Va deveni China stapana a lumii?

Marti, 14 Octombrie 2014, ora 11:46
5030 citiri
Va deveni China stapana a lumii?
Foto: Wall Street

Dupa cum se stie, China este singura putere economica a lumii, care nu s-a lasat coplesita de criza finaciara mondiala din 2008.

Dimpotriva, a reactionat incuranjand masiv creditarea, care a urcat de la 150% din PIB in 2008 la 250% tot din PIB la mijlocul anului 2014, comenteaza Project Syndicate.

Dilema

Strategia a functionat corect. In timp ce altii priveau alarmati cum le creste somajul, in China au continuat sa apara 12-13 milioane de noi locuri de munca anual. Cifra impresioneaza chiar si pentru o tara cu populatie imensa, cum este China.

Dar exista si reversul medaliei. Investitiile urcand de la 40% la 47% din PIB, cresterea economica a inceput sa prezinte dezechilibre periculoase, depinzand in mare masura de infrastructura si de constructiile imobiliare.

Aceste activitati reprezinta 12% din valoarea adaugata, iar 33% din activitatea economica a tarii a ajuns sa depinda de functionarea sistemului imobiliar.

Acum, tara se gaseste in fata unei dileme de care se izbesc toate sistemele care au dat liber la creditare. Pe de o parte, excesul de credite mareste riscul de a irosi investitiile, pe de alta parte, limitarea lor adanceste criza si recesiunea.

Prinsa in acest cleste, China este constienta in ce situatie se afla si spera ca va evita pericolul, dar deocamdata nu prea sesizeaza parghiile cu care ar putea sa faca asta.

Economia incetineste, dar sistemul e in avant

Ca si cum n-ar tine seama de evolutia lucrurilor, in aceasta primavara, prim-ministrul chinez, Li Keqiang, a reiterat tinta cresterii economice de 7,5% avuta in vedere la inceputul anului si sustinuta, ulterior, de mai multi stimuli: creditarea cailor ferate, a bancilor mici, a IMM-urilor si a agriculturii.

Astfel, in ciuda incetinirii tot mai vizible a economiei, autoritatile chineze se comporta ca si cum sistemul economic ar fi in plin avant.

Pe de alta parte, exista si schimbari demografice care faciliteaza reechlibrarea economiei si stimularea ocuparii fortei de munca. Astfel, populatia matura si capabila de munca se diminueaza treptat. Mai mult decat atat, segmentul cuprins intre 15 si 30 de ani va scadea cu 25% in perioada 2015-2025.

Factorul demografic tinde sa diminueze presiunea asupra somajului si sa sprijine economia de consum, oferind chiar posibilitata cresterii salariilor.

In principiu, creditele acumulate constituie un zid in calea dezvoltarii, dar China pare sa aiba o situatie privilegiata, datorita faptului ca guvernul central nu era indatorat decat in proportie de 22% din PIB la sfarsiutl anului 2013, iar situatia nu s-a schimbat mult pe parcurs.

Aceasta inseamna ca, daca sectorul financiar-bancar se va confrunta cu importante credite neperformante, Guvernul ar putea repeta ceea ce a facut in 1990, respectiv sa recapitalizeze bancile.

Astfel, ajunge in mana Guvernului o parghie eficienta, pentru evitarea falimentelor bancare si impingerea economiei in recesiune.

China este o tara diferita

Cu politica ei economica, tara are o mai mare flexibilitate decat alte state similare, ceea ce ne-ar putea mira, daca n-am sti despre China ca "este o tara diferita" din toate punctele de vedere. Ca urmare, nici regulile pe care le consideram general valabile nu se aplica intocmai.

Guvernul chinez este convins ca, mergand pe propriile reguli in economie, paseste pe un drum sigur. Dar, pe de alta parte, incetinirea este o realitate pe care nu o poate nega nimeni, iar aceasta incetinire este o amenintare grava pe termen scurt pentru cresterea economica la nivel mondial.

O eventuala aterizare dura a economiei chineze ar fi o lovitura grea pentru cererea globala, cu atat mai mult cu cat zona euro inregistreaza propria ei stagnare, iar Japonia anticipeaza perspective nesigure.

Expertii apreciaza ca problema principala este in ce masura China, ca mare putere economica a lumii, poate reechilibra economia in urmatorii 2-3 ani, fara a suferi o criza financiara majora si fara a intra intr-o grava recesiune.

Daca in acesti 2-3 ani China se redreseaza, ea are sanse sa rentre in competitia celei mai puternice economii a lumii. Daca nu reuseste intre timp o aterizare lina inseamna sa ramana pentru inca pentru multa vreme nimic mai mult decat un simplu competitor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
#locuri de munca China, #stagnare economica China, #China analiza economica , #analiza economica