Euroscepticii si extremistii au ajuns la Bruxelles. Ce se va intampla acum

Marti, 27 Mai 2014, ora 07:41
4099 citiri
Euroscepticii si extremistii au ajuns la Bruxelles. Ce se va intampla acum

Sentimentele de revolta, de nemultumire fata de saracie, de somaj, de politici de austeritate au fost manifestate din plin cu ocazia scrutinului pentru Parlamentul European. Europenii au votat duminica, propulsandu-i pe anti-europeni si pe extremisti direct la Bruxelles.

Rezultatele, in cuvintele premierului francez Manuel Valls: "un soc, un cutremur".

Potrivit specialistilor, mesajul trimis de electorat a fost clar: se doreste ca Uniunea Europeana sa inceapa sa devina eficienta, sa rezolve problemele economice si pe cea a locurilor de munca.

Alegerile pentru Parlamentul European, amenintate de valul eurosceptic

Conform unei analize AFP, cea mai probabila urmare a rezultatelor din urma votului de duminica va fi aceea ca, in privinta anumitor aspecte, printre care se numara liberalizarea pietei interne a serviciilor, o intelegere comerciala cu SUA sau atingerea unui echilibru intre diferite surse de energie, va fi mai dificil sa se ajunga la un acord.

Partidele moderate, proeuropene, vor continua sa dicteze politicile in cadrul Uniunii Europene, cu 70% din cele 751 de locuri din legislativ, atunci cand va exista colaborare intre pricipalele forte. In absenta acestei colaborari, inamicii UE vor avea acces in mai mare masura la masinaria interna a constructiei europene pentru a cere ca opiniile lor sa fie luate in considerare.

"Politicile europene vor fi diferite de acum inainte. Semnalul transmis de electorat este ca vrea, cu certitudine, ca Uniunea Europeana sa fie mai eficienta, vrea sa rezolve problemele economice si somajul. Aceste sunt motivele pentru care oamenii s-au orientat care extrema stanga, catre extrema dreapta, catre eurosceptici in general", a spus Doru Frantescu, cofondator al organizatiei VoteWatch Europe.

BBC atrage atentia ca este, oricum, putin probabil, ca partidele eurosceptice si extremiste sa coopereze. Europa este nelinistita, nerabdatoare sa vada crestere economica si locuri de munca, atmosfera nefiind neaparat una anti-europeana.

Cum au votat europenii

Cel mai puternic soc a venit din Franta, care, alaturi de Germania, a fost unul dintre arhitectii proiectului european. Aici, alegerile au fost castigate de Frontul National, de extrema dreapta, formatiune al carei lider, Marine Le Pen, a numit victoria un "prim pas in lungul mars spre libertate", departe de Uniunea Europeana.

Premierul Frantei, dupa victoria extremei drepte: Sa scadem impozitele, e insuportabil!

In Franta, guvernul socialist este invinovatit pentru rata ridicata a somajului si pentru stagnarea economiei. Totusi, dimensiunea victoriei Frontului National a fost data in mare parte si de absenteism.

In schimb, criza economica din Europa a fost dominanta in alegerile din Grecia, castigate de stanga radicala Syriza. Partidul si-a construit campania in jurul opozitiei fata de austeritate si programe de asistenta financiara, sustinand ca acestea au cauzat o catastrofa sociala.

Totusi, avand in vedere faptul ca economia Greciei a scazut cu 26% in cinci ani, Syriza ar fi putut sa aiba rezultate mai bune decat a obtinut, iar victoria nu pare a fi o amenintare la adresa coalitiei de guvernare.

Chiar si in Germania, care ramane in proportie covarsitoare in favoarea constructiei europene, un partid eurosceptic relativ nou, AfD, a obtinut 6% din voturi, cu diferenta ca acesta nu este impotriva Uniunii Europene, ci impotriva euro.

In Marea Britanie, conservatorii si laburistii au fost invinsi de UKIP, condus de Nigel Farage, cunoscut pentru retorica sa anti-imigratie si pentru intentia declarata de a-i scoate pe britanici din Uniunea Europeana.

Euroscepticii finlandezi castiga teren la alegerile pentru PE

Tendinte similare s-au manifestat si in Danemarca, unde alegerile au fost castigate de Partidul Popular Danez, de extrema dreapta. Valul de euroscepticism s-a propagat si in tari ca Austria, Ungaria sau Suedia.

Italienii au sprijinit reformele

In Italia, premierul de centru-dreapta Matteo Renzi, care a promis o reforma radicala, a primit 40% din voturile participantilor la scrutin. Miscarea Cinci Stele a comediantului Beppe Grillo, anti-UE, a ocupat un indepartat loc doi, dovada a faptului ca electoratul italian isi doreste reforme.

Pietele au raspuns pozitiv la rezultatele din Italia.

Schimbarea la față a economiei europene, după europarlamentare. Măsuri tranșante discutate recent la Bruxelles
Schimbarea la față a economiei europene, după europarlamentare. Măsuri tranșante discutate recent la Bruxelles
În cadrul unei ședințe din Consiliul European de la Bruxelles, s-au discutat recent o serie de schimbări majore în administrarea economiilor din blocul comunitar. Printre acestea se numără...
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
#alegeri Parlament European consecinte, #economie Europa, #reforme UE , #analiza economica