Este China o mare amenintare pentru SUA, ca putere globala?

Luni, 09 Iunie 2014, ora 08:49
7625 citiri
Este China o mare amenintare pentru SUA, ca putere globala?
Foto: Forbes

Cresterea economica rapida a Chinei si marirea influentei in relatiile cu alte tari a provocat ingrijorare la Washington, deoarece America se confrunta cu un nou rival pentru dominatia globala.

China ar putea depasi puterea de cumparare a economiei Statelor Unite inca din acest an, potrivit estimarilor Bancii Mondiale, scrie Forbes.

Aceasta inseamna ca America va inceta sa mai fie cel mai mare producator din lume, pentru prima data de cand a depasit Marea Britanie, in anul 1876.

Cu toate astea, analistii considera ca exista cinci factori importanti care ii limiteaza potentialul Chinei de a deveni o putere mondiala.

1. Constrangeri geografice

Spre deosebire de America, care a fost in expansiune o mare parte din istoria sa, potentialul Chinei de crestere teritoriala este sever limitata geografic. La vest este platoul tibetan sterp si desertul Gobi.

La sud muntii Himalaya, iar la nord stepele care sunt un tampon fata de Rusia. La est se intinde cel mai mare ocean din lume.

2. Tendinte demografice

La 1,3 miliarde de locuitori, China are cea mai mare populatie din lume. Cu toate acestea, populatia imbatraneste rapid, datorita politicii impuse de nastere a cel mult un copil.

Rata fertilitatii este in prezent de 1,6 copii/femeie, cu mult sub nivelul de 2,1 necesar pentru a avea o populatie stabila pe termen lung si cu mult sub natalitatea din tarile emergente din Asia.

"In cativa ani, populatia care lucreaza va ajunge la un varf istoric si apoi incepe un declin puternic", se arata intr-un document al Fondului Monetar International.

3. Dependenta economica

China a urmat aceeasi strategie ca si vecinii sai din Asia in folosirea comertului ca o rampa de lansare pentru dezvoltarea economica. Exporturile de bunuri si servicii cuprind mai mult de un sfert din PIB-ul Chinei.

Dependenta unei economii bazate pe export pe pietele externe determina ca prosperitatea Chinei sa fie mai vulnerabila decat a Americii. China este dependenta de resursele offshore, de piete si de investitori pentru a mentine economia in crestere.

4. Cultura politica

Deoarece Partidul Comunist monopolizeaza puterea in China, exista putine sanse de reforma fundamentala a sistemului politic. Mita, delapidarea si furtul de proprietate sunt endemice.

5. Slabiciunea militara

Se observa a crestere a puterii militare, de la avioane invizibile pana la rachetele anti-navale si armele anti-satelit, potrivit rapoartelor Pentagonului.

Aceste programe exista in realitate, dar amenintarea pentru SUA, in prezent, nu este atat de clara.

China este o putere regionala emergenta, dar este putin probabil sa se impotriveasca vreodata Americii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate, Google Vids, concepută pentru a optimiza crearea prezentărilor animate în mediul corporate. Aceasta a fost prezentată în...
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
#China amenintare putere SUA, #China putere economica mondiala, #China dominatie globala, #economia Statelor Unite, #China putere economica emergenta , #analiza economica