Ziare.com

Gestiunea dezastruoasa a unei cresteri economice spectaculoase: in loc de consolidare, indatorare

Miercuri, 16 August 2017, ora 21:45

   

Gestiunea dezastruoasa a unei cresteri economice spectaculoase: in loc de consolidare, indatorare
Contul curent al balantei de plati a inregistrat pe primul semestru al acestui an un deficit de 2.745 milioane euro, cu 40% mai mare decat in aceeasi perioada din 2016. Aceasta contraperformanta a fost consemnata pe fondul unui avans economic de 5,9% brut (+5,7% ajustat sezonier).

Ceea ce ridica intrebarea cui ii foloseste, de fapt, stimularea consumului prin cresterea exagerata a veniturilor unei parti a populatiei.

Pe fondul majorarii cu aproape 15% a salariilor si inca inainte de atingerea aceleiasi cote de majorare a pensiilor (survenita de la 1 iulie 2017, prin adaugarea unei majorari de 9% la cea de 5% deja aplicata la inceputul anului in curs), productia interna nu a putut tine pasul cu cererea sporita iar o buna parte din beneficiile potentiale ale banilor acordati in plus s-au indreptat catre tarile din care facem importuri.

Astfel, deficitul pe segmentul de bunuri a urcat in prima jumatate a anului cu 25% dupa ce incasarile semnificativ mai bune la export (+2,6 miliarde euro) nu au putut tine pasul cu avansul importurilor (+3,6 miliarde euro). Acest milliard in plus a dus rezultatul net de la -4,2 miliarde euro la -5,2 miliarde euro.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Capacitatea de a compensa acest deficit cronic pe partea de servicii s-a plafonat undeva sub 3,8 miliarde euro si din acest mix a rezultat, in principal, cresterea deficitului de cont curent.

De retinut, daca iesirile de bani pe segmentul veniturilor primare s-au diminuat cam cu 20% (ceea ce a avut un efect favorabil de circa o jumatate de milliard de euro fata de prima jumatate a anului anterior), pe partea de venituri secundare (a se citi, in principiu, sumele trimise in tara de cei plecati la munca in strainatate) s-a produs o diminuare tot de 20%, care a diminuat contributia neta a acestor bani la contul curent sub pragul de un milliard de euro pe semestru.

Per total, din fortarea cresterii economice pe baza consumului intern inflamat si efectul aferent de crestere a importurilor a rezultat in primul semestru pe partea de bunuri un minus de aproape trei procente din PIB estimat pentru anul in curs, minus care a fost atenuat de servicii si de banii capsunarilor spre 1,5% din PIB.

Citeste continuarea analizei pe cursdeguvernare.ro.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre analiza economica Romania 2017
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3015 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

in sfarsit-o minte limpede

Ce crestere?Care crestere?
Investitiile scad,inflatia creste.
Romanii fac cozi la pasapoarte sa emigreze!
Minciuni pesediste!

 

Adecăăă... cea mai sănătoasă creștere economică se bazează pe produc

ția de nonpace?

 

1.Iata ca P.S.Democrat a aruncat liberalilor ,,manusa" confruntarii

politice (extreme) pe care i-a provoacat la un fel de "olimpiada economica-sociala" (pe tipar stinga postcomunista fireste), in sensul ca: "Noi ne-am facut datoria Cresterii Nivelului de trai, voi aveti datoria sa realizati Cresterea Industriala, intotdeauna (si pretutindeni) asteptata si realizata de Liberali"!
2.Nu cred ca poate fi negata de cineva oportunitatea cresterii salariilor si drepturilor sociale, dupa cum nici datoria P.N.Liberal de a scoate tara din criza deficitului de cont curent si implicit, a cresterii datoriei externe, printr-un "proiect de reindustrializare".
3.P.N.Liberal nu se mai poate plinge de lipsa unui astfel de proiect economic, deoarece recent i-am facut (direct) oferta evaluarii si promovarii acestui "proiect de tara"!Daca are anumite limite proiectul poate fi imbunatatit, daca are anumite lipsuri, poate fi completat de specialistii P.N.Libaral.
4.Totul este insa, ca odata P.N.Liberal sa iasa din inertie si sa devina responsabil pentru Romania, evaluind si promovind un proiect functional si fezabil, fara sa astepte pina la Calende, ca cineva sa faca in locul lui acest lucru.Pentru ca nu are cine sa o faca si Romania asteapta de la liberali un (astfel de) "INCEPUT" al reindustrializarii, de 27 de ani!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor