Ziare.com

Invitatii Ziare.com Ionel Blanculescu: Devieri periculoase de la logica economica

Marti, 14 August 2012, ora 07:12

   

Invitatii Ziare.com Ionel Blanculescu: Devieri periculoase de la logica economica
Asistam in ultima perioada, pe fondul turbulentelor politice nemaintalnite in Romania, la dezbateri, discutii si judecati, fie la nivel guvernamental, fie la nivel privat, cel putin controversate, daca nu de-a dreptul generatoare de prejudicii, despre unele concepte economice.

Se impune clarificarea unor astfel de stari de fapt, pana cand inevitabilul nu se va produce, conducand la ireversibilitatea respectivelor procese economice.

Sa le luam pe rand:
1. Conditia de privatizare sau vanzare a unor pachete semnificative de actiuni, inclusiv prin listare la bursa, la companii de stat, impusa de FMI. Este acelasi FMI care a girat un Plan de austeritate eronat, ce a creat in Romania o criza economica autohtona, care s-a suprapus peste criza economica globala, cu efecte dintre cele mai nefaste asupra tarii noastre si exemplific numai prin cresterea cotei de TVA de la 19% la 24%, care a transformat evaziunea fiscala in tentatie nationala.

Ce urmareste de fapt FMI prin acest demers: nicidecum obtinerea de catre Romania a unor sume de bani de pe urma procesului de vanzare, cunoscandu-se foarte bine, cred ca si de catre aceasta institutie financiara, chiar daca este de stat, ca perioada nu este in prezent a vanzatorului, ci a cumparatorului, nefiind indicat sa vinzi, decat daca esti disperat si vrei sa obtii aprox. 20% din ce-ai putea obtine in conditii normale.

Ceea ce de fapt urmareste FMI este de a introduce cu orice pret si indiferent de consecinte un actionar privat in actionariatul acestor companii de stat, in scop de transparenta si impiedicare a jafului cu bani publici, prin devalizarea acestora, proces ce continua de peste 20 de ani, stiut fiind faptul ca un astfel de actionar nu accepta contracte preferentiale sau alte operatiuni similare, in detrimentul societatii, care sa-i sustraga din profitul aferent.

Este exact situatia care s-a intamplat cu companiile in care Fondul Proprietatea a devenit actionar, elocvent fiind cazul Hidrolectrica, jaful de peste 1,3 miliarde de euro fiind devoalat de administratorul american, imediat dupa intrarea in posesia informatiilor oficiale, ca actionar, cu urmarile cunoscute, insolventa, denuntare contracte preferentiale paguboase etc.

Acest proces va conduce la pierderi imense pentru statul roman, care pentru aceleasi pachete de actiuni ar putea obtine in perioada 2015-2018 de 3 la 4 ori mai mult decat acum, nefiind fortat sa accepte orice tip de partener, chiar concurent direct fiind, in actionariat.

2. Imposibilitatea scaderii diferentiate a TVA, pentru produsele alimentare de baza, ca urmare a opozitiei FMI. Acest demers dovedeste neincrederea institutiei financiare internationale in capacitatea Romaniei de a putea asigura masurile logistice necesare aplicarii unei asemenea masuri, care in mod normal trebuie sa creasca, intr-un timp rezonabil, veniturile la bugetul de stat, prin faptul ca 9% incasabili vor face mai mult decat 24% evazionati.

FMI considera ca scaderea de TVA de la 24% la 9% va conduce la evazionarea si a celor 9%, in conditiile nesecurizarii corespunzatoare, prin operatiuni de control a operatiunii. Este datoria Guvernului sa schimbe optica FMI, astfel incat masura sa poata fi aplicata incepand cu 1 ianuarie 2013.

Este insa de inteles opozitia FMI referitor la aplicarea acestei masuri in anul curent, avand in vedere constructia legii bugetului, efectuata in anul 2011, care nu permite interventii de asemenea natura. Numai pe o noua constructie bugetara, aferenta legii bugetului pe anul 2013, o astfel de masura fundamentala va putea fi preluata.

3. Impunerea cotei regresive de impozit pe venit, 16% - 12% - 8%. Din punctul meu de vedere, in special ca generator de valoare adaugata in economie, masura nu se impune, nivelul de 16% fiind satisfacator, in conditiile in care in Franta se vor impune cu 75% castigurile persoanelor de peste un milion de euro anual.

