Cu pixul pe cea mai mare modificare de estimare din toate timpurile: Cresterile salariale - de unde nu-i, nici Dumnezeu nu ar trebui sa ceara

Luni, 15 Mai 2017, ora 10:41
5077 citiri
Cu pixul pe cea mai mare modificare de estimare din toate timpurile: Cresterile salariale - de unde nu-i, nici Dumnezeu nu ar trebui sa ceara
Foto: Arhiva Ziare.com

Prognoza de primavara 2017 a Comisiei Nationale de profil, aflata in subordinea Guvernului, a reevaluat de la simplu la dublu cresterea salariului real pentru perioada 2016 - 2019.

Pe scurt, de la 19% in urma cu un an, s-a ajuns la 38%, ceea ce constituie cea mai mare modificare a estimarilor din toate timpurile.

Recordul a fost stabilit pentru anul 2017, cand in loc de un modest 3,0% avansat in primavara trecuta, s-a anuntat o valoare mai mult decat tripla, respectiv 9,9%.

Precizam ca aceste cresteri ale salariului real echivaleaza cu cele ale puterii de cumparare, adica tin cont nu doar de majorarea nominala a sumelor incasate de angajati dar si de inflatia care ar urma sa fie consemnata pe perioada analizata. Care depinde si de evolutia cursului de schimb la care se importa o buna parte din marfurile din cosul de consum, se aduc resurse energetice si se tarifeaza telefonia.

Citeste si

Cat despre ratele la creditele luate in valuta, inca destul de multe (peste 40%) nu mai are rost sa insistam.

Desigur, se pot lua in calcul modificari importante in strategia economica si ar fi chiar de admirat ajustarea rapida a prognozelor pentru a se pune de acord cu evolutiile din economie si politica economica. De aceea, hai sa vedem din care rezultate economice se va putea majora puterea de cumparare cu banii amintiti mai sus:

Surpriza mare, aceeasi Comisie care nimereste cu precizie demna de invidiat nivelul PIB (vezi rezultatele pentru 2015 si 2016) pastreaza aproape neschimbat PIB-ul in euro estimat pentru 2017 si vine cu modificari in sus minore pentru 2018 si 2019, desi vede dublari sau triplari ale ritmului de crestere al salariului real.

Dar poate se va intampla ceva exceptional cu cursul de schimb euro/leu. Sa vedem modificarile:

Foarte interesant. Cursul a fost deja ceva mai mare decat prognoza (de aceea, avem si valoarea exacta cu patru zecimale pentru anul 2016), ceea ce pare sa aiba o legatura directa cu "depasirea planului" la majorari de salarii in anul electoral care de-abia a trecut. Nu cu mult, de la 9,6% la 11,9%, dar suficient pentru a trimite cursul mai sus, adica la estimarea pusa programatic la 4,49 lei/euro pana in 2019.

Acum, deja am consemnat ceva mai mult de 4,53 lei/euro pe primul trimestru din 2017 si ne plasam in luna mai in jur de 4,55 lei/euro. Nu ca se poate face o legatura automata cu regula de trei simpla si nu ca majorarile nominale de venituri fara nicio corespondenta semnalata pana acum in cresterea productivitatii muncii (-0,4% pe anul 2016) si-ar produce imediat efectele, dar apar doua intrebari cu efect pe buzunar.

In primul rand: Mai crede cineva in prognoza de curs de schimb pentru anul 2017, adica in media de 4,49 lei/euro? Artimetica elementara arata ca, pentru asta, ar fi necesara o scadere de la cei 4,55 lei/euro din prezent la 4,48 lei/euro pana la finalul anului.

In al doilea rand: Daca o majorare de salarii consemnata efectiv a fi cu 23% mai mare decat cea prognozata anterior s-a produs simultan cu un avans de trei bani a mediei de curs de schimb (in definitiv mai putin de un procent, ceea ce nu e mare lucru), oare cum va evolua cursul la o majorare cu 230% a estimarii de crestere a salariilor, de la 3% la 9,9%?

De ce intereseaza prognozele CNP? Pentru ca, asa cum scrie chiar in titlul lor, au fost intocmite pentru programul de convergenta cu care s-a angajat Guvernul fata de Bruxelles. Dar si pentru a fundamenta angajamentele de crestere a nivelului de trai pe baza unor venituri bugetare care depind in mod esential atat de cresterea PIB in lei, cat si de pastrarea stabila a cursului euro/leu.

Din fericire, sau din pacate, CNP are obiceiul sa nimereasca foarte bine cresterea PIB in euro dar, din pacate, sau din fericire, rateaza cu gratie majorarile nominale de salarii.

Citeste mai despre despre cea mai mare modificare de estimare din toate timpurile pe Curs de Guvernare

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

La câteva luni de la lansarea oficială, Tesla cheamă mașinile Cybertruck în service. Care este motivul
La câteva luni de la lansarea oficială, Tesla cheamă mașinile Cybertruck în service. Care este motivul
Datorită unei probleme cu pedala de accelerație care poate rămâne blocată, Tesla a chemat în service toate modelele Cybertruck. Mașina, cunoscută pentru designul său inovator și...
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina ar plănui să trimită o propunere de restructurare a 20 de miliarde de dolari din datoria sa externă către investitori la începutul lui mai, scrie Reuters luni, 22 aprilie, citând...
#prognoza cresteri salarii 2017 , #analiza economica