De viitorul Ucrainei atarna viitorul Europei si al Rusiei

Joi, 23 Octombrie 2014, ora 07:19
5123 citiri
De viitorul Ucrainei atarna viitorul Europei si al Rusiei
Foto: enpi-info.eu

Alegerile parlamentare din Ucraina, care au loc duminica, vor determina viitorul tarii, dar si modul in care vor continua relatiile dintre Rusia si Uniunea Europeana, sustine un fost premier suedez.

Ministrul rus de Externe: Nu putem pierde Ucraina, nazistii marsaluiesc in Kiev. Ne vom ajuta fratii

"Viitorul Ucrainei va decide viitorul Rusiei, iar viitorul Rusiei va avea un impact semnificativ asupra viitorului Europei", sustine Carl Bildt, intr-un editorial publicat de Project-Syndicate. Acesta a condus guvernul suedez in perioada 1991-1994 si a fost ministru de Externe din 2006 pana in octombrie 2014.

El aminteste ca, in urma cu mai bine doua decenii, dupa ce Uniunea Sovietica s-a prabusit si Ucraina a optat pentru independenta, multi se asteptau ca aceasta tara sa se descurce mai bine ca Rusia.

Insa istoria i-a jucat feste statului cu care se invecineaza Romania.

Carl Bildt aminteste ca, in primii zece ani ai perioadei post-URSS, Rusia a beneficiat din plin de pe urma unei industrii energetice puternice si a obtinut venituri considerabile datorita pretului ridicat al petrolului.

Pe de alta parte, Ucraina a devenit cel mai prost condus stat din spatiul ex-sovietic, capacitatea sa de productie fiind redusa de coruptie, precum si de numirea unor oameni in functii inalte pe criterii indoielnice. In consecinta, a avut mult de suferit in timpul tranzitiei spre democratie.

2004 si 2012, ani de cumpana

Cand si-au declarat independenta fata de URSS, Polonia si Ucraina aveau acelasi PIB pe cap de locuitor. In prezent, indicele este de trei ori mai mare in Polonia comparativ cu Ucraina.

Mai mult, Carl Bildt considera ca Revolutia Portocalie din 2004 a reprezentat un esec pentru multi ucraineni, in conditiile in care tara nu a reusit sa se rupa de trecut, din cauza luptelor din interiorul noii clase politice, care au cauzat intarzierea implementarii unor reforme necesare.

Anul 2004 a marcat si o infrangere pentru Vladimir Putin, presedintele Rusiei, care a incercat fara succes sa il aduca la conducerea tarii vecine pe apropiatul sau, Viktor Ianukovici.

Totusi, el a reusit acest lucru sase ani mai tarziu. Revenit in 2012 pe scaunul de la Kremlin, Putin a avut ca prioritate pentru cel de-al treilea mandat al sau infiintarea Uniunii Eurasiatice.

Intre timp, Ucraina a purtat negocieri cu Uniunea Europeana pentru un tratat de asociere si de liber-schimb, discutiile finalizandu-se tot in 2012. Totusi, acest lucru l-a deranjat pe Putin, care considera ca miscarea facuta de tara vecina nu face parte din planul sau, arata fostul premier suedez.

In urma cu un an, Kremlinul a demarat o ofensiva pentru a impiedica Ucraina sa incheie un acord cu UE, care a fost sprijinit initial si de Ianukovici.

"Restul e deja istorie: renuntarea lui Ianukovici la acordul cu UE, protestele care au dus la inlaturarea lui de la putere, doua invazii ale Rusiei si sute de persoane omorate in conflictele din estul tarii", mai scrie Carl Bildt.

Planul Rusiei

Fostul premier suedez considera ca Rusia vrea mai mult decat anexarea Crimeii si controlul asupra zonei Donbas, scopul sau principal fiind indepartarea Ucrainei de Occident si apropierea de Kremlin.

Carl Bildt mentioneaza ca sanctiunile impuse de SUA si UE arata ca cele doua super-puteri iau in serios planul Rusiei, insa chiar daca tara condusa de Vladimir Putin e mai slabita, ea tot reprezinta o forta in regiune.

"Pana la urma, doar puterea si determinarea Ucrainei pot bloca ambitiile Rusiei", considera fostul premier suedez.

Drum lung pentru Ucraina

Insa consolidarea Ucrainei nu este un lucru usor de facut.

Alegerile de duminica trebuie sa conduca la formarea unui guvern care sa vrea cu adevarat sa implementeze reforme radicale si care sa poata conta pe sprijinul comunitatii internationale, tocmai de aceea un acord cu Fondul Monetar International este imperios necesar pentru Ucraina, in viziunea lui Carl Bildt.

Mai mult, politica irationala in domeniul energiei, care ofera subventii uriase consumatorilor, trebuie sa fie regandita, iar acordul cu UE (incheiat in acest an) trebuie sa fie folosit pentru a aplica reformele.

Doua scenarii posibile

Daca aceste lucruri vor fi realizate cu succes, Kremlinul nu va mai putea merge inainte cu planul sau. In caz contrar, va insista pana cand va ajunge sa impuna legea la Kiev. "Putin nu se grabeste, dar stie cu siguranta ce vrea", puncteaza fostul premier suedez.

"Adevaratul pericol pentru Europa poate aparea din dorinta de expansiune a Rusiei, (...) care vrea sa compenseze slabiciunea din interior cu o dovada ca este influenta la nivel international. Daca se va ajunge la acest scenariu, atunci va fi prea tarziu pentru a confruntare la nivel extins.

Tocmai de aceea e nevoie acum ca Ucraina sa devina un stat democratic puternic, iar alegerile de duminica sunt cruciale pentru tara si detin cheia pentru incurajarea transformarii Rusiei intr-un adevarat membru al familiei democrate europene", se arata in incheierea editorialului citat.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#alegeri parlamentare ucraina, #viitor ucraina Rusia, #economie ucraina , #analiza economica