

Totusi, chiar si FESF se bazeaza tot pe resursele din zona euro si pe puterea lor financiara. Daca pietele ar intra in panica, poate nici Germania, principala cotizanta a Fondului, n-ar fi in stare sa asigure sprijinul necesar.

In acest caz, faimosul pai de care se agata inecatul nu mai ramane decat FMI. Aceasta institutie ar putea crea un vehicul, capabil sa preia tot ce depaseste FESF, prin valorificarea obligatiilor europene, sau chiar din fonduri proprii.

In plus, FMI, ca organizatie credibila pe plan international, ar putea imprumuta din tari potentiale, aflate in afara sistemului, ca SUA sau China, dupa ce, bineinteles, va verifica solvabilitatea pe termen mai lung a celor ajutati.

Panica este cel mai grav pericol

FMI nu este o institutie filantropica sau sentimentala, dar poate ca zona euro tocmai de asa ceva nu are nevoie.

O evaluare independenta si facuta fara sentimentalisme de catre FMI ar putea stabili masuri operative si efciente, pana cand inca nu este prea tarziu si situatia nu a scapat de sub control.

Fireste, un asemenea scenariu este extrem, el nu poate fi de dorit, dar nici nu trebuie exclus, indeosebi ca factor psihologic, capabil sa stopeze panica.

Este important pentru europeni sa stie ca mai exista undeva o rezerva potentiala, dar ei trebuie sa conteze numai pe solutiile proprii, desigur cele la care se gandeste in aceste zile chiar Comisia Europeana.

In ce priveste locul de nastere al crizei euro, este cert ca datoria Greciei n-are alta solutie, decat restructurarea, cu ajutorul tuturor. Singura diferenta este ca, in timp ce altii trebuie sa faca mici pasi inainte, ca sa iasa din criza, Grecia trebuie sa faca un mare pas inapoi, ca sa nu cada in prapastie.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#criza Grecia, #datorii banci UE, #criza financiara UE, #ajutor banci UE, #salvare banci europene , #analiza economica