Invitatii Ziare.com Bogdan Glavan: Cheia insanatosirii politicii romanesti - lectii din economie

Marti, 18 Decembrie 2012, ora 07:14
3628 citiri
Invitatii Ziare.com Bogdan Glavan: Cheia insanatosirii politicii romanesti - lectii din economie
Foto: Arhiva

Majoritatea romanilor nu vin la vot, ceea ce inseamna ca niciuna dintre optiunile politice existente nu li se pare suficient de atragatoare si credibila.

Acest fenomen este recunoscut, dar, de obicei, analiza absenteismului electoral se opreste cel mult la amintirea lui. Nu am auzit pe nimeni care sa propuna o cale concreta de iesire din aceasta situatie, in afara de lansarea unor apeluri patetice catre responsabilizarea clasei politice ("Furati mai putin!") sau invocarea unor clisee dubioase de genul "Votul tau conteaza!"

Cred ca se impune o paralela cu economia. In economia de piata consumatorii nu sunt niciodata apatici. De ce? Simplu, fiindca producatorii sunt interesati de atragerea lor si depun toate eforturile pentru a veni cu produse noi sau pentru a-si imbunatati serviciile. Un consumator nesatisfacut este o oportunitate pentru orice intreprinzator.

In fond, nevoile consumatorilor reprezinta tocmai sursa de profit a companiilor. Este, de altfel, binecunoscut sloganul "Clientul nostru, stapanul nostru", ce caracterizeaza "politica" oricarei afaceri de succes. Exista si cazuri cand publicul este tratat mai prost. Exista situatii cand producatorii sunt suficient de mari si, deci, suficient de putini (poate chiar unul singur) incat isi permit sa trateze mai lejer dorintele cumparatorilor.

Insa in majoritatea acestor cazuri nu piata este de vina, ci tocmai lipsa ei, adica lipsa unui climat concurential. De obicei, firmele care tind sa detina o pozitie de monopol sau care isi permit sa ignore consumatorii ajung in aceasta pozitie din cauza diferitelor bariere legislative care blocheaza libera intrare pe piata sau din cauza statutului lor non-capitalist, de bugetar "de facto"; si pot da exemple, de la serviciile postale pana la cele medicale, de la companiile care toarna asfalt pana la scoli.

Desigur, este in interesul firmelor sa blocheze concurenta - pentru competitori concurenta nu este buna, ci rea! - dar ar trebui sa veghem tocmai ca acest interes sa nu se materializeze in legi, reglementari si norme tehnice care sa sufoce inovatia si spiritul antreprenorial. Cu cat legislatia si birocratia sunt mai stufoase, cu atat apar mai multi "baroni" in randul furnizorilor si cu atat consumatorul este surghiunit din postura de "rege".

Din punct de vedere economic este simplu, asadar, sa punem un diagnostic situatiei politice actuale: absenteismul este cauzat de prea putina competitie politica. La ultima confruntare electorala s-au intalnit in esenta doar doi oponenti, cu programe politice relativ apropiate.

Intr-o democratie batrana (nu-mi place termenul "avansata") acest lucru este oarecum de inteles - economistii l-au si explicat, prin teorema votului median. Dar cum este posibil sa ne confruntam in Romania cu o asa penurie de alternative politice, la doar doua decenii de la caderea comunismului?

Ignorand posibilele explicatii complicate, voi tinti catre un singur raspuns imediat: legislatia care face extrem de dificila constituirea unui partid politic si care, pe cale de consecinta, blocheaza intrarea pe "piata politica" a unor noi competitori, instaurand o situatie de cvasi-monopol, in dauna cetatenilor. Pentru a infiinta un partid la noi este nevoie de 25.000 de semnaturi de la sustinatori domiciliati in cel putin 18 judete si Bucuresti - cel mai inalt prag de constituire a unei miscari politice din toata Europa.

Cu exceptia Rusiei, unde este nevoie de 40.000 de semnaturi pentru a infiinta un partid si care, sa recunoastem, nu este tocmai un model de democratie, in restul tarilor constituirea unui partid este mai facila. In Cehia - pentru a lua exemplul unei tari fost comuniste - este nevoie de 1.000 de semnaturi pentru a inregistra un partid - iar in tarile occidentale practic nu exista un asemenea prag.

Pentru un nou venit intrarea in concurenta cu partidele existente a devenit astfel prohibitiva. Revenind la paralela cu economia, daca infiintarea unei firme ar fi conditionata de existenta unei cifre de afaceri de 200 milioane de euro - in raport cu PIB-ul ar reprezenta cam tot atat cat inseamna 25.000 de aderenti dintr-o populatie de 18 milioane de electori - imi este greu sa cred ca in Romania s-ar mai infiinta vreo firma. Va puteti imagina si singuri rezultatul. Cu siguranta rata insatisfactiei consumatorilor ar urca la un nivel urias.

Asadar, fiindca tot se discuta despre modificarea legislatiei electorale, poate este cazul sa se aiba in vedere nevoia unei schimbari mai profunde, nu simpla "peticire" a algoritmului de distribuire a mandatelor. Este clar ca cetatenii asteapta ceva nou in politica. Este improbabil ca ceva nou sa se intample tot cu vechile partide.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#economie de piata, #activitate firme, #concurenta politica, #infiintare partid, #cauze prezenta scazuta vot , #analiza economica