Economia in 2013 - care sunt prioritatile? Vezi opiniile analistilor

Luni, 31 Decembrie 2012, ora 10:06
3093 citiri
Economia in 2013 - care sunt prioritatile? Vezi opiniile analistilor

Amanarea realizarii unor reforme importante, precum si consecintele lipsei generalizate de prevedere in 2012 vor marca puternic evolutia economica a noului an.

Cu o crestere economica sinonima cu stagnarea, ocupand pozitii fruntase in topurile internationale privind cel mai scazut nivel de trai, etichetata drept "cea mai saraca si mai corupta tara" din Uniunea Europeana in presa straina (Associated Press), dar si strans legata de zona euro aflata in recesiune, perspectivele economiei romanesti in noul an nu sunt incurajatoare, considera analistii, care vin cu o serie de solutii pentru redresare.

"Vad anul 2013 destul de pesimist, nu cred ca va fi o crestere economica, cred ca va fi tot un an al stagnarii, cu o crestere de 0,5%, 0,6%.

Suntem in situatia in care noul guvern de abia intra in actiune, nu are inca un buget, nu a procedat in perioada ultimelor sapte sau opt luni la inceperea unor reforme structurale puternice. De abia acum se incearca reorientarea exporturilor catre tarile extra-comunitare, lucru extrem de greu de facut", a spus analistul Mircea Cosea pentru Ziare.com.

De asemenea, lipsa pregatirilor necesare in agricultura, fluxul de romani care se vor intoarce din tarile afectate de criza, estimat de analisti la 500.000 de persoane, numarul mare de falimente ale intreprinderilor mici si mijlocii sunt alte motive care anuleaza in mare masura optimismul cu privire la anul ce bate la usa.

Pe de alta parte, analistul Aurelian Dochia observa ca 2012 se incheie mai bine decat s-a prezentat pe parcursul anului, atat pe plan intern, cat si extern.

"In Europa s-a vorbit foarte mult de posibilitatea ca o tara precum Grecia sa paraseasca zona euro, ceea ce ar fi atras o criza de dimensiuni incalculabile in regiune. Acest lucru nu s-a intamplat, iar spre sfarsitul anului pare chiar ca situatia s-a stabilizat si a reaparut un oarecare optimism in legatura cu zona euro.

Chiar daca nu ne asteptam la o crestere riguroasa pentru 2013, cel putin nu se mai vorbeste de o implozie a zonei euro. In Romania, in ciuda suisurilor si coborasurilor de pe parcursul anului, se pare ca 2012 se incheie cu o nota optimista daca ne uitam la ce se intampla pe piete si la depasirea hopurile politice", a spus analistul pentru Ziare.com.

Desi considera mai probabile prognoze de crestere de 1,5% sau 2%, Aurelian Dochia atrage atentia ca nici aceste valori nu garanteaza o baza solida de dezvoltare.

"Cu o crestere de 1,5%-2%, Romania nu poate sa spuna ca a depasit toate problemele. Asemenea procente nu ofera o crestere suficienta a veniturilor bugetare si din aceasta cauza, finatarea pentru 2013 va fi dificila.

Avem de rambursat un servicu al datoriei care in 2013 incepe sa devina semnificativ. Sunt cateva miliarde de euro pe care trebuie sa le imprumutam de pe pietele internationale si de pe piata interna", a precizat analistul.

Acesta considera ca este foarte putin probabil sa reluam fluxurile de investitii straine in 2013, iar fondurile europene, chiar si in cel mai favorabil scenariu nu vor reusi sa acopere decat in mica masura totalul de finantare.

Ministerul Finantelor si Banca Nationala a Romaniei trebuie sa plateasca in urmatorii doi ani circa 13 miliarde de euro datorie externa si alte datorii in valuta, suma care include si dobanzile aferente, potrivit unor calcule ale Consiliului Fiscal.

In programul de guvernare al Cabinetului Ponta este prevazut un ritm mediu anual de crestere economica de 3% in perioada 2013 - 2016.

Care trebuie sa fie prioritatile noului an

Este nevoie in primul rand de o reintoarcere spre resursele interne ale tarii, sustine Mircea Cosea.

"Trebuie sa punem in valoare resurselor interne ale tarii print-un accent mult mai mare pe agricultura, prin inceperea exploatarii resurselor minerale ale Romaniei intr-o maniera convenabila si prin anumite reforme fiscale pentru incurajarea mediului de afaceri in scopul crearii de locuri de munca", a spus acesta.

In acelasi timp, Aurelian Dochia considera ca una dintre prioritati vizeaza rezolvarea problemelor companiilor de stat.

"Multe companii de stat cu pierderi atarna greu asupra economiei, au un impact negativ nu numai asupra bugetului, la care au datorii foarte mari, ci asupra tuturor companiilor cu care sunt in relatii, pentru ca au arierate mari fata de acestea", a explicat analistul.

Multe dintre companiile-problema trebuie privatizate, in timp ce restructurarile trebuie facute selectiv, in contextul in care presiunile politice ar putea afecta succesul unor astfel de procese, a aratat Aurelian Dochia.

Este indicata si listarea unor companii profitabile, atat din perspectiva pietei de capital din Romania, cat si a companiilor in cauza, care ar deveni astfel mai vizibile, precum si realizarea de investitii publice, sacrificate in general atunci cand au fost constrangeri bugetare, cu efect de antrenare in economie, printr-o prioritizare foarte buna.

Pentru imbunatatirea mediului de afaceri, analistul propune simplificarea procedurilor, reducerea birocratiei, dar si o analiza a masurilor aplicate in tarile bine plasate in clasamentele internationale privind performanta mediului de afaceri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#economie 2013, #masuri economice 2013, #privatizari 2013, #previziuni economice 2013 , #analiza economica
Comentarii
Poza DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
rank 5
Sunt 3 priorități de importanță capitală :
Poza ORD
ORD
rank 5