Prin fortarea acestei masuri, pe care cu certitudine FMI nu o va agrea, vom afecta sansele altora, cum ar fi scaderea fiscalitatii in domenii generatoare de valoare adaugata in economie.

4. Fluctuatiile si volatilitatea cursului de schimb, ca urmare a instabilitatii politice. Nimic mai fals, cursul de schimb se stabileste, nu numai in Romania, ci culmea, in toate statele lumii, pe piata, aflandu-se de fiecare data la intersectia cererii si ofertei. Credeti cumva ca specia numita investitor se teme de turbulente politice, astfel incat sa-si vanda activele si sa plece dintr-o tara numai din acest motiv, fortand cererea de euro si dolari si crescandu-le pretul pe masura, devalorizand moneda nationala, ca efect indirect? Nicidecum!

Investitorul, in special cel strain, rulat in zeci de ani sau chiar sute de ani de guerila economica, este la randul sau un competitor, un luptator, isi sacrifica chiar cu satisfactie concurenta, aruncandu-o peste bordul pietii, unii, cum deunazi declara un mare bancher, chiar calca peste craniul economic al concurentului si dupa ce-l zdrobeste se mai si declara deranjat de zgomotul produs.

Nu luptele politice interne il deranjeaza pe acesta, ci masurile guvernamentale care-i strica linistea, atunci cand acestea intervin, in ceea ce priveste stabilitatea si predictibilitatea, fiscala, financiara, de reglementare. Dovada a ceea ce sustin este trantirea rapida a euro si dolarului, dupa ce BNR a decis sa se implice si sa strice socotelile speculatorilor pe respectiva piata, valutara, prin limitarea operatiunilor de tip repo.

In lumea cursului de schimb totul se petrece intr-un alt spatiu decat cel pur economic, inteligibil, asa ca devalorizarea monedei nationale are de a face cu alte resorturi, tinand in special de temerile vizand situatia Greciei si de preocuparile speculatorilor de curs, oriunde s-ar afla acestia.

5. Ultimatumurile date Guvernului Romaniei, de catre opinia publica, mass media etc, de a se implica in economie, pana cand nu va deveni prea tarziu aceasta actiune! Inca odata, nimic mai fals, guvernul cel mai bun este cel care face cel mai putin, adica cel care se implica cel mai putin, care deranjeaza cel mai putin, lasand economia sa functioneze, dupa mecanismele ei proprii, de piata!

Piata este singurul veritabil regulator pentru economie si nu masurile administrativ-dirijiste impuse de un guvern sau altul. Cei care declama atat de evident implicarea statului in economie sunt cei care de fapt doresc ajutoare de la acesta sau alte tipuri de interventii, de regula preferentiale, sub o forma sau alta si care nu caracterizeaza mediul economic real, cel generator de valoare adaugata, ci pe cel satelitar resurselor financiare ale statului, care au o cu totul alta destinatie si nu aceea de a sprijini unele companii in detrimentul altora, alterand spiritul de piata libera si concurenta.

Sa lasam Guvernul sa-si administreze treburile statului, sa-si reduca cheltuielile de functionare, care ar trebui sa fie prioritatea acestuia, sa-si restructureze datoria publica, imprumutand cat mai putin, cu costuri cat mai reduse, sa reduca birocratia, sa usureze viata mediului de afaceri, prin legi clare si simple si sa afecteze cat mai putin economia, prin masuri si acte uneori contrar intereselor acesteia.

6. Romania este ocolita de investitorii straini, investitiile straine directe scazand amenintator, in raport cu perioadele trecute. Tara noastra nu face nota distincta fata de alte state din regiune, investitorii straini fiind atrasi de cu totul altceva decat de linistea politica, cum am fi tentati in aceste zile sa credem.

Comportamentul acestora s-a schimbat major in ultimii 3 ani de criza economica globala, fiind cu mult mai cumpatati si investind cu mult mai greu decat o faceau in anii trecuti. Acesta este adevarul, iar cauza nu o constituie tulburentele politice vremelnice din Romania, lucru pe care-l vom constata dupa ce se va fi finalizat actuala criza politica, cand nivelul de investitii straine in Romania va urma trendul descendent, pentru probabil cel putin 3-5 ani de acum inainte.

