Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

De ce este economia romaneasca mai stabila si mai atractiva?

Marti, 02 August 2011, ora 22:17
3307 citiri
De ce este economia romaneasca mai stabila si mai atractiva?

Pietele internationale confirma situatia economica mai buna a Romaniei: la inceputul lunii august, prima de risc a Romaniei este cu 30% mai mica fata de aceeasi perioada a anului anterior.

Impactul economic este dublu: creste atractivitatea tarii pentru investitii, iar dobanzile platite de catre statul roman, adica de catre populatie, sunt mai mici.

Pulsul CDS-urilor la 2 august 2011: tari in dificultate mai mare decat Romania

In prezent, costurile asigurarii impotriva riscului de faliment (CDS) au scazut pana la 244,33 puncte pentru Romania, fiind cu 30% mai reduse fata de inceputul lunii august din anul 2010, conform ultimelor informatii de pe Bloomberg.

Concret, ne costa 244.330 euro pentru a proteja o expunere de 10 milioane de euro investiti in obligatiunile suverane romanesti. Cu alte cuvinte, prima de dobanda platita investitorilor este de 2,44%.

Romania este considerata mai sigura decat Italia (367,5 puncte), Ungaria (309,33

puncte), Spania (421,5 puncte), Irlanda (855 puncte), Portugalia (980 puncte) sau Grecia (1758,33 puncte).

Pe de alta parte, perceptia investitorilor ne plaseaza in continuare in categoria tarilor mai riscante decat Bulgaria (224,26 puncte), Polonia (166,97 puncte), Slovacia (124,17 puncte) sau Cehia (96,99 puncte). In urma cu un an, Romania isi pastra aceasta pozitie, insa era considerata mai riscanta chiar si decat Ungaria.

Grecia este de peste 7 ori mai riscanta decat Romania

In cazul Greciei, se mentine un nivel ridicat al CDS-ului, in pofida aprobarii recente a noului pachet de salvare, perspectivele fiind in continuare incerte. Din

acest punct de vedere, Grecia este de peste 7 ori mai riscanta decat Romania in prezent.

In acelasi timp, Portugalia si Irlanda continua sa se confrunte cu niveluri inalte ale costurilor, primele de dobanda ridicandu-se la 9,8%, respectiv 8,55%.

Romania a crescut in ochii investitorilor straini

Perceptiile pozitive ale investitorilor privind economia romaneasca au fost deja

confirmate de catre institutiile financiare internationale.

Daca in anul 2008 cu crestere economica record, Romania a fost scoasa in afara categoriei recomandate pentru investitii, in prezent Fitch Ratings a revizuit ratingul si a reintegrat-o in randul statelor recomandate pentru investitii. Mai mult, aceasta evaluare intareste pozitia agentiei Moody's, care a mentinut ratingul Romaniei in categoria "investment grade" in timpul crizei economice.

Exporturi record ale Romaniei si vulnerabilitati externe mult diminuate

Evaluarile internationale premiaza eforturile Romaniei pentru a atinge stabilitatea macroeconomica. Acestea se fundamenteaza pe reducerea vulnerabilitatilor interne si externe. Mai exact, ponderea datoriei externe pe termen scurt, raportata la totalul datoriei externe, s-a diminuat semnificativ, de la 28,5% in anul 2008 la 20,3% in anul 2010.

Alte evolutii recente confirma acest trend. Astfel, deficitul bugetar s-a redus pana la 2,07% din PIB in primul semestru al anului curent, fiind cu 37,5% mai mic fata de aceeasi perioada a anului trecut. Asadar, suntem in grafic pentru atingerea tintei de deficit bugetar de 4,4% din PIB in anul 2011.

Deficitul de cont curent s-a redus cu aproximativ 38% in primele 5 luni ale anului 2011 fata de primele 5 luni din anul 2010. La acestea se adauga nivelul record atins de exporturile romanesti, de peste 37 mld. euro, in anul 2010. Tendinta continua in primele 5 luni ale anului curent, avansul exporturilor fiind de circa 34% comparativ cu perioada corespunzatoare a anului anterior.

Implicatii economice pentru Romania

Nivelul redus al CDS si ratingul bun al Romaniei au o dubla implicatie economica. In primul rand, ne asigura costuri reduse de creditare pe plan international.

In al doilea rand, intaresc pozitia Romaniei ca tara atractiva pentru investitii. Cateva exemple sunt graitoare pentru anul 2011: compania International Automotive Components (IAC) investeste 58 milioane euro si creeaza 400 locuri de munca in economia romaneasca.

Toro Company a luat decizia de a investi 20 milioane euro in Romania si de a oferi 100 locuri de munca romanilor. O investitie mai redusa, dar importanta in economia romaneasca a realizat-o compania Intel: 5 milioane de euro si 150 noi locuri de munca.

drd. Ileana Alexe, consilier al Andreei Paul Vass

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#economie Romania, #atractivitate economie Romania , #analiza economica