Criza din Ucraina si cum ar putea profita financiar Romania

Joi, 04 Septembrie 2014, ora 08:02
7771 citiri
Criza din Ucraina si cum ar putea profita financiar Romania
Foto: Wikipedia

Conflictul Rusia-Ucraina a destabilizat regiunea, insa Romania ar putea trage cateva foloase, economic vorbind, de pe urma acestei crize. Chiar daca miercuri s-a vorbit la Kiev de un armistitiu, in teren luptele au continuat, iar Vladimir Putin a anuntat ca are un plan de actiune.

Ovidiu George Dumitrescu, manager general adjunct la firma de brokeraj Tradeville, sustine ca, in eventualitatea unui nou razboi rece, consecintele ar fi cel putin neplacute pe termen scurt, deoarece economia UE ar fi serios afectata pe fondul dependentei energetice a multor state cu economii importante (de exemplu, Germania), dar si al altor interdependente economice (de exemplu, in sectoarele financiar si bunuri de consum).

"Romania nu are exporturi importante ca pondere in PIB catre Federatia Rusa, motiv pentru care, odata rezolvat capitolul energetic, sunt de parere ca nu suntem afectati direct de eventuale represalii economice ruse", a declarat Dumitrescu, pentru Ziare.com.

Inarmarea Ucrainei risca sa conduca la un conflict nuclear Rusia-NATO, avertizeaza Lech Walesa

Din punct de vedere strict economic, conflictul din Ucraina ar putea fi benefic Romaniei pe termen mai lung. Analistul crede ca "Romania ar putea avea de castigat, deoarece o mare parte din banii investiti acum in Rusia ar cauta alte destinatii, iar tara noastra are avantajul ca - daca ar exista flexibilitate la nivelul publicului - ar putea sa isi asigure independenta energetica si chiar sa devina un important exportator de energie in UE".

Insa acest lucru ar presupune urgentarea dezvoltarii zacamintelor din Marea Neagra si inceperea exploatarii gazelor de sist, o problema "foarte delicata in spatiul public", aminteste reprezentantul Tradeville.

Daca actualul conflict din Ucraina se prelungeste, la nivel bursier am vedea, probabil, unele corectii importante, insa este de notat ca pe parcursul istoriei aceste episoade au reprezentat oportunitati deosebit de bune de cumparare.

Ce strategie trebuie sa aiba Romania in continuare

Pe viitor, este de dorit ca Romania sa aiba o strategie mai agresiva de dobandire a independentei energetice.

"Nu trebuie, insa, sa ne limitam doar la hidrocarburi, ele putand doar sa functioneze ca o solutie pe termen mediu care sa ne dea timp sa inovam pe baze durabile. De exemplu, citeam mai deunazi despre experimentul celor de la E.ON, care prin centrala lor de la Falkenhagen au inceput sa injecteze hidrogen in sistemul de distributie al gazelor naturale.

Acest hidrogen este obtinut cu energie regenerabila, rezolvand astfel principala problema legata de boom-ul energiei verzi din ultimii ani si anume fluctuatiile mari generate de lipsa vantului sau a luminii solare", a explicat reprezentantul Tradeville.

Din pacate, analistul nu vede cu ochi buni planurile Guvernului in aceasta privinta, nici in ceea ce priveste modul de gestionare a resurselor curente si de dezvoltare pentru generarea celor viitoare, asa ca nu se poate exprima clar in privinta "gradului de pregatire la nivel national".

"Imi place sa cred insa ca o eventuala situatie de criza ne-ar mobiliza in asa fel incat sa ne ridicam la inaltimea ocaziei", a sustinut Ovidiu Dumitrescu.

Avantajele unei economii bine puse la punct

"Fara a minimaliza importanta pregatirii militare si in privinta serviciilor secrete, o economie bine pusa la punct este cheia succesului in orice conflict", sustine Ovidiu Dumitrescu.

"Trebuie insa notat ca tara noastra este o mica parte din angrenajul economic al tarilor NATO si ca si alianta mai are mult de lucrat la nivel economic (de exemplu, nu exista inca un acord de liber schimb intre UE si SUA). Sigur ca asta nu trebuie sa ne descurajeze. Atata timp cat avem resursele naturale minim necesare (pamant arabil, apa dulce si resurse energetice), trebuie doar sa le putem organiza in mod coerent printr-o strategie dezvoltata la nivel national", arata reprezentantul Tradeville.

Stratfor: Romania, un pilon esential in strategia de aparare a SUA impotriva Rusiei

El sustine ca in acest caz trebuie sa intervina un parteneriat intre companiile private, care ar pune in practica marea majoritate a obiectivelor strategice, si stat, care ar urma sa asigure coerenta viziunii.

"Intr-o ipostaza ideala, Romania isi poate asigura hrana si consumul energetic atata timp cat nu vorbim de vreo invazie militara. Mai mult, daca vom sti sa ne valorificam aceste atuuri, tara noastra ar putea profita de pe urma unei eventuale ruperi a relatiilor economice dintre Uniune si diverse state cu o politica ostila", a conchis acesta.

Ramane de vazut cum va evolua situatia din Ucraina

Presedintele rus Vladimir Putin le-a cerut miercuri separatistilor sa opreasca varsarea de sange din estul Ucrainei, dupa ce un asa-zis armistitiu invaluit de confuzie a fost discutat, miercuri dimineata, intre liderul de la Moscova si presedintele ucrainean Petro Porosenko.

Rasturnare spectaculoasa in Ucraina: Putin, apel la separatisti si plan de actiune scris de mana

De asemenea, Putin a mai precizat ca este necesar ca Guvernul de la Kiev sa retraga fortele armate din estul separatist.

In plus, presedintele Rusiei a trasat un plan in sapte puncte pentru stabilizarea situatiei din Ucraina.

Gata razboiul din Ucraina? Porosenko spune ca s-a inteles cu Putin. Ce zice Kremlinul

Declaratiile presedintelui rus vin dupa o zi plina de confuzie in ceea ce priveste criza din Ucraina. Armistitiul anuntat initial de catre presedintele Ucrainei a fost invaluit de mister, intrucat partile conflictului au reusit sa aduca mai multe retractari si reformulari anuntului initial de incetare a focului.

In plus, o astfel de incetare a focului a mai existat recent in Ucraina, ea fiind incalcata de catre separatistii prorusi.

In plus, numerosi analisti internationali sustin ca armistitiul nu ar duce decat la un "conflict inghetat", situatie care satisface idealurile expansioniste ale lui Putin, care poate controla astfel estul Ucrainei.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Romania avantaje criza Ucraina, #Romania criza Ucraina, #criza Ucraina , #analiza economica