7. Scumpirile revin in forta. Nimic mai fals, acestea nu pot fi generate decat de piata si ar insemna un efort financiar mai mare din partea consumatorilor, pentru achizitia produselor, in special de baza, alimentare.

Romania stagneaza de trei trimestre din punct de vedere economic, la fel si salarizarea fortei de munca. In conditiile in care bancile si alti finantatori au inghetat procesul de creditare, inclusiv pentru consum, este clar ca nu va exista resursa financiara suplimentara pentru a asigura scumpirile, adica cresterea sustenabila a preturilor, realizabila.

Si atunci, daca se va forta acest proces, singura optiune a consumatorului ramane aceea de a reduce cererea, care nu va mai corespunde cu oferta, ce va deveni din ce in ce mai mare si va atrage destul de repede revenirea preturilor la niveluri rezonabile.

Am exemplificat 7 stari de fapt din economia Romaniei, explicate in spatiul public intr-un fel, de multe ori partizan, insa avand cu totul si cu totul alte resorturi, in ceea ce priveste adevaratele cauze care stau la baza lor.

Pentru un management eficient la nivelul economiei romanesti ar fi de preferat sa identificam cauzele reale ale manifestarilor unor stari de fapt, sa actionam asupra acestora si nu asupra unor efecte, cu cauze cu totul diferite, atitudine care nu poate conduce nicidecum la performanta economica sau mai putin pretentios spus, la crestere economica.

Despre ce vrei sa scriem?

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4487 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Am gasit un paragraf di articol cu care sunt intru-totul de acord:

"Ceea ce de fapt urmareste FMI este de a introduce cu orice pret si indiferent de consecinte un actionar privat in actionariatul acestor companii de stat, in scop de transparenta si impiedicare a jafului cu bani publici, prin devalizarea acestora, proces ce continua de peste 20 de ani, stiut fiind faptul ca un astfel de actionar nu accepta contracte preferentiale sau alte operatiuni similare, in detrimentul societatii, care sa-i sustraga din profitul aferent. "

Cat priveste restul articolului, am rezerve referitor la parerile exprimate de catre domnul Blancuiescu.

 

Se cunoaste de 200 de ani-Statul este cel mai rau administrator

Dar cand la butoane se afla gasca de jefuitori condusa de felix care are om la agricultura si pretentii sa vanda energie,situatia este fara iesire.Privatizarea este necesara.Nu in graba dar trebuie facuta!

 

Cam asa este si mai ales in cazul Romaniei,

un sistem in care valorile sunt desconsiderate, oprimate si nestimulate de peste 60 de ani de zile, deci nu avem cu cine sa facem organizari corecte si eficiente la nivelul proprietatii de stat. Vedeti si dumneavoastra cine se invart in cercurile inalte ale institutiilor statului. Pana si Adriean Videanu, de exemplu, un om destept, bun manager si organizator, sunt convins, dar tot spre afacerile cu marmura si bordurile lui si-a concentrat atentia.

Basescu nu mai poate coabita cu Romania.

Basescu - hocus pocus imprumutus nu mai poate coabita cu natiunea. Cei care s-au grabit sa proclame incheierea jocului referendar prin remiza si au cerut presupusilor adversari recunoasterea acesteia, nu au inteles ca lupta nu s-a dat intre Traian Basescu si USL ci intre Traian Basescu si poporul roman. In consecinta, nu USL a castigat ci natiunea romana. A-i refuza acesteia efectele victoriei inseamna a o aliena, a o frustra si a intra in conflict cu ea. Isi poate permite oare Occidentul un asemenea conflict declarat? In acest sens Occidentul are a admite ca acum culege ceea ce a semanat. A vrut un prag minim de participare pentru validarea referendumului? Are un referendum boicotat cu validitate disputata. A sacralizat Curtea Constitutionala refuzand sa inteleaga ca aceasta nu este o curte de justitie ci o institutie politizata? Va avea o decizie la doua capete care nu va rezolva nimic. A cerut respectul formalist al regulilor democratice intr-un stat care nu mai funcționeaza? Are o majoritate zdrobitoare in favoarea demiterii, pe care are dificultati sa o recunoasca din cauza procedurii impuse prin propria sa presiune.

