Contabilii si economia Romaniei: un mariaj toxic

Luni, 09 August 2010, ora 20:30

   

Contabilii si economia Romaniei: un mariaj toxic
Guvernul se comporta exact ca precupetele de la cozile de dinainte de 1989: "dati cate putin sa ajunga la fiecare".

Din caciula saraca a bugetului, Executivul se chinuie sa imparta din ce in ce mai putin la cat mai multi cetateni. Si totusi, fie din incompetenta, fie din auto-suficienta, pare-se ca Guvernul nu stie sa mai puna si bani in sacosa bugetara.

Economia nu este un perpetuum mobile care sa functioneze fara un aport de energie externa, fara a fi alimentata de fluxuri financiare externe. Cine isi inchipuie ca o economie poate exista fara sa se deschida spre exterior spre a atrage capital este fie naiv, fie nu are habar de practicile elementare ale economiei.

Cine crede ca doar impozitand saracia vom creste cantitatea de bunastare fie este populist, fie vrea sa mai castige inca o data alegerile prin folosirea resursei paupere a electoratului.

In afara de metodele speculative exista, in principiu, doar doua metode directe prin care se poate mari "baza de impozitare" pe care Guvernul o tot cauta si, se pare, nu reuseste sa o gaseasca: fie atragerea de capital investitional, fie deschiderea economiei spre exterior in sensul gasirii acelor piete de desfacere, a acelor mecanisme de incurajare a exporturilor, care sa aduca profit firmelor romanesti si nu firmelor multinationale cu subsidiare in Romania.

Pana si Ceausescu, oricat de incult ar fi fost, a avut flerul de a sesiza ca bunastarea (asa stramba cum o percepea el) nu poate creste decat prin "aducerea" de bani prin exporturi, si nu prin impozite pe saracie.

Sa vindem ca sa ne preia "multinationalele!

Din acest punct de vedere, si Romania ca si alte state la randul lor, a cazut in capcana succesului facil al privatizarilor si al investitiilor toxice.

Multinationalele au dat pe moment iluzia unei cresteri a bazei de impozitare, iluzia unei cresteri a cantitatii de bani ce circulau pe piata, dar, la primul soc al crizei, evident ca acest capital a migrat catre tarile-mama pentru a sprijini economia de acolo.

In plus, Romania si-a abandonat orice veleitate de suveranitate economica in bratele complicatelor mecanisme de la Bruxelles, sutele de reglementari, constrangeri, dar si interesele de afaceri ale altora sugrumand orice initiativa independenta a mediului de afaceri romanesc.

In lipsa pietelor externe prea usor pierdute imediat dupa 1990, in ciuda concurentei acerbe a companiilor vestice, guvernul (guvernele) de la Bucuresti ar fi avut un debuseu: atragerea directa de capital.

Sa fim seriosi: investitiile majore din Romania de pana acum (cum ar fi Dacia-Renault sau Nokia) sunt doar mici "glume" fata de ce ar putea fi, intr-adevar, construit. Si oricum raportul de profit dintre Romania si Franta sau Finlanda este covarsitor in favoarea partenerilor externi.

E usor sa colectezi taxe si sa te lamentezi de reducerea banilor de pe piata. La fel de usor este sa te culci pe-o ureche, sperand ca imprumuturile de la FMI vor relansa economia in lipsa unor programe clare, solide si pe termen lung. Este, insa, foarte greu sa demarezi programe de investitii, sa atragi fonduri europene sau bani straini cu actiuni politicianiste sau comportament politic vulgar.

Cine sa ne aduca bani?

Pietele financiare asiatice, de exemplu, ar da oricat ca sa intre pe piata investitiilor directe din Europa. La fel finantele rusesti sau orientale. Dintr-o miopie sau o delasare crasa, Guvernul evita solutiile acestea. Intr-adevar, sunt solutii care necesita multa munca, coerenta pe termen lung dar, mai ales, profesionalism.

