De la Eden fiscal la Hades economic. O poveste din Cipru

Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 18:49
4474 citiri
De la Eden fiscal la Hades economic. O poveste din Cipru

Imaginati-va o insula de marimea judetelor Galati si Ialomita, cu o populatie la jumatate fata de Bucuresti. Un loc in care PIB/cap de locuitor atinge 28.000 de dolari (cu 20.000 mai mult decat Romania). Altfel spus, un PIB de 18 miliarde de euro (2011) inseamna o economie in miniatura, relativ la media UE.

Si ca sa arate ca in Paradis, Ciprul are cateva aspecte fiscale interesante. De exemplu, TVA. Maxim poate fi 17%. Pentru taxi e 8%. Pentru saloanele de coafura, dulciuri si sicrie e 5%. Pentru serviciile financiare este zero. Inregistrarea unei companii costa 102 euro, iar impozitul este 10%. Paradisul in cifre.

Insa in sincron cu criza mondiala, diavolul economic a aparut pe insula in 2008, cand tara a intrat in zona euro, eliminandu-si sansa de a-si devaloriza moneda in caz de napasta economica, care se si intampla: sectorul financiar cipriot are active de circa 150 de miliarde de euro. Adica peste 800% din PIB, mare parte expuse pe bondurile grecesti, aspect ce a obligat bancile sa participe la anularea unor parti semnificative din aceste datorii. In plus, creditele neperformante se ridica la 23 de miliarde de euro, in esenta din cauza sectorului imobiliar.

Aflat la limita, Ciprul a cerut ajutor in 2012. Mai prompta decat UE a fost Rusia, care a imprumutat insula cu 2,5 miliarde de euro. Nu neaparat pentru bunastarea cipriotilor, cat pentru a mentine in viata paradisul in ale carui banci se afla depozitat capital rusesc semnificativ. Si pentru ca investitorii rusi sa poata primi in continuare pasaport cipriot si, implicit, acces pe pietele europene.

Dar diavolul sta in detalii mai complicate: situatia este mai rea decat s-a crezut intial si Ciprul a cerut ajutor si de la troika Europei (FMI, CE si BCE). Nu de 5 sau 7 miliarde, ci de 20 de miliarde, dupa cum reiese dintr-un raport emis de BND (echivalentul german al CIA). Adica mai mult decat PIB-ul tarii.

Spre deosebire de generozitatea ruseasca, troika a cerut sa vada sacrificii inainte de a acorda ajutor: de la eliminarea unor beneficii pentru angajati (al 13-lea salariu e obligatoriu prin lege) pana la marirea numarului de ore de munca in sectorul bugetar.

O evaluare de catre troika a situatiei din Cipru urmeaza sa fie finalizata in 18 ianuarie.

Personajul simpatic al acestei situatii ramane micul (ad literam) presedinte comunist al tarii. Cu un mandat care expira in februarie, acesta nu mai risca nimic si vocifereaza ca va iesi alaturi de popor in strada daca tara cedeaza presiunilor externe de a privatiza intreprinderile de stat.

In fapt, vocea lui nici nu mai conteaza. In timp ce ambasada Rusiei in insula se lauda ca Ciprul este cel mai mare investitor european in Rusia (Germania e abia pe locul 3), nu e greu sa iti dai seama ca acesta e doar jumatate din adevar. E vorba de capitalul rusesc plasat in bancile cipriote si reintors acasa, proaspat spalat.

Povestea din Cipru este fascinanta prin rapiditatea cu care s-au desfasurat lucrurile. Ea continua.

Dependenta de multe resurse (nu are nici macar resurse subterane de apa, depinzand de colectarea precipitatiilor), izolata ideologic, geografic si prinsa intr-un conflict istoric de teritorialitate cu Turcia, a mizat totul pe cartea paradisului fiscal. In 4 ani, a devenit dependenta inclusiv aici.

Daca va trece de la Eden la Hades, va hotari un Cerberus neamt. Bundestag-ul, parlamentul atotputernic prins intre dilema salvarii unui stat prietenos cu investitorii obscuri, cu bani de la contribuabilul neamt.

Se putea mai complicat de-atat? Da - e an electoral si in Germania si nicio coalitie nu are o majoritate clara in Bundestag. Ceea ce face din salvarea insulei din Mediterana o poveste cu final incert, cel putin pana pe 18 ianuarie.

Citeste si:
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Fostul lider al liberalilor, Ludovic Orban, e de părere că actualul șef al PNL, Florin Cîțu, își va pierde funcția „în curând”, însă următorul nume la președinția partidului este...
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Fostul lider PNL, Ludovic Orban, susţine că nu a fost implicat în achiziţiile făcute de compania UNIFARM sau de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) în perioada pandemiei....