Va "cutremura" Japonia economia mondiala?

Duminica, 20 Martie 2011, ora 08:58
4347 citiri
Va "cutremura" Japonia economia mondiala?
Foto: financetwitter.com

La o saptamana dupa dezastrul din Japonia, investitorii straini si analistii economici incep sa ridice mari semne de intrebare cu privire la potentialele pericolele vizavi de starea economica mondiala si de cum vor influenta cutremurul si tsunami-ul economia globala.

Economia japoneza este pe locul trei in lume si companiile sale joaca un rol important, asa ca nu exista nicio indoiala ca durerea din Japonia va fi cumva simtita de noi toti, scrie Time.

Dar cat de mult vom simti acest lucru? In ciuda tensiunilor de pe piete, problemele de care se loveste acum economia Japoniei ar putea totusi sa aiba influente limitate la nivel mondial.

Principalul impact al crizei din Japonia se va resimti in lanturile de aprovizionare la nivel global. Japonia este strans integrata in retelele de productie mondiale si este un important furnizor, incepand de la produse de care are toaa lumea nevoie si pana la otel si la semiconductori. Deci, orice intrerupere a aprovizionarii de componente si materiale in si din Japonia risca sa provoace probleme la operatiunile fabricilor din intreaga lume.

Este insa greu de spus in acest moment cat de grav este impactul global in acest sens, dar, bazat pe ceea ce se intampla in sectorul industrial din Japonia in aceste zile, problemele par a fi inevitabile.

Fabricile sunt inchise in intreaga tara si este putin probabil ca productia industriala sa-si revina mai devreme de cateva saptamani. Situatia cea mai grava este, probabil, in domeniul electronicii, deoarece Japonia produce 40% din componentele electronice din lume, inclusiv materiale si piese pentru chip-uri si televizoare LCD, precum si baterii avansate.

Problemele Japoniei nu se vor traduce insa in pierderi mari pentru economia globala, chiar si in starea sa actuala a celei din urma, care este extrem de fragila in urma crizei. Desi Japonia este o economie mare, Japonia exporta mai mult decat importa si, astfel, o scadere a cererii in Japonia nu se va resimti prea mult in economia globala.

Doar 5% din exporturile SUA ajung in Japonia, de exemplu. Morgan Stanley subliniaza faptul ca in Japonia ajung si numai 8% din exporturile chinezesti. In 2010, Japonia a contribuit doar la cresterea 1,9% din totalul cresterii de 31,3% a exporturilor Chinei.

Potrivit Fondului Monetar International (FMI), Japonia reprezenta 8,7% din PIB-ul global din 2010. Avand in vedere tragedia de saptamana trecuta, economia Japoniei va avea o crestere de numai 1,5% in 2011, iar daca am lua in calcul cel mai drastic scenariu, putem estima ca PIB-ul global va scadea cu doar 0,1% din cauza acestui stat. In mod similar, impactul dezastrului din Japonia la PIB-ul SUA sau China va fi limitat.

Cine profita pe urma dezastrului?

Mai mult, se pare ca nu numai ca economia mondiala nu va suferi prea mult din cauza Japoniei, dar unele economii si companii din intreaga lume ar putea beneficia de criza din Japonia, sunt de parere expertii de la Capital Economics. Companiile vor putea profita de pe urma unei parti din lucrarile de reconstructie ulterioare, iar unele firme japoneze vor trebui sa se relocheze sau sa creasca productia la sucursalele din strainatate, cel putin temporar, ceea ce va aduce beneficii statelor in cauza.

Desigur, o mare parte din aceasta viziune mai optimista este bazata pe credinta ca orice recesiune in Japonia va fi scurta si superficiala. Gandirea este ca acest dezastru natural va urma modelul obisnuit, adica economia va suferi un soc greu pe termen scurt, urmand sa-si revina datorita stimularii oferite de efortul de reconstructie.

Iata cum vad lucrurile economistii de la Merrill: PIB-ul ar urma sa scada aproximativ 0,5% pentru intregul an, dar scaderea este de scurta durata, o crestere urmand sa aiba loc in a doua jumatate a anului in curs si in 2012. Keith Wade, economist-sef la Schroders, are o parere similara. PIB-ul va scadea cu 1-1,5% in al doilea trimestru, urmand ca in a doua jumatate a anului si in 2012 sa-si revina.

Dar exista insa si unii economisti care au indoieli ca noua situatie nu se va alinia la tendintele din trecut. Ingrijorarea vine din faptul ca economia japoneza este deja atat de slabita si pozitia guvernului atat de incordata ca nu isi va putea reveni. Capital Economics considera ca, avand in vedere importanta Japoniei ca investitor la nivel mondial, dezastrul ar putea avea repercusiuni majore in intreaga lume.

Peter Morici, profesor la Universitatea din Maryland, sustine ca impactul cutremurului asupra Japoniei ar putea dura mult mai mult decat istorie sugereaza si poate avea chiar efecte permanente, din cauza amenintarii nucleare adaugate. Japonia a inregistrat doua catastrofe naturale -cutremur si tsunami- si exploziile nucleare si globalizarea pot face Japonia mai vulnerabila decat in trecut.

Daca pericolul nucler nu mai e pentru nimeni o noutate la ce mediatizare a avut parte, exportul poate crea probleme mai mari decat in trecut pentru ca, pentru ca pentru economia Japonie se pot crea alternative de care lumea nu s-ar fi bucurat cu un deceniu sau doua in urma. De exemplu, Hyundai si Ford acum sunt substitute bune pentru masinile Toyota. Caterpillar, masinile fabricate in China, pot inlocui masinile japoneze produse de Automobile Komatsu.

Pe de alta parte insa, cutremurul poate face ca Japonia sa se angajeza sa ia mult asteptatele reforme necesare pentru a pune intreaga economie pe un teren mai solid decat cel pe care a stat. Asta inseamna ca liberalizarea economiei, stimularea spiritului antreprenorial si a investitiilor si integrarea economiei la nivelul continentului, lucru vazut mai mult cu o expansiune.

In caz contrar, Japonia s-ar putea bloca in aceeasi stare generala de rau de dinainte de cutremur, cand rolul sau in economia globala se diminua vazand cu ochii. Poporul japonez si-a demonstrat solidaritatea pe parcursul acestui dezastru teribil, iar intregul glob spera acum ca politicienii din Japonia vor descoperi acelasi spirit si, in cele din urma, vor veni cu solutii economice viabile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#economie Japonia, #economie gloabala, #impact cutemur japonia , #analiza economica