Franta, noul bolnav al Europei?

Sambata, 18 Octombrie 2014, ora 12:06
6013 citiri
Franta, noul bolnav al Europei?

Franta se lupta cu probleme dintre cele mai grele: o datorie publica uriasa, crestere economica zero si un vant politic destul de perturbator. De ce, mai exact, sufera a doua economie ca marime din eurozona?

"Despre Franta se vorbeste ca despre omul bolnav al Europei, dar tara dispune de o infrastructura excelenta si un standard inalt de viata, iar, in criza, economia franceza s-a descurcat mult mai bine decat cea britanica, de pilda", spune Diego Iscaro, economist principal la IHS Global Insight.

In afara de asta, productia tarii este peste media europeana, datoria privata - scazuta, iar deficitul bugetar este mai mic decat in tari ca Marea Britanie sau SUA, si mult mai mic decat in Japonia.

Cand economia stagneaza, indatorarea unei tari nu este nimic iesit din comun si nu exista nicio granita magica in afara careia datoriile sa fie considerate imposibil de gestionat. Pe scurt: in acest moment, foarte putine tari indeplinesc cerintele UE, ca datoria publica sa nu depaseasca 60 la suta din PIB. Vestile bune se cam opresc insa aici pentru francezi.

Cresterea economica s-a dublat in Germania. Franta nu are vesti bune

Mult mai ingrijoratoare sunt prognozele de crestere referitoare la economia franceza. Atat FMI, cat si Guvernul asteapta o crestere de doar 0,4% pe tot anul 2014, de doua ori mai mica decat media eurozonei. In ultimele doua trimestre, Franta a avut crestere economica zero, iar somajul se mentine la 10%.

In cel mai recent proiect de buget, ministrul Finantelor, Michel Sapin, a propus ca Franta sa demareze actiunea de reducere a deficitului sau bugetar de-abia din 2016, o propunere pe care Comisia Europeana nu o va accepta. "Franta se poarta de parca, in UE, nu ar fi de respectat nicio regula", comenteaza in aceasta directie Aengus Collins, un economist de la Economist Intelligence Unit (EIU), pentru Deutsche Welle.

El a reamintit faptul ca oficialii din Comisia Europeana au dreptul sa retrimita spre revizuire bugetul unei tari, daca aceasta incalca normele europene.

Saptamana trecuta, premierul Frantei, Manuel Valls, declara la Londra ca guvernul sau ar fi pro-economic. Aceste cuvinte contrazic insa pozitia presedintelui Francois Hollande care, in urma cu doi ani, vorbea despre lumea financiara ca despre "dusmanul" sau.

Tara care pune frana economiei europene - problemele se tin lant

Franta a anuntat ca, in urmatorii ani, va economisi 50 de miliarde de euro, care inseamna mai nimic pentru o economie atat de mare. "Chiar si Grecia, Spania si Portugalia au facut mai multe eforturi", spune economistul Diego Iscaro.

Reforme, dar de ce fel?

Dupa 2012, Franta a micsorat taxele de asigurari sociale platite de angajati, sustine un alt economist francez. El este convins ca aceasta este calea dreapta a reformelor. Problema tarii este concurenta puternica a Germaniei in ceea ce priveste salariile si costurile fortei de munca.

"De la aparitia euro, costurile cu forta de munca au crescut mult mai lent decat productivitatea. In Franta aceste costuri au crescut in paralel cu productivitatea, ceea ce a scazut puterea concurentiala a tarii", spune economistul.

Ministru francez: Euro e prea puternic, prea german. Cu cat s-ar imbogati Franta daca ar scadea

Potrivit acestuia, salariile ar trebui sa fie marite in Germania, pentru a se egaliza cu cele din tarile vecine si, astfel, sa fie mult mai tentanta piata interna a muncii.

"Pentru mine este mult sa spun ca problemele Frantei pot fi rezolvate, daca devine mai atractiva piata interna a muncii din Germania. Franta are nevoie de reforme importante, mai ales a impozitelor si pietei muncii", spune si Collins.

Economistii citati sunt categorici cand afirma ca firmele franceze trebuie sa fie mai responsabile. Saptamana de lucru de 35 de ore, de pilda, face imposibila lupta cu birocratia si cu excesul de personal. Expertii sunt convinsi ca tactica trebuie sa fie cea a pasilor marunti, ca Franta sa poata privi inainte fara ingrijorari majore.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
#Franta economie zona euro, #crestere economica Franta, #criza Franta reforme , #analiza economica
Comentarii
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5
"Franta, noul bolnav al Europei?"
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Franta, noul bolnav al Europei? Franta socialista tuseste,