Acest Occident "principial" este prins in capcana propriilor actiuni si declaratii care au reusit sa puna in conflict democratia cu statul de drept si o majoritate reala de cetateni angajati cu o masa in mare masura teoretica, de (pseudo)cetateni pasivi. Urmarind sa aiba liniste in Romania si din partea Romaniei, Occidentul a contribuit la semanarea haosului la noi recoltand cosmar la el.

Cozile de topor mai tari decat un popor manipulat,dezorientat

Nu ma intereseaza nici usl nici pdl ca de celelalte partide nu are sens sa aducem discutia.
Ma intereseaza apetenta celor aflati la putere,indiferent care,sa vanda la propiu tara si destinele uni popor pe termen nedefinit la fmi.Si ce-i la fel de grav sa nu fiu informat de destinatia banilor de parca efortul de plata l-ar face partidele,nu noi.
Economia mica cum a fost se va duce de rapa datorita fmi.Cine nu a citit inca,sa o faca pentru edificare,cartea lui Jhon Perkins "Confesiunile unui asasin economic".Acesta carte ne arata clar situatia,pozitia in care ne aflam noi si drumul fara intorcere hotarat de cozile de topor din Romania,anti romanii.

 

Rezultatul este logic si era previzibil

Atat timp cat, din 1990 incoace (si in comunism dar atunci am fost obligati), am ales in fruntea tarii activisti, securisti, oportunisti, smecheri, oameni in general fara scrupule si fara repere morale.

Aflat, probabil, in pana de comenzi, dl. Blanc are grija, ca, ...

...la fel ca-n aparitiile la TV, sa strecoare cateva fitile, fara legatura cu tema, dar care in mod cert provoaca placeri nebanuite Suspendatului, precum si cate o tot mai vizibila oferta de a intra rapid in paine, in cazul in care i s-ar oferi un ciolanel, orisicat de mititel! Competentza declarata, slugarnicie garantata, fidelitate demonstrata! Echidistantza basificata!!

 

ce poza buna ti-ai ales!

te reprezinta perfect! parerea mea despre personajul din poza este identica cu parerea mea despre tine... hahaha;
ia sa vad cum ma mai depuncteaza "baietii destepti" de la ziare.com?
rusine mai administratori de la ziare.com!

Am citit cam tarziu articolul

... dar pot spune ca nu sunt de acord cu mare parte din cele afirmate.
De exemplu, dl. Blanculescu ne spune ca vestile despre scumpiri sunt false, ca scumpirile sunt generate doar de piata. Poate ca asta functioneaza intr-o piata adevarata, nu in Romania. Pe de alta parte s-a scumpit painea de la 1 leu la 1,2 lei, adica o crestere de 20%. Si sa nu uitam ca vine 01 octombrie cand se va stabili cursul leu-euro in baza caruia se vor calcula accizele in urmatorul an. Veti vedea atunci scumpiri.
Sa mai luam, de exemplu, punctul 5 - interventia Guvernului in economie. Sunt de parere ca este absolut necesara, pentru ca numai Guvernul poate lua masurile economice necesare deblocarii situatiei in care ne aflam. Efectul lipsei masurilor de incurajare (de exemplu scaderea tva-ului, sustinerea creerii locurilor de munca, scaderea taxelor etc.) a dus, de exemplu, la cresterea evaziunii fiscale. Masurile Guvernului pot fi si in alte domenii cu efect in economie (in justitie de exemplu, gasirea unor solutii pentru urgentarea solutionarii litigiilor comerciale) dar nu numai. Interventia Guvernui poate fi numita (numai la noi dealtfel) si ... aplicarea legilor existente, asa cum sunt ele.
Cat priveste punctul 4, despre cursul de schimb, este de ajuns sa ne uitam peste cursul calculat in decursul ultimelor 2 luni, sa zicem, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut. Si putem ajunge usor la concluzia ca evenimentele politice majore INFLUENTEAZA cursul valutar si, automat, economia unei tari.
Ar mai fi multe de spus dar cred ca m-am facut inteles.

 

Dle. Blanculescu !

Mai sustineti cu tarie proiectul RMG ? V-ati luat prima lunara pentru asta ?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor