Peste 3,5 milioane de romani locuiesc peste hotare. Iar daca cineva indrazneste sa sustina ca au uitat de unde au plecat, pe langa depanarea povestilor acestora, le puteti arata si aceste date.
Asta pentru ca majoritatea celor plecati in afara sunt in continuare atasati de tara si vor sa contribuie, atat cat pot, la rezolvarea problemelor din patria-mama.
Iar acest "atat cat pot" este destul de mult, cel putin cand vine vorba de banii trimisi in tara.
Am consultat datele legate de remiterile lor, publicate de Banca Nationala a Romaniei, si le-am comparat cu investitiile straine directe (ISD).
Perioada pe care am luat-o in calcul este 2007-2017.
De mentionat este si faptul ca cifrele reprezinta remiterile oficiale ale romanilor din strainatate, realizate prin banci sau servicii de transfer de bani, astfel ca nu iau in calcul cash-ul adus sau trimis fizic in tara de catre acestia.
2007
Remiterile romanilor din strainatate: 6.173 milioane de euro
Investitiile straine directe (ISD): 7.111 milioane de euro
2008
Remiterile romanilor din strainatate: 6.316 milioane de euro
Investitiile straine directe (ISD): 9.210 milioane de euro
2009
Remiterile romanilor din strainatate: 3.514 milioane de euro
Investitiile straine directe (ISD): 3.357 milioane de euro
2010
Remiterile romanilor din strainatate: 2.931 milioane de euro
Investitiile straine directe (ISD): 2.263 milioane de euro
2011
Remiterile romanilor din strainatate: 2.794 milioane de euro
Investitiile straine directe (ISD): 1.700 milioane de euro
2012
Remiterile romanilor din strainatate: 2.856 milioane de euro
Investitiile straine directe (ISD): 2.138 milioane de euro
2013
Remiterile romanilor din strainatate: 2.856 milioane de euro
Investitiile straine directe (ISD): 2.712 milioane de euro
2014
Remiterile romanilor din strainatate: 2.547 milioane de euro
Investitiile straine directe (ISD): 2.421 milioane de euro
2015
Remiterile romanilor din strainatate: 2.782 milioane de euro
Investitiile straine directe (ISD): 3.461 milioane de euro
2016
Remiterile romanilor din strainatate: 3.153 milioane de euro
Investitiile straine directe (ISD): 4.517 milioane de euro
2017
Remiterile romanilor din strainatate: 3.792 milioane de euro
Investitiile straine directe (ISD): 4.586 milioane de euro
Datele BNR arata ca, acum 10 ani, explodasera atat ISD-urile, cat si remiterile romanilor in strainatate. Interesant este faptul ca, in anii de dupa izbucnirea crizei, diaspora a continuat sa trimita bani in tara, depasind chiar investitiile straine directe. Altfel spus, cei plecati din afara au infruntat dificultatile financiare din tarile-gazda, dar au continuat sa-i ajute pe cei ramasi in Romania.
Odata economia mondiala repusa pe picioare, ISD-urile si-au revenit si, in ultimii ani, au depasit remiterile romanilor din strainatate. Insa acum se observa o alta tendinta interesanta: cei din diaspora incep sa faca investitii in tara, fie ca e vorba de finantarea unor mici afaceri sau de proiecte in agricultura.
Daca la inceput, aproape toti banii mergeau pentru a ajuta familiile lasate in urma (acoperirea cheltuielilor zilnice, constructia unei case etc.), adica in consum, care aduce valoare adaugata economiei pe termen scurt, acum iata ca dinamica a inceput sa se schimbe si o parte din bani sa se orienteze catre investitii, care aduc beneficii pe termen lung, lucru reliefat de curand de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Initial, (banii - n.red.) erau pentru a ajuta familiile din Romania. Cu timpul s-a constatat ca sunt pentru ca oamenii au vrut sa faca mici investitii, au vrut sa faca casa, din patriotism, din aspiratie, ca vor reveni candva in tara. Uitandu-te si mai atent la aceste cifre, constati ca unii au remis bani pentru a incepe in Romania mici activitati de afaceri. Un lucru foarte bun, acelea chiar sunt investitii, investitii productive.
O buna parte din migranti au plecat din sate si probabil ca vor sa deschida la intoarcerea in tara afaceri in agricultura, ar avea un efect pozitiv extraordinar, potentialul agricol al Romaniei este clar subvalorificat si la fel de bune ar fi investitiile mici, pentru ca ele ar stabiliza forta de munca", a explicat Mugur Isarescu, in iunie, intr-o conferinta de presa.
In final, va lasam cu definitia reamintita de sociologul Dumitru Sandu: o diaspora este o comunitate transnationala formata din emigranti sau urmasi de emigranti care pastreaza puternice legaturi cu tara de origine.
sa plateasca ei pentru toti romanii, asa cunm au... Vezi tot