La modul in care arata clasa politica actuala, este greu de previzionat o schimbare a atitudinii acesteia pe termen scurt si mediu. Poate doar o criza economica mai profunda coroborata cu o mai buna intelegere a fenomenului politic de catre electorat ar putea produce acel declic necesar societatii romanesti.

Nu poate exista o constructie solida a economiei si, implicit, a finantelor publice, fara un efort comun al politicienilor si decidentilor economici, un summum de vizionarism si educatie politica, comportament politic responsabil (caci se pare ca iresponsabilitatea este principala "virtute" a politicienilor romani, a tuturor, de la "vladica la opinca") si o anumita unitate conceptuala despre viitorul dorit al tarii.

In plus, instabilitatea permanenta de pe "piata" legislatiei fiscale si economice duce, previzibil, la erodarea brumei de incredere a oamenilor de afaceri care se mai incapataneaza sa mai faca afaceri in romani. Deloc surprinzator, multi dintre ei aleg sa-si mute afacerile mai spre Est, in Republica Moldova, Ucraina sau chiar Rusia acolo unde cel putin stiu ca legile raman in vigoare pentru o perioada mai mare de timp.

Din nefericire, in Romania (si nu numai!) politicienii au ales sa abandoneze orice tip de viziune de dezvoltare durabila in mana finantistilor care, in loc sa fie doar un element regulator al mecanismelor economice, au ajuns sa fie un element decident. De exemplu, oricat de genial ar putea fi domnul Isarescu sau oricat de perspicace ar putea fi domnul Vladescu, ei raman doar niste contabili.

Niste contabili exceptionali, dar atat. Oameni care se pricep sa cheltuiasca banii de la buget, in nici un caz sa-i inmulteasca.

Fara stabilitate macroeconomica, fara programe de sprijinire a IMM-urilor, fara atragerea fondurilor europene si a altor investitii directe, fara coerenta legislativa, bazandu-ne doar pe politici fiscale goale de orice continut, romanul de rand se va mira in continuare ca pepenii romanesti sunt mai scumpi decat cei turcesti, ca maslinele umplute cu gogosari sunt mai ieftine decat maslinele umplute cu....samburi si ca berea e mai ieftina decat laptele.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3058 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
marius64
rank 4
Pentru emil boc si pdl :
Diferenta intre un contabil si un economist e mare !
Atat de mare incat acum Romania o duce asa prost !
Daca pui un contabil (pogea) la ministerul de finante … ajungi unde am ajuns acum dle boc ! dle basescu !
… evident … de vina e nus … felix…

contabil - CONTÁBIL, -Ă, contabili, -e, adj., s.m. si f. 1. Adj. Care tine de contabilitate, privitor la contabilitate; contabilicesc. 2. S.m. si f. Persoană calificată care tine contabilitatea unei institutii sau a unei intreprinderi. – Din fr. comptable, it. contabile.
contabilitate -
CONTABILITÁTE, contabilităti, s.f. 1. Ansamblul operatiilor de inregistrare, pe baza unor norme si reguli speciale, a miscării fondurilor si materialelor intr-o institutie; evidentă contabilă. ♦ Sectie, birou intr-o intreprindere unde se fac lucrările de contabilitate (1). 2. Stiintă care se ocupă cu teoria acestor operatii. – Din fr. comptabilité.

