Economia SUA si problemele din 2013 - Ce vand si ce cumpara romanii de la americani

Joi, 04 Iulie 2013, ora 19:35
3968 citiri
Economia SUA si problemele din 2013 - Ce vand si ce cumpara romanii de la americani

Ziua nationala a Statelor Unite ale Americii (SUA), sarbatorita pe 4 iulie, este un bun prilej pentru a evalua starea economica a acestei tari.

Publicatia Washington Post a realizat o analiza a principalilor indicatori ai economiei SUA, pentru primul semestru din 2013.

O problema care afecteaza statul american este cresterea relativ mica a produsului intern brut, de doar 1,8%, in primele sase luni ale acestui an, adica mult sub potentialul sau.

Diferenta dintre PIB-ul real si cel ideal (adica in cazul in care toata populatia activa ar avea de munca, iar activitatea tuturor companiilor ar fi maxima) este de 843 miliarde de dolari, in crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut (811 miliarde de dolari).

O alta problema spinoasa pentru SUA o reprezinta locurile de munca. Somajul nu a inregistrat scaderi masive, astfel ca de la maximul de 10% din octombrie 2009, indicele a ajuns la 7,8% la finalul lui 2012 si la 7,6% in mai.

In plus, nici numarul celor care si-au gasit loc de munca nu a avut un avans important, de la 58,2% in noiembrie 2010 la 58,6% in mai 2013.

Cu toate acestea, bursa si preturile locuintelor au urcat, in primele luni din 2013, astfel ca americanii o duc mai bine in prezent decat in 2008, desi au trecut printr-o perioada de recesiune crunta, in 2009 si 2010.

De asemenea, ei sunt si mai putin indatorati, nivelul datoriilor gospodariilor scazand sub 14 trilioane de dolari, in primul semestru din acest an.

10 motive pentru care dominatia Americii nu va lua sfarsit curand

Relatiile comerciale cu Romania

Romania si SUA au o puternica legatura in ceea ce priveste comertul, astfel ca la finalul anului 2012, volumul total al schimburilor comerciale intre cele doua tari s-a cifrat la 2,147 trilioane de dolari, din care 1,101 trilioane de dolari au reprezentat exporturile, iar importurile au fost de 1,046 milioane de dolari.

In 2012, exporturile romanesti pe piata americana au scazut, fata de anul 2011, cu cca 0,8%, iar importurile au crescut cu circa 21,7%, potrivit datelor INS.

Romanii vand in SUA cu precadere masini si aparate electrice, metale comune, materiale plastice, cauciuc, materialele textile, dar si produsele industriei chimice.

In schimb, cumparam de la americani masini, aparate si echipamente electrice, produsele regnului vegetal, produsele industriei chimice, instrumente si aparate optice si foto, precum si metalele comune.

Potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului 2012, SUA ocupau pozitia a 12-a in topul investitiilor straine in tara noastra, cu 2,35% din total.

Sectoarele in care investitiile americane au cea mai mare pondere sunt: industria auto, a constructiilor de masini, utilaje si echipamentele, agricultura si industria alimentara, tehnologia informatiei, energie, servicii financiare, industria electronica, industria chimica si farmaceutica, comunicatii si turism.

Citeste si:
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....
Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
Germina Nagâţ, membru în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), a afirmat că Traian Băsescu nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii,...