Era Putin ar putea sa apuna mai repede decat am fi crezut

Joi, 28 August 2014, ora 08:18
13469 citiri
Era Putin ar putea sa apuna mai repede decat am fi crezut

Presedintele Vladimir Putin este foarte popular in Rusia, insa care va fi momentul in care pozitia sa de lider va fi zdruncinata?

Robert Skidelsk, profesor emerit la Universitatea Warwick si membru al Camerei Lorzilor, a scris un editorial pe platforma Project Syndicate pornind de la aceasta intrebare.

Occidentul a impus sanctiuni Rusiei dupa anexarea Crimeii si le-a inasprit dupa ce Moscova a oferit sprijin rebelilor din estul Ucrainei.

In replica, tara condusa de Putin a interzis importul de alimente din SUA, UE, Norvegia si Australia.

Ucraina si Rusia, noi discutii pe tema gazelor

"Realitatea este, insa, ca Rusia este prea slabita pentru a lansa provocari si mai mari catre Occident. Produsul intern brut este de 2 trilioane de dolari, iar populatia este de 143 de milioane de locuitori. Impreuna, SUA si UE au un PIB de 34 de trilioane de dolari si numara 822 de milioane de oameni. Doar privind aceste date ne dam seama ca cele doua puteri pot cauza mai mult rau Rusiei decat viceversa.

Chiar si in zilele sale de glorie, Uniunea Sovietica nu era chiar o superputere. Cu o economie care reprezenta doar o patrime din cea a Statelor Unite, URSS a reusit sa adune o armata mare doar facand niste cheltuieli uriase, in detrimentul imbunatatirii conditiilor de viata ale cetatenilor. Astazi, balanta puterii este si mai nefavorabila Rusiei. Economia sa este mai slaba, iar armamentul este ruginit. Are, intr-adevar, o formidabila capacitate nucleara, insa nu cred ca se va folosi de ea in conflictul cu Ucraina", se arata in editorialul citat.

In consecinta, Putin se afla intre ciocan si nicovala, avand in vedere ca nu poate renunta la visul sau - Crimeea si dobandirea controlului in partea de Rasarit a Ucrainei - insa nici nu poate da inapoi.

Totusi, acestea vor fi cerintele Occidentului pentru a restabili niste relatii normale.

Daca nu vor fi indeplinite, este posibil ca SUA si UE sa mearga mai departe cu sanctiunile si sa "atace" exporturile de gaze, sa suspende organizarea Cupei Mondiale 2018 si asa mai departe.

Scenariul va produce efecte dezastruoase in Rusia, sustine Robert Skidelsk, iar acestea se vor traduce in conditii de viata mai proaste pentru cetatenii tari.

Astfel, reactia naturala a populatiei va fi sa se rascoale impotriva liderului, adica a celui care este responsabil de declin.

Va avea Putin sansa sa negocieze?

Exista, totusi, si posibilitatea ca Putin sa accepte unele compromisuri, precum neutralitatea garantata a Ucrainei, cresterea autonomiei regiunilor in interiorul unui stat federal, o administratie internationala in Crimeea care sa supravegheze un nou referendum etc.

Sursa citata mentioneaza ca adevarata intrebare nu este "cu ce anume va fi de acord liderul rus?", ci "daca Occidentul ii va face una dintre aceste oferte?", in conditiile in care europenii si americanii nu mai au incredere in vorbele sale.

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, l-a acuzat ca minte in timpul unui discurs. Angela Merkel, cancelarul german care in trecut l-a sustinut pe Putin, acum se pare ca nu mai are de gand sa mearga pe mana lui.

"Toti politicienii mint si disimuleaza pana la un anume punct, insa dimensiunea dezinformarii care vine de la Kremlin a capatat proportii epice. Asa ca intrebarea pe care trebuie sa ne-o punem este: oare Occidentul vrea sa faca pace cu Putin?", se mai arata in editorialul citat.

Putin ar trebui sa isi faca bagajele

Robert Skidelsk sustine ca liderii care dau chix in politica externa nu au o "domnie" prea lunga.

"Fie sunt detronati de mecanismele informale, fie de cele formale. Se va crea atata presiune incat va fi fortat sa se retraga. Nu e nevoie ca tara sa se duca de rapa impreuna cu el", a spus acesta.

"Scenariul, care era de neimaginat in urma cu cateva luni, s-ar putea contura in conditiile in care drama din Ucraina escaladeaza si mai mult. Era Putin ar putea sa apuna mai repede decat ne-am fi gandit", conchide autorul articolului.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...