economist - ECONOMÍST, -Ă, economisti, -ste, s.m. si f. 1. Persoană care se ocupă cu studierea si analiza proceselor si fenomenelor economice; specialist in stiintele economice. 2. Adept al economismului. – Din fr. économiste, (2) din rus. ekonomist.
economie -
ECONOMÍE, (2, 3) economii, s.f. 1. Ansamblul activitătilor umane desfăsurate in sfera productiei, distributiei si consumului bunurilor materiale si serviciilor. ♦ Economie natională = totalitatea activitătilor si interdependentelor economice la nivel macro- si microeconomic, coordonat pe plan national prin mecanisme proprii de functionare. Economie politică = stiintă a administrării unor resurse si mijloace limitate, care studiază, analizează si explică comportamentele umane legate de organizarea si utilizarea acestor resurse. Economie de schimb = economie in cadrul căreia produsele muncii iau cu precădere forma de mărfuri. Economie naturală = economie in care bunurile materiale se produc direct pentru consum, fără intermediul schimbului. ♦ Ramură, sector de activitate (productivă). 2. Folosire chibzuită a mijloacelor materiale sau bănesti, limitată la strictul necesar in cheltuieli; cumpătare, chibzuială, măsură. 3. (Concr.; la pl.) Bani agonisiti si păstrati pentru satisfacerea anumitor trebuinte. 4. Mod de intocmire, de oranduire a planului sau a părtilor unei lucrări, ale unei scrieri, ale unei legi etc.; alcătuire, compozitie. [Var.: (inv.) iconomíe, -ii s.f.] – Din fr. économie.
gogu_gigel
rank 1
Politist: Adjectiv...
.
Daniel-Silviu
rank 3
Interesul osului
Bean counter - contabil care numara boabele. Controller - contabil care controleaza destinele unei cietati. CFO (Chief Financial Officer) - Strategul firmei. Toti contabili. Si Isarescu si Vladescu si Pogea si Tanasescu si Georgescu sunt capabili, dar fiecare in modul lui protejeaza interesul propriu al osului haitei si nu interesul turmei. Unii dintre noi suntem turma, hrana haitei si nu putem vedea perspectiva haitei. Asa ca articolul poate incearca ceva, dar nu pune punctul pe i si nu am inteles poanta. Romania este o tara de bean counters in administratie. Cand ajungem la controlleri, ne intereseaza o turma bine hranita, iar cand ajungem la CFO, vom avea si strategii. Pana atunci ...mai sacrificam o generatie, ca resurse avem!!!
GB-e-Doby
rank 5
Traiasca ZIARE.COM si luminosul lor conducator din umbra!
Traiasca ZIARE.COM si luminosul lor conducator din umbra!
http://comunitate.ziare.com/utilizatori/gonzagues-16640/teme-reflectie/*uie-cacatilor-zooportocalii-3536

* = m
Nastratin
rank 1
vorbe goale...JUSTITIA CORUPTA face ca totul sa fie in zadar...Se fura cu milioanele de euroi prin firmele politicienilor si acolitilor lor...
cind vom avea justitie curata, atunci mai vorbim de economie...
SpiritCivic
rank 5
hABARNISTII ASTIA DE GUVERNANTI CARE NE CONDUC N-AU CALIFICARE ECONOMICA. nICI CEI CAREW CONDUC PARTIDELE NU SE PRICEP. AU CONSILIERI DAR CU CE URECHE SA-I AUDA DACA NU PRICEP ? SAU PRICEP PARTIAL COLOR SI DE RESTUL FAC CE VOR. IESE FIX CE VEDETI !
Buimaceala unei tari condusa ca o caruta de un carutas pro.st si bea.t.. singurii care trag caruta intr-o directie necunoscuta sunt doar bietele animale injugate fara voia lor...
Val
rank 5
Buna seara domnu' Mihalache !
De ce nu luati vacanta ? V-ar face bine.
veni-vidi-ciuciu
rank 5
Inainte de vacanta ii trebuie bani
asa se explica existenta acestui articolas fara cap si fara coada..doar cu motz!
Invingatorul
rank 2
Privatizare
Din pacate autorul articolului de fata habar nu are care este rolul statului in economia de piata si lanseaza tot felul de ipoteze care de care mai stupide si argumentez:
-Controlul statului in economie trebuie sa se rezume strict la politicile fiscale si la industriile strategice; in rest totul trebuia de mult privatizat
-privatizarea trebuia sa se faca in primul rind catre companiile multinationale care au adus in tara cultura "corporate" lucru necunoscut in tara in ani '90
-D-L Isarescu nu are treaba cu exercitiul bugetar sau cu politica fiscala ci doar cu politica monetara pe care se pare ca o stapineste foarte bine, asa ca este jignitor sa-l comparam cu un simplu contabil.
-singurii repetenti la examenul adaptarii la economia de piata sunt alesii nostri care prin bilbele lor zilnice nu fac decit sa induca confuzie atit in rindul potentialilor investitori cit mai ales in rindul populatiei determinind o prudenta nejustificata a acestora in raport cu posibilele investitii pe care ar fi dispusi sa le materializeze in tara iar in cazul populatiei frinind artificial consumul.
Intr-adevar actuala clasa politica nu este in stare sa elaboreze politici fiscale coerente atit de necesare relansarii economiei.
Eu cred ca avem conducatorii pe care-i meritam si autorul articolului de fata demonstreza cu virf si indesat acest lucru!?...
Nastratin
rank 1
ziaristul vrea ca totul sa fie privatizat lui Felix, Patriciu si Vintu...bineinteles de pomana...
vor avea ei grija sa dea niste firimituri de la masa lor si poporului...
Te-o
rank 5
Tov Mihalache
Tov.Mihalache inteleg ca aveti dvs.SOLUTIA:aduceti bani de acasa,cum sugereaza idi-otii Ponta si Antinescu!!!Teo
v_sile
rank 5
Slabut..
Totusi, cam gaunos articolul. Multe vorbe, ce din coada au sa sune..

