Invitatii Ziare.com Bogdan Glavan: Cu economia de gard si politica pe stadion

Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 07:30
2940 citiri
Invitatii Ziare.com Bogdan Glavan: Cu economia de gard si politica pe stadion

Este bine. Economia aproape a iesit din criza si a intrat in inflatie, "gratie" unui an agricol prost, dar si politicii fiscale si monetare permisive. Guvernul a marit salariile bugetarilor, desi birocratia romaneasca este pe culmea ineficientei, iar banca centrala a refinantat bancile la o dobanda mica - real-negativa se vede acum.

Programul privatizarilor companiilor de stat cu pierderi uriase este in stand by, statul asteptand, in continuare, investitori seriosi care sa-i dea bani in schimbul unui morman de fiare vechi. Un presedinte de bursa pleaca din tara suparat pe cei care i-au dat bani sa-i piarda, iar jumatate dintre angajati traiesc sub limita saraciei - zic sindicatele - semn ca procesul de convergenta cu Uniunea Europeana merge bine si vom ajunge din urma Germania cat ai zice "Esclmatobptlepl".

Si ca si cum toate aceste "realizari marete" nu ar fi fost de ajuns, in spatial public nu vezi nicio dezbatere de politica economica, nici o discutie ideologica. Probabil traim, in sfarsit, in consensul general visat de prima generatie de politicieni pe care i-a avut originala democratie romaneasca.

Ce-i drept, clasa politica lucreaza. La putere, care este, pregateste cenaclul victoriei pe stadion. Cum ziceam mai sus, avem multe de sarbatorit si chiar ar trebui sa ne grabim sa bem sampania pana pe 15 noiembrie cand, umbla vorba, in buget nu mai sunt prevazute resurse. Moment in care istoria s-ar putea sa-i dea in sfarsit dreptate lui Radu Vasile: fara bani la buget probabil ca nu mai este intr-adevar nimic de furat.

Restul clasei politice a ales sa contraatace intr-o maniera intelectuala, organizand nu mitinguri, ci meeting-uri, chemand la Bucuresti inalte fete politice europene care, nu-i asa, ne pot impartasi din vasta lor experienta cum au reusit sa tina zona euro in criza in ultimii cinci ani. Nu-i rau, desi ma gandesc ca, in directia asta, "ai nostri" se descurca si singuri.

Vreti sa mai las gluma deoparte? Nu pot, pentru ca ea se ingroasa, cel putin asa cred. Finantele lumii sunt intr-o stare mai proasta acum decat la inceputul crizei - de care oricum nimeni nu-si mai aminteste - si palida revenire a economiei Romaniei din ultima perioada risca sa reprezinte doar o eroare (sau minune?) statistica.

Demagogia economica promovata transatlantic a avut, cum era de asteptat, randamente descrescande: primele bail-out-uri, comenzi de stat si pornirea tiparnitei de bani au produs o oarecare exaltare pe piete si in randul corporatiilor; "salvarile" care au urmat au reusit sa impresioneze din ce in ce mai putin, iar acum politica economica gresita este cat se poate de evidenta. Degeaba zice Hollande ca iesirea din criza este aproape, este ridicol. Un oficial FMI (prin economistul sef) anunta ca mai trebuie sa treaca 10 ani; iar Fondul este recunoscut pentru predictiile sale exagerat de optimiste.

In acest context international neprielnic, economia Romaniei nu are cum sa creasca. Romania este dependenta comercial si financiar de exterior. Niciunul dintre politicienii nostri nu a fost pana acum preocupat sa incurajeze acumularea de capital si investitia judicioasa. Din contra, a fost promovat consumul, statul bunastarii, "frenezia economica". In Parlament, nimeni nu a avut curaj sa vorbeasca serios. Nici pe stadion nu s-a intamplat asa ceva.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.Citeste si:
Evoluţia inflaţiei şi incertitudinea generată de criza guvernamentală, factorii cu cel mai mare impact asupra pieţei financiare RAPORT
Evoluţia inflaţiei şi incertitudinea generată de criza guvernamentală, factorii cu cel mai mare impact asupra pieţei financiare RAPORT
Evoluţia inflaţiei şi incertitudinea generată de criza guvernamentală au fost factorii cu cel mai mare impact asupra pieţei financiare din România în ultima lună, se arată într-un raport...
Sfaturile unui economist pentru agricultorii români. „Consumatorul nu consumă pentru că un produs are tricolor pe el”. Ce spune despre lupta cu supermarketurile
Sfaturile unui economist pentru agricultorii români. „Consumatorul nu consumă pentru că un produs are tricolor pe el”. Ce spune despre lupta cu supermarketurile
Profesorul de economie Cristian Păun arată într-o analiză care ar trebui să fie principalele cinci axiome ale producătorilor autohtoni în lupta lor cu supermarketurile pentru a-și vinde...
Sursa: Ziare.com