Intrebari cheie de care-ar putea depinde viitorul economic al lumii

Luni, 20 Ianuarie 2014, ora 18:23
4517 citiri
Intrebari cheie de care-ar putea depinde viitorul economic al lumii
Foto: Fabius Maximus

Lumea se polarizeaza. Capitalul lumii da semne ca se indreapta fara voia cuiva spre doua puncte strategice total opuse: de o parte se afla Fed, Rezerva Federala a Statelor Unite, de partea cealalta o contrabalanseaza PBC, Banca Populara a Chinei.

Constiente de faptul ca insasi economia lumii ar putea depinde de pixul lor, cele doua institutii au anuntat in timpul verii ca au intentia de a-si normaliza politica monetara, scrie Project Syndicate.

Presedintele Fed a vorbit deschis despre eliminarea achizitionarii nelimitate a certificatelor de trezorerie, guvernatorul PBC a actionat pentru incetinirea vitezei de creditare interbancara in China.

Efectele n-au fost tocmai spectaculoase, dar evolutia pietelor financiare demonstreaza ca, in ansamblul sau, economia incepe sa se redreseze. Cresterile economice in 2014 se prelimina mai bune decat in 2013, iar evolutia pe anii urmatori, desi inca anemica, se anunta cu ritmuri mai mari de cele din anii anteriori.

Totusi, expertii in economie sunt de acord ca performantele anilor ce vin se anunta a fi simtitor inferioare celor precedenti. Specialistii au formulat sapte intrebari cheie, punctand astfel principalele probleme care stau in fata marilor puteri economice ale lumii.

S-ar putea ca raspunsul la aceste intrebari sa fie hotarator pentru performantele economice ale lumii de maine - opineaza Project Syndicate.

Intrebarea 1

Ce planuri are Fed, pentru ca prin politica sa fiscala sa incurajeze scaderea somajului, stimuland totodata cresterea consumurilor, incasarea impozitelor si formarea profesionala a tineretului?

Statele Unite au pornit pe un drum bun sub multe aspecte. Explorarea sisturilor bituminoase este unul. Pietele de capital au pornit si ele pe o cale sanatoasa, in ciuda unui Congres polarizat radical, care insa a fost de acord cu un buget de doi ani, care sa incurajeze cheltuielile pe termen scurt, reducand totodata deficitul pe termen lung.

Intrebarea 2

Ce alte banci centrale vor reactiona la schimbarea politicii monetare a Fed? Este poate cea mai grea dintre intrebari, intrucat Banca Centrala Europeana, prima vizata, nu este nici pregatita, nici organizata sa reactioneze adecvat.

Semnele de redresare a economiei in Spania, Irlanda si Grecia sunt lente. Rata somajului la nivelul zonei euro ramane socanta. In plus, riscul cel mai mare in Europa este exacerbarea populismului si extremismului, ale caror dimensiuni le vom cunoaste numai dupa alegerile europarlamentare.

Intrebarea 3

Curentul popopulist se va dovedi destul de puternic pentru a tulbura instituirea unei uniuni bancare, conditie prealabila pentru infiintarea unui sistem financiar unic?

Pe de o parte, am zice ca nu. Pe de alta parte, pericolul exista, in cazul cand se va constitui vreo coalitie, cu participarea social-deocratilor si a crestin-democratilor, ale caror idei populiste se contrapun vadit centralizarii financiare, alunecand chiar pe panta nationalista.

Intrebarea 4

Japonia ar fi in stare sa-si mentina, ea singura, relaxarea cantitativa, in cazul in care ar fi abandonata de SUA? Probabil ca da, insa nimic nu este sigur. Intr-o asemenea situatie, Japonia ar ramane fata in fata cu o singura putere rivala, China.

Nimeni nu poate banui China de rele intentii, dar nici n-ar fi imposibil ca, intr-o asemenea conjunctura, sa nu-i impuna Japoniei din umbra o criza de credite controlata, care ar afecta puternic si nu se stie in ce directie sistemul bancar.

Cele trei intrebari care urmeaza sunt de fapt consecinta unei eventuale situatiii de acest gen:

Intrebarea 5

Este in stare China sa-si mentina ritmurile de crestere prevazute, punand totodata in practica reformele structurale pe care si le-a propus la recenta Plenara a Partidului si controland evolutia creditelor externe?

Intrebarea 6

Cum ar reactiona noua clasa de mijloc din China - o clasa foarte numeroasa - in cazul cand raspunsul la intrebare 5 este "nu"?

Intrebarea 7

In cazul nemultumirilor interne si al posibilelor tulburari sociale, China ar reactiona pasnic, sau ar folosi forta fara menajamente, asa cum a facut-o de mai multe ori, iar ultima data destul de recent?

Intrebarile nu au un raspuns, sau cel putin nu stie nimeni sa-l dea. Dar ele ar putea contine cheia cu care sa descifram viitorul economic, bun sau rau, de care, in fapt, depinde soarta noastra a tuturor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#Rezeva Federala a Statelor Unite, #Banca Centrala Europeana, #masuri populiste, #economie globala , #analiza economica