"In afara de metodele speculative exista, in principiu, doar doua metode directe .....pe care Guvernul o tot cauta si, se pare, nu reuseste sa o gaseasca: fie atragerea de capital investitional, fie deschiderea economiei spre exterior in sensul gasirii acelor piete de desfacere...

Pana si Ceausescu, oricat de incult ar fi fost, a avut flerul de a sesiza ca bunastarea (asa stramba cum o percepea el) nu poate creste decat prin "aducerea" de bani prin exporturi, si nu prin impozite pe saracie. "

Si acum si cifrele, de aici:

http://www.doingbusiness.ro/ro/stiri-afaceri/17749/exporturile-romaniei-au-revenit-la-nivelul-dinaintea-crizei

Citez:
"După o scădere care a durat exact 12 luni, noiembrie 2008 - octombrie 2009, exportul fiind primul sector care a marcat intrarea Romaniei in criză, timp de opt luni, noiembrie 2009 - iunie 2010, exporturile au inregistrat o crestere constantă si s-a reusit recuperarea aproape integrală, de circa 3,6 miliarde euro, din pierderea de volum de export in perioada similară din timpul crizei, a afirmat Mihai Ionescu.

Mai mult, in lunile martie si aprilie 2010, exportul a depăsit realizările din lunile similare de dinaintea crizei. Pe primele patru luni din 2010, exporturile au totalizat 10,827 miliarde de euro fată de 8,764 miliarde de euro in aceasi perioadă din 2009, respectiv 10,937 miliarde de euro in primele patru luni din 2008."

Sau de aici:

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-7674920-deficitul-comercial-urcat-iunie-4-7-miliarde-euro.htm?cfat=

"Exporturile de bunuri au crescut, in luna iunie 2010, cu 30% la valori exprimate in lei (29,1% la valori exprimate in euro), comparativ cu luna iunie 2009

Exporturile realizate in semestrul I 2010 au fost de 71,1 miliarde lei (17,16 miliarde euro)"

Pe scurt: ROMANIA EXPORTA ANUAL DE APROXIMATIV 35-40 DE MILIARDE DE EURO. PRACTIC EXPORTURILE AU REVENIT LA NIVELUL DE DINAINTEA CRIZEI.

E cam nasol cand te documentezi doar din Libertatea si Can-Can. Sau, mai rau, de la Realitatea sau Money Channel.

P.S. Pe vremea lui Ceausescu Romania, volumul exportului era sub 5 miliarde de dolari ANUAL. Destul de apropriat de cat s-a exportat in LUNA iunie 2010.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor