Economia, savantii si magarii

Joi, 22 Noiembrie 2018, ora 17:19
3225 citiri
Economia, savantii si magarii
Foto: Arhiva Ziare.com

Sa intram in chestiunea pur economica prin niste "radicale" lirice: nu fara rost.

"Bless the beasts and the children" - se numea - la inceputul anilor '70, filmul lui Stanley Kramer. Iar cantecul continua cu versurile: "for in this world they have no voice no choice".

Facem un pas mai departe spre lumea arida a cifrelor care configureaza dezvoltarea - adica viata oamenilor si a companiilor - si articulam urmatoarele puncte cheie:

1. Iar s-au inselat Comisia Europeana, FMI, Banca Mondiala: Romania se va inscrie in deficitul bugetar maxim acceptat si in 2018:

S-a taiat de la Educatie, Cercetare, Fonduri europene, Infrastructura. Si s-a rezolvat si cu deficitul.

2. Banii s-au taiat pentru ca sa poata fi pus in practica "programul de guvernare": maririle angajate in bugetele sociale.

3. Dar banii sociali NU ajung la cine are mai mare nevoie de ei: datele arata ca saracia s-a mutat, in Romania, de pe pensionari si someri pe copii - si suntem singura tara europeana in care se petrece grozavia asta.

Caracterul cu totul special al avutiei la romani: Suntem primii la saracia copiilor, dar pensionarii o duc mai bine ca in alte parti

4. Absolut tot ce tine de viitor - educatia, piata muncii, paradigma economica a Romaniei in viitoarea Europa si adecvarea modelului economic la trendul mondial si, mai ales! Pastrarea Romaniei pe harta economica europeana - sunt nu doar ignorate: sunt subminate cu metoda si cu o lista foarte precisa de interese. Se-ntelege, Nu interesele Romaniei.

Si acum cateva explicatii - evidente numai daca punem lucrurile cap la cap:

A) Pana si animalele au grija de puii clanului mai mult decat administratia poporului roman

Copiii au ajuns, in Romania, cea mai defavorizata si mai expusa saraciei si segregarii sociale categorie de cetateni.

Da, ei nu voteaza. Toate politicile publice din ultimii ani s-au indreptat spre societate doar in cheie electorala, iar acest lucru e vizibil printr-un simplu excurs chiar in comunicarea politicilor populiste:

De la televiziunile junk la cele rezonabile - a auzit in ultimii ani cineva dezbatere, scandal, opinii divergente, argumente si inclestari pe politicile privind saracia, educatia si sansa in aceasta tara a copiilor?

Atentie! Nu vorbim de performante exceptionale ale sistemului de educatie, nu vorbim de deschidere spre lume si viitor, nu vorbim despre un model de formare a viitorilor cetateni: in cele mai multe cazuri, vorbim de supravietuirea decenta.

Are cineva idee ca aproape jumatate din copiii Romaniei traiesc la tara - acolo unde nu exista nicio sansa sa fie intretinuti macar la o scoala profesionala de la oras?

Are cineva idee cat din banii pentru functionarea scolilor de la oras sunt, de fapt, pusi "la negru" de parinti?

Lumea ignora un detaliu foarte omenesc din scandalul juridic al momentului: cele doua femei care lucrau pentru PSD Teleorman (dosarul lui Liviu Dragnea) nu au fost puse pe statul de plata de la Regia de Apa, de la Regia de Termoficare, de la compania de salubrizare. Din companiile astea, fiecare banut are o destinatie foarte precisa catre "business-ul" privat clientelar.

Au fost platite din banii de la Protectia Copilului: copiii nu stiu sa se planga, sa ceara banii sau comisioanele, sa faca scandal...

Realitatile dureroase ale Romaniei centenare: Ce se poate face pentru zeci de mii de copii carora acum nu li se da nicio sansa

B) Tanarul fara viitor care-si ia lumea in cap

Stirea lunii noiembrie nu e remanierea (hai sa fim seriosi - e o chestie de sinecuri politice pentru taberele din PSD - pentru Romania nu se schimba nimic, dar absolut nimic), nu sunt spagatele presedintelui Iohannis, nu e ce vraji mai face prin Justitie cuplul de sinistra prestatie Iordache-Nicolicea.

Stirea lunii noiembrie e faptul ca din cei 22 de absolventi de liceu care au luat 10 la BAC si au avut performante la olimpiadele internationale, chemati la premiere de catre Primaria Sectorului 1, nu a venit niciunul. Toti cei 22 sunt deja plecati din tara!

OK, putem spune - orice om normal, si cu atat mai mult un tanar care face performanta, "se caca" pe festivismele partidului.

Insa lucrurile nu stau mai bine nici pentru cei care nu au alta sansa decat sa mai ramana o vreme:

Nu poti sa treci cu vederea nici ca nu exista un plan oficial de orientare a economiei catre o valoare adaugata mare si nici ca la Ministerul Educatiei s-a intors Ecaterina Andronescu - cea care a suspendat scolile profesionale si a creat personal, prin actiune premeditata, actuala criza a fortei de munca din piata. (A livrat, in schimb, marfa la liceele care nu te invata nimic si la fabricile de diplome care cotizeaza la partid).

Citeste continuarea editorialului Economia, savantii si magarii pe Curs de Guvernare.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#probleme educatie Romania, #educatie economie Romania , #analiza economica