Va fi un nou Razboi Rece? Va reusi Putin sa refaca URSS?

Marti, 18 Martie 2014, ora 22:12
5724 citiri
Va fi un nou Razboi Rece? Va reusi Putin sa refaca URSS?
Foto: Wikipedia

Tensiunile dintre Rusia si Occident, inflamate de decizia lui Vladimir Putin de a aproba anexarea Crimeii, nu se ridica la nivelul celor din timpul Razboiului Rece, care a definit scena politica globala pentru aproape jumatate de secol.

Bloomberg noteaza ca in timp ce Kremlinul inca detine un arsenal important de arme nucleare, in prezent, Rusia este doar o umbra a imperiului din perioada 1947-1989, cel putin in ceea ce priveste trei aspecte importante: idelogie, forta militara si economie.

De asemenea, ea participa la acorduri internationale si are legaturi comerciale aproape in toata lumea, astfel ca nu ar fi complet ferita de consecintele aplicarii unor sanctiuni de catre Occident.

In aceasta saptamana, Statele Unite si Uniunea Europeana au inghetat activele unor rusi si le-au oprit accesul la vize, avand in vedere ca Vladimir Putin a aprobat alipirea Crimeii de tara sa.

Oficiali de top din Rusia rad de sanctiunile "tovarasului" Obama

Rusia anexeaza Crimeea. Putin: E o zona sfanta, ne-a fost furata

Mai mult, dupa aceasta miscare, presedintele roman Traian Basescu a apreciat ca liderul de la Kremlin vrea sa "recreeze URSS" intr-un interviu acordat Associated Press.

Discutii despre un nou Razboi Rece

Totusi, desi situatia nu este deloc similara cu cea de la finalul anilor '40, esecul discutiilor intre secretarul de stat american John Kerry si ministrul rus de Externe Sergei Lavrov, dar si alipirea Crimeii de Rusia, au alimentat discutii aprinse legate de un nou Razboi Rece.

Unele voci nu sunt insa atat de radicale. "Nu cred ca istoria se va repeta. Tensiunile actuale dintre SUA si Moscova se bazeaza mai mult pe neintelegeri, interpretari eronate si campanie electorala locala decat pe o disputa intre ideologii si interese nationale. Conflictul din prezent este mai putin periculos decat cel declansat de Razboiul Rece", a opinat Jack Matlock, ultimul ambasador american in URSS, pentru Washington Post.

Rusia si-a pierdut din influenta

"Au apus de mult timp zilele gloriei URSS", a apreciat Jonathan Adelman, profesor la Universitatea din Denver. "Iar Putin stie toate astea. Nu este un Razboi Rece, asa cum nici germanii nu sunt nazisti", a adaugat carturarul, pentru Bloomberg.

El mentioneaza ca s-au schimbat multe lucruri intre timp, astfel ca Rusia lui Putin este mai slaba ca URSS din cel putin cinci privinte.

Ideologie: "In primul rand, acum nu mai exista o discrepanta la fel de mare, din punct de vedere ideologic, asa cum era intre statele comuniste si cele capitaliste in timpul Razboiului Rece", a spus Jonathan Adelman, care aminteste ca rusii din ziua de azi "sunt doar niste nationalisti conservatori care incearca sa mentina statu-quo".

Populatie: Mai mult, in mod evident, ea a scazut si din punct de vedere numeric. Daca populatia Uniunii Sovietice si a satelitilor ajungea la 400 de milioane de locuitori, cuprinzand Europa de Est si Eurasia, in prezent Rusia are 143 milioane de suflete.

Armata: Pe de alta parte, fortele militare rusesti sunt pe departe de a fi la fel de intimidante ca Armata Rosie, mai ales dupa performanta slaba inregistrata in Cecenia, aminteste Jonathan Adelman, care se indoieste de faptul ca Vladimir Putin se va folosi in mod activ de militarii din regiune.

Economie: In plus, economia Rusiei este de 2,1 trilioane de dolari, comparativ cu cea a URSS - 16,7 trilioane de dolari si a Uniunii Europene - 17,3 trilioane de dolari, potrivit datelor adunate de Fondul Monetar International.

PIB-ul pe cap de locuitor al Rusiei ajunge la 14.000 de dolari, adica putin mai mult decat o patrime din cel al Statelor Unite, de 51.700 de dolari, arata Banca Mondiala.

Cu putin inainte de prabusire, URSS avea un produs intern brut apropiat de jumatate din PIB-ul din prezent al SUA.

Relatii comerciale: In alta ordine de idei, spre deosebire de Uniunea Sovietica, care era in cea mai mare parte o economie inchisa, Rusia lui Putin are importante legaturi la nivel global. Daca in 1990 exporturile reprezentau doar 8% din economie, acestea au ajuns la 40% in 2013, principalele marfuri vandute fiind petrolul si gazele naturale.

Totusi, dependenta este reciproca, iar multe state europene se alimenteaza cu energie din Rusia deoarece, spre deosebire de SUA, exploatarea resurselor din formatiuni de sist nu a luat anvergura si comertul cu gaz natural lichefiat este limitat, aminteste Bloomberg.

Cel mai bun scut al Rusiei - Cum poate scapa de sanctiuni dure din partea UE si SUA

Exista si o asemanare importanta

Stephen Sestanovich, de la Consiliul Relatiilor Internationale din New York, arata ca exista, totusi, o asemanare intre situatia actuala si Razboiul Rece.

"Atunci, Occidentul se temea ca URSS isi va extinde influenta si puterea atat prin forta militara, cat si prin abilitatea sa de a submina regimurile politice ale vecinilor chiar din interior. Exact acest lucru face Putin astazi", a apreciat Stephen Sestanovich.

Pe de alta parte, presedintele rus a acuzat Occidentul ca avanseaza catre tara sa prin cooptarea in NATO a Poloniei si a Tarilor Baltice, precum si printr-un plan de aparare impotriva rachetelor desfasurat in mai multe state din Europa, inclusiv in Romania.

"Nu va fi un 'razboi fierbinte' intre Est si Vest, iar daca relatiile tensionate vor ajunge sa semene cu cele din timpul Razboiului Rece, atunci Rusia va avea cel mai mult de pierdut", a spus analistul Jack Matlock.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#nou Razboi Rece, #Rusia Razboi Rece, #alipire Crimeea Rusia, #Rusia Putin URSS , #analiza economica
Comentarii